February 2017

БАЧКА КУЛЕНИЈАДА И КОБАСИЦИЈАДА

Туристичка организација општине Бач у суботу 04.марта организује манифестацију „Бачка куленијада и кобасицијада“ која ће  се одржати у Градском парку у Бачу са почетком од десет часова.

Комисија ће оцењивати узорке кулена, кобасице и сланине а најбољи ће бити награђени. Котизација по особи износи 500,00 динара.

Учесници ће моћи да се опробају и у прављењу домаће кобасице на лицу места а након тога  оцењиваће се печена кобасица. Ово је уједно и екипно такмичење -  котизација по екипи износи 3.500,00 динара. Организатор обезбеђује 5 кг свежег меса, посуду за мешање, столове, као и црева и хлеб. Са собом је потребно понети зачине као и прибор за пуњење и печење кобасице.

За време манифестације биће организован и забавни део са музиком, изложбеним штандовима , дегустацијом , али и богатом томболом.

Пријаве и информације у Туристичкој организацији општине Бач , контакт тел: 021/772-222; 063/7128180


Добродошли!


 

БАЧКА КУЛЕНИЈАДА И КОБАСИЦИЈАДА

ДВЕ НОВЕ ПРИКЉУЧНЕ МАШИНЕ ОД ПОКРАЈИНЕ

У општину Бач јуче су испоручене две нове пољопривредне прикључне машине. Реч је  о ротационој косачици и фрези .

Председник општине Бач Драган Сташевић је са сарадником у Одељењу за привреду, пољопривреду и економски развој Иваном Ловасом погледао ове машине и  изразио задовољство због  донације од стране Покрајине. Како је рекао,  заиста постоји потреба за овим прикључним машинама те да ће се оне веома активно користити. 

ДВЕ НОВЕ ПРИКЉУЧНЕ МАШИНЕ ОД ПОКРАЈИНЕ
ДВЕ НОВЕ ПРИКЉУЧНЕ МАШИНЕ ОД ПОКРАЈИНЕ
ДВЕ НОВЕ ПРИКЉУЧНЕ МАШИНЕ ОД ПОКРАЈИНЕ

НОВА ПЕЋ У АМБУЛАНТИ У ВАЈСКОЈ

Председник општине Бач Драган Сташевић  и в.д. директора Дома Здравља Бач Жељко Меселџија обишли су данас амбуланте у насељеним местима Вајска, Плавна и Бачко Ново Село.

Повод обиласка јесте нови систем грејања у амбуланти у Вајској где је пећ стара преко 20 година замењена са новом пећи на пелет. Како је рекао председник општине Драган Сташевић, у овој амбуланти имамо две ординације, апотеку, картотеку, превијалиште као и зубну ординацију које у радно време, али и викендом када је отворено превијалиште, морају бити загрејане да би се пацијентима пружила адекватна нега и помоћ.

Такође, ускоро се очекују радови на адаптацији амбуланти у Бачком Новом Селу где ће се заменити улазни портал и врата као и у амбуланти у Плавни где ће се радити на санацији влаге, кречењу , увођењу топле воде у санитарним просторијама и друго. 

НОВА ПЕЋ У АМБУЛАНТИ У ВАЈСКОЈ
НОВА ПЕЋ У АМБУЛАНТИ У ВАЈСКОЈ
НОВА ПЕЋ У АМБУЛАНТИ У ВАЈСКОЈ
НОВА ПЕЋ У АМБУЛАНТИ У ВАЈСКОЈ
НОВА ПЕЋ У АМБУЛАНТИ У ВАЈСКОЈ
НОВА ПЕЋ У АМБУЛАНТИ У ВАЈСКОЈ

РАСПИСАНИ НОВИ КОНКУРСИ РАЗВОЈНОГ ФОНДА АП ВОЈВОДИНЕ – ПОВОЉНИЈИ УСЛОВИ КРЕДИТИРАЊА

Надзорни одбор Развојног фонда АП Војводине усвојио је нове конкурсе за правна лица и предузетнике, за регистрована пољопривредна газдинства и за локалне самоуправе.

Како наводе у Развојном фонду Војводине нове кредитне линије су знатно повољније у односу на претходни период. Процедура је поједностављена, а средства обезбеђења значајно смањена.

Каматне стопе годишње износе 1% уколико је средство обезбеђења банкарска гаранција и 2% уколико је средство обезбеђења хипотека када корисник кредита долази из локалне самоуправе са територије Војводине које се налазе у трећој и четвртој групи развијености ( Алибунар, Бач, Бела Црква, Жабаљ, Житиште, Ириг, Ковачица, Ковин, Мали Иђош, Нова Црња, Нови Бечеј, Оџаци, Пландиште, Сечањ, Србобран, Тител, Чока, Шид и Опово ). Каматне стопе су више за један процентни поен уколико корисник кредита долази из локалне самоуправе које спадају у прву и другу категорију развијености и у зависности од инструмента обезбеђења износе 2 или 3% годишње.

Директор Развојног фонда господин Горан Савић изјавио је да је у току 2017.године кроз конкурсе опредељено 2,5 милијарде динара, односно приближно 20 милиона евра. Такође, средства обезбеђења смо знатно прилагодили тренутној ситуацији на тржишту па ће привредницима и пољопривредницима бити у великој мери олакшано њихово коришћење.

Када је реч о грејс периоду који пружамо нашим клијентима, морам да напоменем да су то тренутно најдужи рокови који се могу наћи у понуди кредитних линија. За инвестиционе пројекте опредељен је период мировања отплате до 24 месеца, а за обртна средства до 6 месеци.

Такође, омогућено је и давање ручне залоге на новокупљену погонску механизацију код кредитирања регистрованих пољопривредних газдинстава па тако сада пољопривредници уз 20% учешћа могу дати залогу на предмет куповине. Важно је напоменути да је смањена и накнада за обраду кредитног захтева са 10.000 на 5.000 динара.

Трудимо се да покретачима привредних активности маскимално изађемо у сусрет и то ћемо чинити у наредном периоду. Обилазимо војводјанске општине, причамо са привредницима и пољопривредницима и њиховим захтевима излазимо у сусрет.

Сви конкурси су отворени током целе године.

За правна лица и предузетнике расписани су следећи конкурси:

  • Конкурс за дугорочне кредите за инвестициона улагања са роком отплате 84 месеца

  • Конкурс за дугорочне кредите за трајна обртна средства са роком отплате 48 месеци

  • Конкурс за краткорочне кредите за обртна средства на 12 месеци, са периодом расположивости средстава од 36 месеци (три транше)

За регистрована пољопривредна газдинства расписани су следећи конкурси:

  • Конкурс за дугорочне кредите за пољопривреду са роком отплате до 60 месеци

  • Конкурс за дугорочне кредите за куповину пољопривредног земљишта са роком оплате од 72 месеца

  • Конкурс за краткорочне кредите за обртна средства у пољопривреди са роком од 9 месеци И периодом расположивости средстава од 36 месеци (четири транше)

За локалне самоуправе расписани су следећи конкурси:

  • Конкурс за краткорочне кредите за предфинансирање реализације пројеката суфинансираних од стране Европске уније и билатералних донатора на 12 месеци

  • Конкурс за дугорочне кредите за инвестиционо опремање радних, пословних и агроиндустријских зона кроз суфинансирање са локалним самоуправама на 84 месеца

Све додатне информације могу се добити лично на адреси Булевар цара Лазара 7а, Нови Сад, у Сектору за кредите, електронским путем: kreditno@rfapv.rs или телефонским путем на бројеве: 021/454-334; 021/450-698; 021/450-702; 021/6351-022; 021/6351-014.

РАСПИСАНИ НОВИ КОНКУРСИ РАЗВОЈНОГ ФОНДА АП ВОЈВОДИНЕ – ПОВОЉНИЈИ УСЛОВИ КРЕДИТИРАЊА

ИСПЛАТА УЧЕНИЧКИХ И СТУДЕНТСКИХ СТИПЕНДИЈА

Општина Бач је данас , 24. Фебруара 2017.године исплатила укупно 528 стипендија за месец Фебруар, односно четврту по реду од планираних осам стипендија за школску 2016/2017.годину у укупном износу од 1.899.000,00 динара. Исплаћено је 334 ученичких стипендија у укупном износу од 1.155.000,00 динара и 194 студентских стипендија у укупном износу од 744.000,00 динара.

ИСПЛАТА УЧЕНИЧКИХ И СТУДЕНТСКИХ СТИПЕНДИЈА

ДОДЕЉЕНА СРЕДСТВА ЗА ПРОЈЕКАТ ДОГРАДЊЕ ПУ КОЛИБРИ БАЧ

 Управа за капитална улагања АПВ одобрила је општини Бач средства за реализацију пројекта доградње ПУ Колибри Бач као и за пројекат изградње санитарно пословног објекта и интерне саобраћајнице у оквиру хладњаче за воће и поврће у Индустријској зони у Бачу.

Уговоре је, испред општине Бач, потписао председник општине Бач Драган Сташевић и захваливши се Покрајинској Влади и Управи за капитална улагања на подршци за ове пројекте, истакао  важност сарадње свих институција у реализацији свих пројеката у области локалног и регионалног економског развоја и образовања. У складу са одлукама о додели средстава, општини Бач је додељено укупно 12.437.116,80 динара за поменуте пројекте.

ДОДЕЉЕНА СРЕДСТВА ЗА ПРОЈЕКАТ ДОГРАДЊЕ ПУ КОЛИБРИ БАЧ
ДОДЕЉЕНА СРЕДСТВА ЗА ПРОЈЕКАТ ДОГРАДЊЕ ПУ КОЛИБРИ БАЧ
ДОДЕЉЕНА СРЕДСТВА ЗА ПРОЈЕКАТ ДОГРАДЊЕ ПУ КОЛИБРИ БАЧ

ОПШТИНА БАЧ НА САЈМУ ТУРИЗМА У БЕОГРАДУ

Премијер Србије Александар Вучић отворио је данас 39. Међународни сајам туризма на коме се, до 26. фебруара, представља 1.100 излагача из 56 земаља.

Отварању сајма присуствовао је председник општине Бач Драган Сташевић са сарадницима и искористио прилику да обиђе штанд ТО Општине Бач али и других општина и градова као и земаља које се представљају на овом сајму.

Током трајања Сајма  ТОО Бач представиће туристичку понуду овог краја засновану на изузетним природним и културним вредностима Бача и околине. У најупечатљивије  средњевековне споменике културе спада импозантна тврђава у сред Бачке равнице са Донжон кулом, сувенирницом и музејском поставком;  Фрањевачки самостан - такође споменик  културе од изузетног значаја - тренутно у фази обнове , који ће већ током наредне године засијати у новом руху са једним новим концептом и музејским простором за развој едукативног туризма. У туристичком програму Бача налази се и Манастир Бођани , остаци хамама, калварија , подграђе Бачке тврђаве, посета словачкој или шокачкој етно кући, затим  купалиште на јазеру Провала, обала Дунава , река Берава , канали али и позната ловишта, које маме разноврсним туристичким садржајима.

Посетиоци ће бити у прилици да испробају традиционалну храну  “Дидине куће” из Бача, дегустирају сокове Здраво Органиц и неколико врста меда као препознатљивог производа овог краја .

Гастрономске специјалитете представиће ресторани Слован из Селенче, Бачки Двор, Чарда Ранч а посетиоци ће бити у могућности да се упознају са новим објектима за смештај на обали Дунава, чардама, салашом као и категоризованим приватним смештајем.

У суботу ће средњевековни дух Бачке тврђаве дочарати Витезови Зеленог барјака –удружење из Новог Сада.

ТОО Бач ће овом приликом представити и своје сувенире , а презентоваће и ручну  израду сиркове метлице. У склопу изложбеног простора емитоваће се и промотивни филм “Прелепи Бач”.

ОПШТИНА БАЧ НА САЈМУ ТУРИЗМА У БЕОГРАДУ
ОПШТИНА БАЧ НА САЈМУ ТУРИЗМА У БЕОГРАДУ
ОПШТИНА БАЧ НА САЈМУ ТУРИЗМА У БЕОГРАДУ
ОПШТИНА БАЧ НА САЈМУ ТУРИЗМА У БЕОГРАДУ

ИНФОРМАЦИЈА О КОНКУРСИМА ПОКРАЈИНСКОГ ФОНДА ЗА РАЗВОЈ ПОЉОПРИВРЕДЕ

Служба за пољопривреду општине Бач обавештава све заинтересоване пољопривреднике и грађане општине Бач да је Покрајински фонд за развој пољопривреде расписао следеће конкурсе:

  • КОНКУРС за доделу кредита за набавку нових система и опреме за наводњавање и бушење бунара у 2017. години
  • КОНКУРС за доделу кредита за набавку нове пољопривредне механизације (погонске, прикључне) у пољопривреди у 2017. години
  • КОНКУРС за доделу кредита за набавку нових заштићених башта (пластеници, стакленици) и опреме у њима у 2017. години
  • КОНКУРС за доделу кредита за набавку нових противградних мрежа у вишегодишњим засадима воћа и винограда у 2017. години
  • КОНКУРС за доделу кредита за набавку квалитетне телади за тов у 2017. години
  • КОНКУРС за доделу кредита за набавку пчелињих ројева, кошница и опреме за пчеларство у 2017. години
  • КОНКУРС за доделу кредита за подизање вишегодишњих засада воћа и винограда у 2017. години
  • КОНКУРС за доделу кредита за набавку рибље млађи и нове опреме за рибњаке у 2017. години
  • КОНКУРС за доделу кредита за набавку опреме за сточарске фарме у 2017. години
  • КОНКУРС за доделу кредита за изградњу објеката намењених складиштењу житарица, воћа и поврћа (силоса, подних складишта, хладњача) у 2017. години

Конкурси су отворени до утрошка средстава планираних за његову реализацију. Средства ће се додељивати пољопривредним газдинствима – физичким и правним лицима са подручја АП Војводине, уписаним у Регистар пољопривредних газдинстава.

Приоритет у додели кредита имаће учесници конкурса који до сада нису користили кредите Фонда. За сва питања можете се обратити Служби за пољопривреду општине Бач, тел. 021/770-075, локал 146.

Детаље о конкурсима, као и пријаве можете преузети на сајту Покрајинском фонду за развој пољопривреде у Новом Саду, на сајту: www.fondpolj.vojvodina.gov.rs као и у општинскoj канцеларији.

ИНФОРМАЦИЈА О КОНКУРСИМА ПОКРАЈИНСКОГ ФОНДА ЗА РАЗВОЈ ПОЉОПРИВРЕДЕ

“ДРЕВНИ БАЧ” – ПРОМОЦИЈА БАЧА И ОКОЛИНЕ НА САЈМУ ТУРИЗМА У БЕОГРАДУ КАО КУЛТУРНОГ ПРЕДЕЛА НОМИНОВАНОГ ЗА УПИС НА ЛИСТУ UNESCO СВЕТСКЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ

Туристичка организација општине Бач наступиће на 39. Међународном сајму туризма, који ће се одржати од 23. до 26. Фебруара у Београду. Под слоганом „Уживајте на време!“, у шест изложбених хала представиће се више од 1.100 излагача из 56 земаља – Грчке, Египта, Македоније, Црне Горе, Хрватске, Турске, Словеније, Бугарске, али и Индије, Мађарске, Туниса, Немачке… Овогодишњи учесници су најзначајније туристичке агенције, савези и организације, хотели, туристички центри, ваздухопловне компаније, међународни туроператори.

Током трајања Сајма ТОО Бач представиће туристичку понуду овог краја засновану на изузетним природним и културним вредностима Бача и околине. У најупечатљивије средњевековне споменике културе спада импозантна тврђава у сред Бачке равнице са Донжон кулом, сувенирницом и музејском поставком; Фрањевачки самостан - такође споменик културе од изузетног значаја - тренутно у фази обнове , који ће већ током наредне године засијати у новом руху са једним новим концептом и музејским простором за развој едукативног туризма. У туристичком програму Бача налази се и Манастир Бођани , остаци хамама, калварија , подграђе Бачке тврђаве, посета словачкој или шокачкој етно кући, затим купалиште на јазеру Провала, обала Дунава , река Берава , канали али и позната ловишта, које маме разноврсним туристичким садржајима.

Посетиоци ће бити у прилици да испробају традиционалну храну “Дидине куће” из Бача, дегустирају сокове ZDRAVO ORGANIC И неколико врста меда као препознатљивог производа овог краја .

Гастрономске специјалитете представиће ресторани Слован из Селенче, Бачки Двор, Чарда Ранч а упознаћете се и са новим објектима за смештај на обали Дунава, чардама, салашом као и категоризованим приватним смештајем.

У суботу ће вам средњевековни дух бачке трђаве дочарати Витезови Зеленог барјака –удружење из Новог Сада.

ТОО Бач ће овом приликом представити и своје сувенире , а презентоваће и ручну израду сиркове метлице. У склопу изложбеног простора емитоваћемо и промотивни филм “Прелепи Бач”.

Позивамо вас да нас посетите у хали 4 на заједничком штанду три општине Бач – Бачка Паланка, Бачки Петровац, где ћемо у оквиру заједничког наступа представити туристички програм под називом “Викенд у срцу Бачке”.

САЈАМ ТУРИЗМА У БЕОГРАДУ
САЈАМ ТУРИЗМА У БЕОГРАДУ

500 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ПОЧЕТНИКЕ У ПОСЛОВАЊУ

У циљу пружања подршке оснивању и опстанку нових предузећа Министарство привреде упутило је данас јавни позив незапосленим лицима, почетницима у пословању, али и  привредницима који су у почетној фази развоја за доделу бесповратних средстава за набавку опреме, доградњу, реконструкцију, опремање, адаптацију или санацију пословног или производног простора, као и за набавку трајних обртних средстава (до 20 одсто укупног улагања).

Ова финансијска подршка привредницима се пружа у оквиру  Програма подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике  у пословању у 2017. године који представља комбинацију 30 одсто бесповратних средстава државе и 70 процената повољног кредита Фонда за развој. За његову реализацију Министарство привреде је определило 150 милиона динара бесповратних средстава, док ће Фонд за развој пласирати 350 милиона динара кредитних средстава.

Министарство привреде и Фонд за развој су овај програм релизовали и прошле године и подржали 220 привредника и почетника у пословању. Јавни позив за ову годину је отворен док се расположива средства не утроше, а све информације и потребну документацију заинтересовани привредници могу наћи на интернет презентацији Министарства привреде и Фонда за развој.

500 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ПОЧЕТНИКЕ У ПОСЛОВАЊУ

Pages