February 2016

ОДРЖАН ИНФО-ДАН СА ПРЕДСТАВНИЦИМА УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА

Чланови Комисије за спровођење поступка доделе бесповратних финансијских средстава из буџета општине Бач јуче 25. фебруара 2016. године одржали су инфо дан са представницима удружења грађана и невладиних организација поводом објављеног Јавног конкурса за финансирање/суфинансирање трошкова редовних активности и пројеката удружења грађана, фондова и осталих организација цивилног друштва из буџета општине Бач за 2016. годину , који ће трајати до 4. марта 2016. године. Састанку се одазвао велико број удуржења а осим о  условима конкурса на  састанку се разговарало и о правдању додељених средстава.

ОДРЖАН ИНФО-ДАН СА ПРЕДСТАВНИЦИМА УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА
ОДРЖАН ИНФО-ДАН СА ПРЕДСТАВНИЦИМА УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА
ОДРЖАН ИНФО-ДАН СА ПРЕДСТАВНИЦИМА УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА
ОДРЖАН ИНФО-ДАН СА ПРЕДСТАВНИЦИМА УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА
ОДРЖАН ИНФО-ДАН СА ПРЕДСТАВНИЦИМА УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА

ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавају се грађани општине Бач да Правобранилаштво општине организује бесплатну правну помоћ. Правна помоћ и савети ће се пружати грађанима сваког петка у термину од 10 до 14 часова у просторијама Општинске Управе. Термин за правну помоћ је потребно заказати на телефон 021/770-075.

ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА “ПОМОЋ У ИЗГРАДЊИ КАПАЦИТАТА И УСЛУГА ЗА ПОДРШКУ ОРГАНСКЕ ПОЉОПРИВРЕДЕ У СРБИЈИ”

Председник општине Бач, Драган Сташевић, дана 25.02.2016.године учествовао је на Завршној конференцији пројекта „ Помоћ у изградњи капацитета и услуга за подршку органске пољопривреде у Србији” који је у периоду 2013-2016 успешно реализовао Центар за органску производњу Селенча у сарадњи са Организацијом за храну и пољопривреду Уједињених Нација уз подршку Владе Републике Србије и Министарства пољопривреде Републике Мађарске.
 
Циљ пројекта био је повећање капацитета пољопривредника и других учесника у ланцу вредности органске пољопривреде кроз партиципативне обуке у „школама у пољу“ и пољопривредним пословним школама, са акцентом на осавремењивање наставних планова и програма средњих школа и инклузивном практичном обуком наставника и ученика. Значајну улогу у реализацији пројекта имао је Центар за органску производњу у Селенчи - обезбеђивањем обука, стварањем тржишних веза и пословног развоја, као и национално удружење за развој органске производње „Serbia Organika“.
Како је Сташевић навео, општина у сваком погледу подржава овакве пројекте и планира да и у будућем периоду, заједно са Центром и релевантним научно-истраживачким установама ради на развоју и промоцији органске производњеи изградњи капацитета пољопривреде, посебно наглашавајући укључивање и улогу Средње пољопривредне школе Бач у том процесу.
 

ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА “ПОМОЋ У ИЗГРАДЊИ КАПАЦИТАТА И УСЛУГА ЗА ПОДРШКУ ОРГАНСКЕ ПОЉОПРИВРЕДЕ У СРБИЈИ”
ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА “ПОМОЋ У ИЗГРАДЊИ КАПАЦИТАТА И УСЛУГА ЗА ПОДРШКУ ОРГАНСКЕ ПОЉОПРИВРЕДЕ У СРБИЈИ”

САОПШТЕЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ПОВОДОМ РАЗБОЈНИЧКОГ НАПАДА НА ФРАЊЕВАЧКИ САМОСТАН И ФИЗИЧКОГ НАПАДА НА ФРА ЈОСИПА

Најоштрије осуђујем сваки вид насиља па тако и ноћашњи разбојнички напад на Фрањевачки самостан у Бачу и физичко насиље над Фра Јосипом Шпехаром.  Према првим информацијама из полиције циљ напада била је крађа црквених драгоцености и реликвија међу којима су и значајне иконе, списи и други предмети од вредности.
Уверен сам да је у питању разбојништво чији је пљачка основни мотив и верујем да ово кривично дело нема другу позадину.
Позивам све надлежне органе да у што краћем року предузму неопходне мере у циљу утврђивања одговорности починилаца а све грађане општине Бач да сачувају традицију међусобног разумевања, мултиетничности, поштовања различитости и заједничког живота чиме се одликује општина Бач.

 

Председник  Општине Бач

Драган Сташевић

ИСПЛАТА УЧЕНИЧКИХ И СТУДЕНТСКИХ СТИПЕНДИЈА

Општина Бач је данас, 25 фебруара 2016. године  исплатила   укупно 511 стипендија за месец јануар,  односно четврту од планираних осам стипендија за школску 2015/2016. годину у укупном износу од 1.855.000,00 динара. Исплаћено је 318 ученичких стипендија у укупном износу од 1.070.000,00 динара и 193 студентских стипендија у укупном износу од 785.000,00 динара.
 

ПОСЕТА МЕТЛАРИ „ТАРЗАН“

Јуче, 24.02. председник општине Бач Драган Сташевић посетио је метлару „Тарзан“ у Селенчи и са власником Јурајом Крижовим разговарао о производним капацитетима метларе, унапређењу  пословања и условима рада. Како је истакао председник „Производња сиркових метли је веома добра због пољопривреде која код нас има велико упориште и веома значајна јер је све више пољопривредних произвођача који сеју сирак, сирак метлаш, за који имају обезбеђен пласман и  сигурно плаћање. У општини Бач се налази највећи број произвођача сиркових метли у читавој југоисточној Европи и овај занат морамо неговати и чувати јер, осим радних места које обезбеђује, општину представља у правом светлу. Власник метларе Јурај Крижов је осврнувши се на пласман производа рекао да се метле извозе у неколико земаља, да се тренутно спрема роба за извоз у Грчку али и да је задовољан сарадњом са пословним партнерима.
 

ПОСЕТА МЕТЛАРИ „ТАРЗАН“
ПОСЕТА МЕТЛАРИ „ТАРЗАН“
ПОСЕТА МЕТЛАРИ „ТАРЗАН“
ПОСЕТА МЕТЛАРИ „ТАРЗАН“
ПОСЕТА МЕТЛАРИ „ТАРЗАН“
ПОСЕТА МЕТЛАРИ „ТАРЗАН“
ПОСЕТА МЕТЛАРИ „ТАРЗАН“
ПОСЕТА МЕТЛАРИ „ТАРЗАН“
ПОСЕТА МЕТЛАРИ „ТАРЗАН“
ПОСЕТА МЕТЛАРИ „ТАРЗАН“
ПОСЕТА МЕТЛАРИ „ТАРЗАН“
ПОСЕТА МЕТЛАРИ „ТАРЗАН“
ПОСЕТА МЕТЛАРИ „ТАРЗАН“
ПОСЕТА МЕТЛАРИ „ТАРЗАН“

ПРЕДСЕДНИК ПОСЕТИО ЗЗ ”НИЗИНЕ”

Председник општине Бач, Драган Сташевић, последњих неколико дана обилази привредне субјекте на подручју општине Бач, како би се упознао са њиховим тренутним пословањем и плановима рада за наредни период.

Тим поводом председник општине Драган Сташевић, данас је обишао земљорадничку задругу „Низине“ у Плавни и након сусрета са директором задруге Јаником Месарошем, истакао важност оваквих састанака како би се уз обострану сарадњу, ресурси којима тренутно располаже општина Бач, искористили на најбољи могући начин, проширила производња и деловање постојећих привредних субјеката и евентуално покретање нових, што би резултирало и новим радним местима у нашој општини.

ПРЕДСЕДНИК ПОСЕТИО  ЗЗ”НИЗИНЕ”

ОПШТИНА БАЧ ДОБИЈА СТРАТЕГИЈУ РУРАЛНОГ РАЗВОЈА

Јуче су у Сали КП Центра у Бачу одржани први састанци радних група за израду Стратегије руралног развоја у оквиру пројекта „Локалне иницијативе за рурални развој Бачке“. Пројекат „Локалне иницијативе за рурални развој Бачке“ финансира Владе Републике Србије-Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва и Швајцарска агенција за развој и сарадњу. Пројекат реализује Еврорски рокрет Нови Сад у сарадњи са Орштином Бач са циљем формирања локално-акционе групе и израде локалне стратегије руралног развоја. Сарадник на пројекту је Регионална развојна агенција Бачка, а пројекат се реализује у још 7 бачких орштина.

Данашњи састанци радних група које су разматрале приоритете развоја у сеоским срединама на територији општине Бач је први велики корак ка припреми становништва за коришћење фондова ЕУ намењених Србији у периоду приступања, с обзиром на то да је постојање стратегије и локално-акционе групе на територији која конкурише за средства основни предуслов за коришћење поменутих фондова, објаснила је Мр Ивана Пајић из Европског покрета Нови Сад.

Локално-акционе групе су територијална партнерства између јавног, цивилног и приватног сектора која ће моћи да конкуришу за бесповратна средства намењена реализацији мере број 5 IPARD II Програма -„Спровођење локалних стратегија руралног развоја-LEADER“ у износу од око 17 000 000 евра за период од 2017-2020. године.

По речима мр Иване Пајић координаторке пројекта, до тренутка када ће ова средства постати доступна (током 2017. године) Еврорски покрет Нови Сад ће кроз пројекат Локалне иницијативе за рурални развој Бачке пружати сву неопходну техничку подршку новоформираној локално-акционој групи на територији Општине Бач, те у сарадњи са локалним актерима из сеоских средина израдити Стратегију руралног развоја по LEADER методологији, како би по отварању фондова била спремна да самостално конкурише за поменута средства.

„Вечерас смо дефинисали методологију по којој ћемо израдити стратегију, док ће сам документ почивати на LEADER пристуру односно укључивању актера руралног развоја из јавног, цивилног и приватног сектора. Чланови радних група су актери који су већ приступили локално-акционој групи Бач чије формирање је у току. Искористићу прилику да позовем предузетнике (микро, мала и средња предузећа која се баве прерадом воћа, поврћа, млека и меса као и предузетнике који се баве старим занатима), пословне фирме из области аграра-пољопривредна газдинства регистрована као правна лица, пољопривредне задруге, затим сеоска туристичка домаћинства и туристичке субјекте, удружења грађана блиска теми руралног развоја ( удружења пољопривредника, еколошка удружења, удружења жена, спортска друштва да се прикључе локално-акционој групи и припреме се за фондове ЕУ који ће нам бити достурни.

Сви заинтересовани се ради додатних информација могу јавити у Канцеларију за локално-економски развој Општине Бач.

ОПШТИНА БАЧ ДОБИЈА СТРАТЕГИЈУ РУРАЛНОГ РАЗВОЈА
ОПШТИНА БАЧ ДОБИЈА СТРАТЕГИЈУ РУРАЛНОГ РАЗВОЈА
ОПШТИНА БАЧ ДОБИЈА СТРАТЕГИЈУ РУРАЛНОГ РАЗВОЈА
ОПШТИНА БАЧ ДОБИЈА СТРАТЕГИЈУ РУРАЛНОГ РАЗВОЈА

КОНКУРСИ ЗА ПРИЈЕМ УЧЕНИКА И КАДЕТА У ВОЈНЕ ШКОЛЕ

Министарство одбране Републике Србије, Сектор за људске ресурсе, Управа за кадрове објавило је Конкурсе за пријем ученика и кадета у војне школе у 2016/2017 години

 Отворени су конкурси за пријем ученика и кадета у војне школе:

  • У Средњу стручну војну школу биће примљено 60 ученика, конкурс је отворен до 15. марта 2016. године;
  • У Војну гимназију биће примљено 120 ученика, конкурс је отворен до 31. марта 2016. године;
  • У Војну академију биће примљено 90 кадета, конкурс је отворен до 31. марта 2016. године;
  • На Медицински факултет ВМА биће примљено 25 кадета, конкурс је отворен до 31. марта 2016. године;


Младићи и девојке који желе да конкуришу за упис у војне школе, потребно је да поднесу пријаву у центрима Министарства одбране на територији сталног места боравка. Уз пријаву потребно је приложити неопходну документацију (видети ниже у конкурсима).

Војна академија и Војна гимназија ће, за време трајања конкурса, сваке суботе организовати акцију „Отворена врата“. Тада ће сви заинтересовани бити у прилици да посете ове школе и непосредно се упознају са њиховим капацитетима и могућностима, док ће им запослени пружити све потребне информације у вези са конкурсом и условима живота и рада.

За време школовања ученицима и кадетима обезбеђени су бесплатан смештај и исхрана у интернатима Војне академије и Војне гимназије, као и целокупна наставна литература, капацитети Спортског центра, библиотеке, интернет центра.

По завршетку школовања, кадети стичу високо образовање и стручно звање које је прописано акредитованим студијским програмима. Након успешно завршеног школовања у Војној академији и на Медицинском факултету ВМА примају се у професионалну војну службу и производе у чин потпоручника одговарајућег рода - службе.

Детаљне информације о конкурсима погледајте на следећим страницама:

1. Средња стручна војна школа:   
2. Војна гимназија:
3. Војна академија: 
4. Медицински факултет ВМА:

 

Грб Министарства одбране Републике Србије

ОБАВЕШТЕЊЕ - ДРЖАВНИ ПЧЕЛАРСКИ САЈАМ

Општина Бач обавештава све заинтересоване грађане и све чланове удружења пчелара из општине Бач да се у суботу 27.02.2016. године организује посета  државном  пчеларском  сајму. Због ограниченог броја места моле се сви заинтересовани  грађани да се до петка 26.02.2016.године до 12:00h  јаве у службу за пољопривреду  општине Бач или на телефон 770-075, локал 149.
Трошкове превоза сноси општина.  Полазак је испред зграде Скупштине општине Бач у 07:30h.
Државни пчеларски сајам осмишљен је као смотра пчеларства. На њему пчелари практичари и произвођачи опреме за пчеларство представљају своја достигнућа. Сва опрема и репроматеријали из ове области на Сајму се продају по најповољнијим ценама и условима. Сајам има изложбени и продајни карактер.
 

Државни пчеларски сајам

Pages