ТРИБИНА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА ПОМОЋИ У КУЋИ СТАРИМА И ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

У Бачу је, у петак, 10. новембра одржана трибина на тему помоћи и неге старих и особа са инвалидитетом и значаја психолошке подршке овој категорији људи. Трибина је одржана у оквиру пројекта ''Помоћ у кући старима и особама са инвалидитетом у општини Бач'' коју реализује Општина Бач у партнерству са Центром за социјални рад Бач, а уз финансијску подршку Европске уније у оквиру програма развоја ефикасних услуга у области образовања и социјалне заштите на локалном нивоу. Трибина је била прилика да се корисници услуге помоћи у кући чланови њихових породица, али остали учесници трибине (представници локалне самоуправе, Центара за социјални рад из окружења, представници удружења грађана и др.), упознају са значајем бриге о најстаријим суграђанима, важности њиховог укључивања у локалну заједницу те о најважнијим аспектима медицинске неге и емотивне подршке старима и особама са инвалидитетом.
Учеснике и госте трибине на почетку је поздравио председник општине Бач, Борислав Антонић, који је истакао значај бриге о старима и особама са инвалидитетом који заслужују достојанствен живот и сву пажњу локалне заједнице. Такође, истакао је да ће општина Бач активно радити на развоју система социјалне заштите који ће обухватити све угружене категорије становништва, те да ће увек подржати пројекте који за циљ имају унапређење квалитета живота грађана општине Бач, а посебно оних најугроженијих. На крају је Борислав Антонић истакао значај подршке Европске уније пројектима који доприносе побољшању услова живота грађана у малим општинама.
Трибину је водила менаџерка пројекта Светалана Продановић, која је иначе и директор Центра за социјални рад Бач, и која је госте на трибини упознала са пројектом, услугама које се пружају у оквиру пројекта, активностима које су до сада реализоване али и о најважнијим чињеницама у вези са процесом старења, улози Центра за социјални рад у пружању помоћи угроженим категоријама становништва и другим аспектима помоћи старима и особама са инвалидитетом. Такође, презентована је и нестандардизована услуга која је први пут у Бачу покренута у оквиру овог пројкета, а која се односи на отварање вешернице и која ће бити доступна свим грађанима општине, а посебно оним најугроженијим.
Трибина је настављена излагањем представника Дома здравља Бач, др Зденке Андрић и психолошкиње Милене Милетић које су учеснике трибине упознале са медицинским аспектима неге и помоћи старима, односно значајем емотивне подршке старима и особама са инвалидитетом пре свега од стране најужих чланова породице, а онда и осталих субјеката у друштву.
На крају трибине, презентацију услуге помоћи у кући старима и особама са инвалидитетом је одржала Светлана Вучковић, власница Агенције ''Нана'' из Београда која је са гостима поделила најинтересантнија искуства у области пружања поменуте услуге и истакла да је у општини Бач услугом помоћи у кући обухваћено 130 корисника, што је за 20% више од првобитно планираног броја. Светлана Вучковић је посебно истакла значај овог пројекта у погледу промовисања родне равноправности и осетљивости јер је први пут као герантонеговатељ ангажован и један мушкарац, што представља додатну вредност овог пројекта.
 
https://t.co/bKARw8upYy

ТРИБИНА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА ПОМОЋИ У КУЋИ СТАРИМА И ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ
ТРИБИНА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА ПОМОЋИ У КУЋИ СТАРИМА И ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ
ТРИБИНА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА ПОМОЋИ У КУЋИ СТАРИМА И ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ
ТРИБИНА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА ПОМОЋИ У КУЋИ СТАРИМА И ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ