Април 2017

ОДРЖАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ БАЧ

Седницом, којој је присуствовало 24 од 25 одборника, председавао је председник СО Борислав Антонић а присуствовали су и председник општине Бач Драган Сташевић као  и заменик председника општине Зденко Колар. На дневном реду нашли су се Предлог Одлуке о усвајању Годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта за територију општине Бач за 2017. Годину, Предлог одлуке о давању у закуп пословног простора, Предлози одлука о давању сагласности на извештаје о раду и финансијском пословању за Месне заједнице Бач, Бачко Ново Село, Бођани, Плавна, Вајска и Селенча. Такође, образоване су комисије за спровођење избора чланова Савета МЗ Селенча и Бођани.  За директора ДЗ Бач именован је досадашњи в.д. директора Жељко Меселџија.

У склопу питања и предлога изнет је предлог шефа одборничке групе Александар Вучић- Србија побеђује Софије Пурде да се одборници одрекну једне своје месечне накнаде коју добијају као одборници и то за месец април а за помоћ породицама настрадалих радника ОУ Зорана Миланка и Драгана Бањца. Изјаву о одрицању од накнаде нису потписали одборници Томислав Богуновић, Бојан Јарић и Азра Свитлица а седници није присуствовао одборник Марко Зелинчевић. 

ОДРЖАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ БАЧ
ОДРЖАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ БАЧ

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ СА СКГО

Данас, 26.априла гости општине Бач били су представници Сталне конференције градова и општина - СКГО и то генерални секретар Ђорђе Станичић, шеф Службе за информисање Владимир Јовановић и саветница за информисање и комуникацију Катарина Арамбашић-Пивић.
 
Повод посете представника СКГО јесте потписивање Меморандума о сарадњи за пакет подршке општини Бач у процесима јавно-приватног партнерства.
Мемораднум је у име општине Бач потписао председник општине Драган Сташевић а у име СКГО генерални секретар Дјордје Станичић.
 
Како је истакао председник општине Бач Драган Сташевић, ова врста подршке локалној самоуправи је више него добродошла јер би било од великог значаја да се неки пројекти реализују кроз јавно-приватно партнерство а у интересу свих грађана општине Бач и ту се првенствено мисли на пројекат марине у Бачком Новом Селу и на пројекат туристичко-рекреативног комплекса код језера Провала.
 
Генерални секретар Ђорђе Станичић је истакао да је општина Бач уз Лозницу одабрана добила овакав пакет подршке и да је предвиђено да се у току пројекта реализује више радионица и семинара. Такође, истакао је да поменути програм финансира Влада Шведске а да је сврха програма пружање подршке и даље припреме општине и градова у Србији за приступање ЕУ.
 
Након састанка гости су имали прилику да обиђу културно историјске споменике у општини Бач и да се увере у туристички потенцијал општине.
 
ПОТПИСАН МЕМОРАДНУМ О САРАДЊИ СА СКГО
ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ СА СКГО

ИСПЛАТА УЧЕНИЧКИХ И СТУДЕНТСКИХ СТИПЕНДИЈА

Општина Бач је 25. априла 2017.године исплатила укупно 529 стипендија за месец април, односно шесту по реду од планираних осам стипендија за школску 2016/2017.годину у укупном износу од 1.903.000,00 динара.
 
Исплаћено је 334 ученичких стипендија у укупном износу од 1.155.000,00 динара и 195 сдудентских стипендија у укупном износу од 748.000,00 динара.
 
ИСПЛАТА УЧЕНИЧКИХ И СТУДЕНТСКИХ СТИПЕНДИЈА

ОБАВЕШТЕЊЕ ПОВОДОМ ПОГИБИЈЕ ЗОРАНА МИЛАНКА И ДРАГАНА БАЊЦА

У тешкој саобраћајној несрећи, на путу између Силбаша и Бачког Петровца, погинули су заменик начелника Општинске управе Бач Драган Бањац и Зоран Миланко, сарадник у Одељењу за пољопривреду.

Општина Бач данас ће бити отворена за све грађане општине који желе да се упишу у књигу жалости. Време комеморације биће накнадно утврђенo о чему ће грађани бити благовремено обавештени.

ОБАВЕШТЕЊЕ ПОВОДОМ ПОГИБИЈЕ ЗОРАНА МИЛАНКА И ДРАГАНА БАЊЦА

ОДРЖАНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА НОВЕ КРЕДИТНЕ ЛИНИЈЕ РФВ НАМЕЊЕНЕ ПРЕДУЗЕТНИЦИМА И РЕГИСТРОВАНИМ ПОЉОПРИВРЕДНИМ ГАЗДИНСТВИМА

Данас, 13. априла, успешно је спроведена презентација актуелних кредитних линија Развојног фонда АП Војводине - намањене предузетницима и регистрованим пољопривредним газдинствима који  послују на подручију општине Бач. Општина се одлучила  на овај корак из разлога јер су кредитне линије фонда тренутно најповољнији извор средстава на финансијском тржишту и  умногоме олакшавају пословања привредних субјеката и потребних улагања у пољопривреду.
Општина Бач, путем своје Канцеларије за локално економски развој активно обавештава све регистроване привредне субјекте и носиоце регистрованих пољ.газдиснтава, о новинама и повољностима који би им омогућиле квалитетнији и ефикаснији рад. Сарадници у Канцеларији су свакодневно на располагању грађанима за припрему документације, аплицирање и давања потребних упутстава за остваривање права на кредитна или субвенционисана средства.
Такође, у току је  припрема Програма пољопривредне политке и политике руралног развоја за 2017.г  у оквиру које се планира заједнички вид сарадање са Развојним фондом у делу субвенционисања пољопривреде на територији општине Бач.
 
Кредити који су презентовани:
*За правна лица и предузетнике расписани су следећи конкурси:

  • Конкурс за дугорочне кредите за инвестициона улагања са роком отплате 84 месеца
  • Конкурс за дугорочне кредите за трајна обртна средства са роком отплате 48 месеци
  • Конкурс за краткорочне кредите за обртна средства на 12 месеци, са периодом расположивости средстава од 36 месеци  (три транше)

За регистрована пољопривредна газдинства расписани су следећи конкурси:

  • Конкурс за дугорочне кредите за пољопривреду са роком отплате до 60 месеци
  • Конкурс за дугорочне кредите за куповину пољопривредног земљишта са роком оплате од 72 месеца
  • Конкурс за краткорочне кредите за обртна средства у пољопривреди са роком од 9 месеци И периодом расположивости средстава од 36 месеци (четири транше)
ОДРЖАНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА НОВЕ КРЕДИТНЕ ЛИНИЈЕ РФВ НАМЕЊЕНЕ ПРЕДУЗЕТНИЦИМА И РЕГИСТРОВАНИМ ПОЉОПРИВРЕДНИМ ГАЗДИНСТВИМА
ОДРЖАНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА НОВЕ КРЕДИТНЕ ЛИНИЈЕ РФВ НАМЕЊЕНЕ ПРЕДУЗЕТНИЦИМА И РЕГИСТРОВАНИМ ПОЉОПРИВРЕДНИМ ГАЗДИНСТВИМА
ОДРЖАНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА НОВЕ КРЕДИТНЕ ЛИНИЈЕ РФВ НАМЕЊЕНЕ ПРЕДУЗЕТНИЦИМА И РЕГИСТРОВАНИМ ПОЉОПРИВРЕДНИМ ГАЗДИНСТВИМА

УСКРШЊА ЧЕСТИТКА ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ

Свим хришћанима, православцима, католицима и евангелистима упућујем најискреније честитке поводом предстојећег празника. Нека Ускрс донесе срећу и хармонију у наше домове, добро здравље и слогу. У име општине Бач и у своје лично име желим вам да празничне дане проведете у кругу породице и пријатеља у добром расположењу а да уз поштовање традиције и хришћанских вредности чувамо свој идентитет.
Христос васкрс. Срећан Ускрс.


председник општине Бач
Драган Сташевић





 

УСКРШЊА ЧЕСТИТКА ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ

ДОДЕЉЕНА ПРИЗНАЊА НАЈУСПЕШНИЈИМ СПОРТИСТИМА У 2016. ГОДИНИ

У Свечаној сали општине Бач, данас 13. априла уручена су признања најуспешнијим спортистима у протеклој 2016. години.
Председник општине Бач Драган Сташевић ,захваливши им се што општину представљају у најбољем светлу, како у Србији тако и у свету уручио је признања:

ПИОНИРКИ:   МОЊИ ЈОШИЋ,  ФК ТВРЂАВА Бач
Моња је рођена 2006.године, игра за селекцију дечака, ФК Тврђава Бач, а паралелно игра и за женску екипу ФК Црвена звезда Београд, наступа за репрезентацију Војводине за девојчице узраста до 13 година. Освајала је разне турнире, а својим радом, залагањем и талентом се истичне где год се појави. Тренутно стижу и понуде Војводине из Новог Сада и Спартака из Суботице, да идуће године наступа за нихове екипе.
 
ПИОНИРУ:   ДАВИДОВ ВУКАШИНУ, ФК ТВРЂАВА Бач
Вукашин је рођен 2009.године, члан пионирског узраста ФК Тврђава, капитен репрезентације Војводине узраста до 10 година. У прошлој години са Тврђавом и са репрезентацијом је освојио многе турнире, да би на Првенству Србије мини маxи лиге био проглашен за најперспективнијег играча, а добио је позив да од 7 – 14 маја као најбоље дете у Србији у својој генерацији учествује у кампу Барселоне.

КАДЕТКИЊИ:   ВУКОВИЋ МИНИ, КК СЛАВИЈА Бач
Мина је рођена 2003.године, мајстор каратеа (носилац црног појаса 1.дан), Светска првакиња у борбама у категорији кадета преко 42кг коју је освојила на Првенству у Бугарској, Првакиња Војводине и Србије у истој категорији, одличан ученик ОШ Вука Караџић Бач.  
 
КАДЕТУ:   КРНАЈАЦ ЈОВАНУ, КДТ ХЕРКУЛЕС Бач
Јован је рођен 2002.године, репрезентативац Србије за младе до 15 година, првак Србије и носилац три нацинална рекорда у својој узрасној категорији. Проглашен за најбољег младог такмичара у Србији.
 
ЈУНИОРУ:   ВЛАДИСАВЉЕВ СТЕВАН, КДТ ХЕРКУЛЕС Бач
Стеван је рођен 1999.године, јуниорски репрезентативац Србије, првак Србије, носилац четири национална рекорда у својој категорији.
 
СЕНИОРКИ:   МИЛАНОВИЋ ИРИНА, ОК ПАРТИЗАН Бач
Ирина је стандардна чланица прве екипе Партизана, четврту годину за редом наступа за екипу у разним узрастима. На многобројним турнирима је проглашавају за најбољу, како у сали, тако и на песку и разним стрит волеј такмичењима. Као репрезентативка Србије у Бугарској осваја са нацоналним тимом сребрну медаљу. Тренутно игра у 2.Савезној лиги за ОК Панонија из Бачке Паланке где је једна од најбољих играчица.
 
СЕНИОРУ:   БЕРТРАН КРИСТИЈАН, КДТ ХЕРКУЛЕС Бач
Кристијан је сениорски репрезентативац Србије, првак Србије, носилац три национална рекорда, на Међународном првенству Малте осваја друго место. Савез за дизање тегова прогласио га је за најуспешнијег такмичара у категорији до 20 година.
 
ТРЕНЕРУ:   СТУПАР СТАНИСЛАВИ, КК СЛАВИЈА Бач
Станислава је оперативни тренер смер карате, први тренер у клубу, и тренер кадеткиња КК Славија које су у Бугарској на Светском Шотокан карате до Уједињених нација Првенству и Светском Кохаи Купу освојиле две златне, једну сребрну и једну бронзану медаљу  а ти резултати су иницирали позивом да буде помоћни тренер наше женске репрезентације Србије у припремама наредно Европско првенство.
 
КЛУБУ:   ОДБОЈКАШКОМ КЛУБУ ПАРТИЗАН БАЧ
Клуб који броји 80 активних чланова и који има и мушку и женску селекцију у више узрасних категорија. Клуб који је у у задње две године осварио више запажених резултата на савезном нивоу, а у овој години се тренутно налази на првом месту на табели са веома великим изгледима да у наредној сезони имамо и друголигаша у одбојци.
Клуб који је успео да изнедри два репрезентативца, што нема ниједан клуб у колективном систему такмичења у нашој општини.

Како је рекао председник општине Бач Драган Сташевић, право је задовољство знати да у општини Бач има толико успешних спортиста и истакао да ће општина и у наредном периоду наставити да им пружа подршку.
 

ДОДЕЉЕНА ПРИЗНАЊА НАЈУСПЕШНИЈИМ СПОРТИСТИМА У 2016. ГОДИНИ
ДОДЕЉЕНА ПРИЗНАЊА НАЈУСПЕШНИЈИМ СПОРТИСТИМА У 2016. ГОДИНИ

72. ГОДИШЊИЦА ПРОБОЈА СРЕМСКОГ ФРОНТА

На данашњи дан 1945. године, пробојем Сремског фронта означен је и крај Другог светског рата на територији Србије.

Борбе на Сремском фронту вођене су 175 дана, од 21. октобра 1944. до 12. априла 1945. године, а процењује се да је на обе стране учествовало око 250.000 војника. 

Државном церемонијом  у Спомен-комплексу Сремски фронт у Адашевцима данас ће бити обележена 72. Годишњица пробоја Сремског фронта.  Општина Бач обезбедила је присуство представника СУБНОР-а општине Бач на овој церемонији.

72. ГОДИШЊИЦА ПРОБОЈА СРЕМСКОГ ФРОНТА

ХЕРОЈИ ОПШТИНЕ БАЧ 1999

У размаку од само 4 дана, 1999. године, општина Бач је остала без два млада момка, без два хероја.
Дарко (Јосип) Бјелобрк из Бача, рођен 1979. године погинуо је 11.априла 1999 године на Кошарама код Ђаковице.
Раде (Сава) Бундало из Бача, рођен 1978. године погинуо је 8. Априла 1999 године у Горњем Обрињу.
Обојица су, као војници, бранили Републику Србију, тадашњу Савезну Републику Југославију од Нато агресора.
Умрли су као хероји.  Слава им!

 

ХЕРОЈИ ОПШТИНЕ БАЧ 1999

Pages