May 2021

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРЕСВЕТОГ ТРОЈСТВА - КИРБАЈ У СЕЛЕНЧИ

Традиционални празник и свечаност поводом прославе Пресветог тројства - кирбаја у Селенчи и ове године је одржан 30.05.2021. у жупној цркви у Селенчи.
Обележавању овог црквеног празника присуствовала је заменица председника општине Бач, Марина Балабан.
Жупник Синиша Тумбас Локетић служио је службу у Римокатоличкој цркви у Селенчи, а након свете мисе организован је и пригодан ручак у жупној дворани.
Приликом службе верници су имали прилике да чују поруке мира, које позивају на међусобну толераницију и славе пресвето тројство - жупног патрона.

 

ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОЦЕСУ ИМУНИЗАЦИЈЕ У БАЧУ

Општина Бач обавештава све своје суграђане да је укупно 2.752 особе на територији наше општине примило обе дозе вакцине, док њих 928 чека другу дозу. Узевши у обзир наведено, укупно 3.680 наших суграђана је вакцинисано бар са једном дозом неке од доступних вакцина.
Овом приликом апелујемо на све оне који се можда још увек нису одлучили, да се вакцинишу како би се позитиван тренд и смањење броја оболелих наставили и у данима пред нама.
У Бачу је тренутно девет активних случајева заразе вирусом COVID 19, а успешан процес имунизације свакако је допринео чињеници да се епидемија ставља под контролу.

 

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ЛАГ-а "РАВНИЦА БАЧКЕ"

Дан Локалне акционе групе "Равница Бачке", која покрива територију општина Бач, Бачка Паланка и Бачки Петровац обележен је данас 21.05.2021.у просторијама Туристичке организације Бачког Петровца. 
На церемонији обележавања ЛАГ "Равница Бачке" је потписао споразум о придруженом чланству са Мрежом локалних акционих група Србије.  
Потпредседница ЛАГ-а "Равница Бачке" Бранка Мадић потписала је споразум са заступником Мреже локалних акционих група Србије, Бојаном Ковачем.
Свечаности обележавања су присуствовали и представниви, јавног, приватног и цивилног сектора, испред Народне библиотеке "Вук Караџић" Бач директорица Мирослава Паравина, те испред Кабинета председника општине Бач, Тања Митић.

ИЗРАЂЕНА ПРОЈЕКТНО ТЕХНИЧКА ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈУ ДВОРЦА „ФРИЦ ХРИСТИЋ“ У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Општина Бач је током 2020. и 2021. године реализовала пројекат: „Унапређење апсорпционих капацитета општине Бач за коришћење ЕУ фондова“, који је суфинансирала Развоја агенција Србије са износом од 1.399.500 динара.
Пројект менаџери напомињу да су циљеви пројекта били усмерени на промоцију значаја регионалног развоја и субјеката регионалног развоја, као и важности придруживања ЕУ, познавање расположивих фондова и приоритетних пројеката за финансирање, умрежавање партнера на међународном, регионалном и локалном нивоу кроз унапређивање и јачање међуинституционалне сарадње.
Члан пројектног тима из Канцеларије за локлани економски развој Општине Бач, Никола Бањац истакао је до сада постигнуте резултате на овом пројекту.
„У оквиру активности: Организација и имплементација тренинга за унапређење апсорпционих капацитета Општине Бач за ЕУ фондове, одржан је тродневни тренинг програм на тему управљања пројектима са фокусом на пројекте и програме ЕУ. С обзиром на ситуацију која је проузрокована корона вирусом тренинзи су одржани у току 2021. године када су се стекли услови за то. Први трениг је одржан 01.03.2021. године на тему управљања пројектима, припеме и имплементације пројеката. Други тренинг је одржан 04.03.2021 године на тему актуелних ЕУ програма и методологије за припрему и имплементацију пројекта. Трећи дан тренинга је одржан 09.03.2021 године на исту тему, али са фокусом на конкретне ЕУ програме и изворе финансирања. За потребе реализације ове активности су ангажовани спољни експерти са искуством у овој области. На тренинзима је учествовало 25 запослених у Општинској управи Бач, локалним установама/институцијама (школе, предшколска установа, Туристичка организација, Центар за социјални рад, ЈКП и др.)“.
Кроз реализацију ових тренинга успостављена је сарадња између локалних институција и Општине Бач у области припреме предлога те је успостављена неформална локално партнерство/мрежа које је формализовано кроз партнерство локалног Центра за социјални рад Бач у апликацији за ЕУ програм стамбеног збрињавања рањивих група (Open Call for Proposals for Social Housing and Active Inclusion Projects), као и са локалним ЈКП ''Тврђава'' Бач у оквиру ЕУ пројекта ''Подршка инклузији Рома кроз запошљвање'').
Представници локалне самоуправе у Бачу, заједно са члановима пројектног тима задуженог за имплементацију су сагласни да је израда пројектно техничке документације за реконструкцију дворца Фриц Христић, односно зграде старе школе у Бачком Новом Селу, а која ће бити пренамењена у Дунавски информативни центар, једна од кључних активности на овом пројекту узимајући у обзир њен далекосежни значај.
У оквиру ове активности спроведена је процедура јавне набавке за избор пројектантске куће за израду пројектно техничке документације за реконструкцију старе зграде школе у Бачком Новом Селу у Дунавски информативни центар. У складу са пројектним задатком јавна набавка за услугу израде пројектно техничке документације покренута је 05.03.2020 године, а набавка је завршена доношењем Одлуке о додели уговора о јавној набавци 18.08.2020 године. За пружоца услуга је изабрана група понуђача коју су чинили ''Инип инг'' Нови Сад, ''Квидита'' Београд, ''Енсол'' Београд и ''Институт за превентиву'' Нови Сад. У оквиру наведене активности, а у складу са Законом о планирању и изградњи, израђено је Идејно решење - Архитектонско-грађевински део, фазе свих инсталација коју чине: Ситуациони планови, Цртежи постојећег и новопројектованог стања, Општа, текстуална и нумеричка документација, Технички опис, Фотодокументација. Идејни пројекат који обухвата Архитектонско-грађевински и ентеријерски део (Ситуациони планови, Детаљни цртежи постојећег и новопројектованог стање, Општа, текстуална и нумеричка документација, Технички опис, Предмер и предрачун са процењеним инвестиционим вредностима, Фотодокументација). Идејни пројекат обухвта и: Идејни пројекат конструктивне санације, Идејни пројекат хидротехничких инсталација, Идејни пројекат електроенергетских инсталација, Идејни пројекат сигналних и телекомуникационих инсталација, Идејни пројекат термотехничких инсталација. У оквиру ове активности израђени су и Елаборат противпожарне заштите и Елаборат енергетске ефикасности. Такође, израђен је Пројекат за извођење се сатоји од Архитектонско-грађевински дела, Ентеријерског дела, Пројекта конструктивне санације, Пројекта хидротехничких инсталација, Пројекта електроенергетских инсталације, Пројекта сигналних и телекомуникационих инсталација, Пројекта термотехничких инсталација, Главног пројекта противпожарне заштите, Пројекта детекције и дојаве пожара, Плана превентивних мера у фази извођења грађевинских радова. На овај начин је општина Бач добила израђену коплетну техничку документацију за реконструкцију старог објекта и тиме обезбедила спремност за аплицирање код различитих ЕУ фондова. Такође, на основу горе наведене документације, надлежна служба ОУ Баче је издала Грађевинску дозволу“.
Пројектни тим чинила су три члана - представници партнера на пројекту (Општина Бач и РРА Бачка) и то: Јелена Ковачевић, менаџер пројекта, Николина Пупавац, координатор пројекта и Никола Бањац, асистент за финансије.

 

1200 КМ ЗА ВРТИЋ У ВАЈСКОЈ

Представници Фондације "Новак Ђоковић", директорка ПУ "Колибри" Бач Ана Бошкић и заменица председника општине Бач Марина Балабан, угостили су данас 20.05.2021. у Вртићу у Вајској Волфанго Погија из Италије који је бициклом прешао 1200 км да би донирао средства за вртић у Вајској.
 
Он је одлучио да крене на бициклистичко путовање од Фиренце до Београда како би прикупио донације за рано образовање деце из села Вајска. Захваљујући његовој прелепој иницијативи „Бициклом до знања“, Волфанго је постао један од највећих донатора кампање – и прикупио је 10.000 евра за тим Вајска, а више од 30 људи му се придружило. Волфангова велика жеља да пређе око 1200 км како би сва деца у Вајској имала једнаке услове за развој, све нас је инспирисала.
 
Захваљујћи његовој посвећености и првенствено Фондацији нашег најбољег тенисера повећаће се обухват деце у Вајској.
 
Заменица председника општине Бач Марина Балабан је овом приликом истакла значај реализације оваквих пројеката.
 
"Улагања у рано образовање и одрастање деце у малим срединама којима се пружа могућност и стварају једнаки услови као што их имају деца у градским подручјима од кључне је важности за њихов напредак", закључила је Балабан.
 
У свом обраћању наш данашњи гост је истакао зашто се одлучио да се током Сезоне даривања прикључи баш тиму Вајска.
 
"Током детињства, провео сам многа лета у једном малом селу у Италији. Ово мало село има око 700 становника, сви се познају и живе у солидарности и слози. Деца расту играјући се у природи, а након тога одлазе у школе у ​​већим градовима или одлазе да раде у другим регионима или земљама. Много прича о успеху је потекло баш из тог села. Као мало, мултикултурално село, Вајска ме је подсетила на то, зато сам одлучио да им се придружим у овој акцији.

 

ОБАВЕШТЕЊЕ О ОДРЖАВАЊУ СЕДНИЦЕ СО БАЧ

Обавештавају се грађани општине Бач да ће се 11. седница Скупштине општине Бач одржати у четвртак 20.05.2021. године са почетком у 10:00 часова у Великој сали зграде Народне библиотеке "Вук Караџић" Бач.

ПОДЕЛА СЕРТИФИКАТА У ИЛОКУ - ФЕД ЦЦНЕТ

У склопу Пројекта прекограничне сарадње ФЕД ЦЦНЕТ у Граду Илоку одржана је обука под називом ,,Специјализирани софтвери". Пројект прекограничне сарадње ФЕД ЦЦНЕТ спроводи Општина Ловас, као водећи партнер, уз пројектне партнере Општину Бач и Град Илок.
Кроз обуку, петнаест полазника стекло је компетенције самосталног дизајнирања производа, самосталне израде прототипа, самосталног штампања на плотеру, теоријских и практичних знања за руковање опремом и софтверима.
Обуку је предводио предавач Данијел Поби, маг. инг. цомп. који ће и даље сарађивати с њима, као и с Центром компетенција Илок.
Јуче, 11.05.2021. године, на Принциповцу, полазницима су свечано подељени сертификати за успешно завршену обуку.
На подели сертификата били су и пројектни партнери из Бача, са председником Општине Бач Др Стевом Павићем као и водећи патрнери из Ловаса те Младен Маркешић, из развојне агенције ТИНТЛ, који је и припремио пројект ФЕД ЦЦНЕТ.

 

НАЈБОЉЕ ИЗ СРБИЈЕ

На сајту председника Републике Србије, се у категорији "НАЈБОЉЕ ИЗ СРБИЈЕ", промовишу позитивне приче, истакнути појединци, успешни ђаци, уметници. Ако за Зрењанин важи правило да је спортски град, а да се у Лесковцу праве најбоље мућкалице, као у Сремским Карловцима вино, онда се о Бачу не може говорити, а да целокупну причу не прожимају детаљи из богатог опуса и врхунских спортских резултата који се годинама уназад нижу иза Клуба дизача тегова „Херкулес“
Њихова прича објављена је 10.05.2021. у овом сегменту. Целокупан интервју можете прочитати на линку испод:
 

РАДИОНИЦЕ У ПОДСТАНДАРДНИМ НАСЕЉИМА

У циљу подизања свести ромске популације о значају превенције и вакцинације против COVID -19 вируса, од априла до јуна 2021. године биће организоване информативне радионице на отвореном у 54 подстандардна насеља у 18 локалних самоуправа.
Данас су у насељима Вајска и Селенча у општини Бач одржане три радионице којима је присуствовала и заменица председника општине Бач, Марина Балабан.
Радионице на тему превенције, имунизације и опоравка од корона вируса реализоваће стручњаци Института за јавно здравље Србије ‚‚Др Милан Јовановић Батут”, у оквиру програма Немачке развојне сарадње „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“, који имплементира ГИЗ, у сарадњи са НАЛЕД-ом и Асоцијацијом координатора за ромска питања.
У целокупну организацију и реализацију данашњих радионица били су укључени и представници Црвеног крста Бач.
Сви учесници су добили и пригодне поклоне - маске, сапуне, дезинфекциона средства.

 

Pages