October 2021

ПРЕДСТАВНИЦИ ОПШТИНЕ БАЧ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ "ШТА НАСЛЕЂЕ ЗНАЧИ ЗА НАС"

Међународна конференција "Шта наслеђе значи за нас" у организацији Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада и организације "Алмашки крај", одржана је у "Свилари" уз покровитељство "Faro Convention Network" Савета Европе и Управе за културу Града.
Алмашки крај угостио је највеће познаваоце у области културног наслеђа, али и Фаро мреже Савета Европе.
Представљене су студије случаја два пројекта који су добили Гранд при Европа Ностре: "Векови Бача" и "Гостуша", чији су координатори били Славица Вујовић и Елена Петровић Васић.
Конференцију је отворио члан градског већа за културу Далибор Рожић и тиме још једном дао подршку заштити културног наслеђа Алмашког краја.
У име општине Бач, овом догађају је присуствовала заменица председника општине Бач, Марина Балабан која је говорила на тему заштите културног наслеђа, пројеката који су у области заштите културно-историјског наслеђа реализовани кроз "Векове Бача", као и о учешћу и ангажману друштвене заједнице у целокупној кандидатури Културног предела Бача за Унескову листу светске баштине.
 
Фото: Владимир Величковић, Виолета Ђерковић и Ed Carol.

ПОТПИСАНИ УГОВОРИ ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ МЕРА ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ

Потписивање уговора са корисницима који су учествовали на Конкурсу за реализацију мера енергетске ефикасности, а који су задовољили прописане критеријуме, уприличено је данас 28.10.2021. године у Свечаној сали Општине Бач.
Општина Бач је за ову меру определила пет милиона динара сопствених средстава, а исто толико средстава је добила и од ресорног министарства.
Колико су ове мере које је јединица локалне самоуправе спровела уз директну помоћ и сарадњу са државом биле битне и важне, говори и податак да се у општини Бач на Конкурс пријавило укупно 106 заинтересованих грађана, док је Комисија констатовала да њих 74 испуњава критеријуме.
Уговоре су корисницима доделили председник општине Бач Др Стева Панић и његова заменица, Марина Балабан.
Они су овом приликом честитали свима који су данас потписали уговоре и изразили наду да ће им уградња нове столарије као и постављање изолације значајно побољшати квалитет живота и допринети уштедама у кућном буџету, поготово током зимског периода који нам предстоји.
 

ПРЕДСЕДНИК ПОКРАЈИНСКЕ ВЛАДЕ У ПОСЕТИ БАЧУ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обишао је данас 26.10.2021.године у Бачу радове на изградњи зграде за социјално становање у којој ће бити смештене породице чији су домови изгорели у пожару на Економији 1 прошле године, као и остале социјално угрожене породице из наше општине.
"Задовољан сам динамиком радова јер ће објекат пре зиме бити стављен под кров што ће омогућити унутрашње радове.
Покрајинска влада до сада је за ову инвестицију издвојила 50 милиона динара, а определиће и додатна финансијска средства да она буде завршена до пролећа“, изјавио је председник Мировић.
У објекту чија је укупна површина 2.200 метара квадратних биће смештене 32 породице.
Председник општине Бач, Др Стева Панић се захвалио подршци је Покрајинска влада до сада указала општини Бач.
"Користим ову прилику да се захвалим и председнику Мировићу и Покрајинској влади што нам помажу да овај важан инфраструктурни пројекат приведемо крају и на пролеће у зграду уселимо 32 социјално угрожене породице. Вредност укупне инвестиције је 130 милиона динара и задовољни смо што ћемо оваквим програмом успети да реализујемо егзистенцијална и стамбена питања великом броју наших суграђана", закључио је Панић.
Покрајинска влада је у новембру прошле године издвојила готово два милиона динара за обезбеђивање привременог смештаја за породице које су остале без домова, а у којима је једанаесторо деце, као и за трошкове струје.
 
Фото: Покрајинска влада.
 

ОБАВЕШТЕЊЕ О ВАКЦИНАЦИЈИ И БРОЈУ ЗАРАЖЕНИХ

Према последњем објављеном извештају Института за Јавно здравље Војводине, закључно са 25.10.2021.године, на подручју општине Бач је 139 активних случајева.
Закључно са 22.10.2021.године, на подручју општине Бач прву дозу вакцине примило је 4.632 грађана, друго дозу је примило 4.494 док је трећом дозом вакцинисамо њих 1.389. .
Вакцинација се обавља у Дому здравља у Бачу, радним данима до 13 часова. Сваког дана су доступне Синофарм и Фајзер вакцина док се за Спутњик V грађани претходно морају пријавити преко портала Е-управа. Приликом доласка на вакцинацију потребно је понети личну карту, а приликом ревакцинације другом и трећом дозом и потврду о претходно обављеној вакцинацији.
У Дому здравља у Бачу у току је и имунизација против сезонског грипа. Вакцинација против сезонског грипа се обавља након прегледа код изабраног лекара, у дому здравља у Бачу или у месним амбулантама на подручју општине, радним данима у времену од 7 до 14 часова.
 

ДЕЛЕГАЦИЈА ОПШТИНЕ НОВИ ГРАД НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ ДАНА ОСЛОБОЂЕЊА БАЧА

Делегација општине Нови Град из Републике Српске, Босне и Херцеговине предвођена председником Скупштине општине Нови Град Зораном Кукавицом и саветником Начелника општине Нови Град Боривојем Јапунџом, борави у дводневној посети Бачу, а поводом обележавања Дана ослобођења Бача.
Госте су дочекали представници локалне самоуправе из Кабинета председника, Скупштинске службе и осталих институција.
Обе делегације су изразиле задовољство до сада постигнутим резултатима и сарадњом између две побратимљене општине које деле једнаке проблеме, бриге, али и велике успехе нашег народа.
 

ДОДЕЉЕНЕ ОКТОБАРСКЕ НАГРАДЕ

Поводом обележавања Дана ослобођења Бача, 22.10.2021. године у Великој сали зграде Народне библиотеке "Вук Караџић", на свечаној седници Скупштине општине Бач, додељене су Октобарске награде овогодишњим лауреатима.
Награда општине Бач ове године је додељена Месном одбору Црвеног крста Бођани за хуманитарни рад. Посебно јавно признање општине Бач додељено је Оливери Јелић такође за хуманитарни рад. Посебно јавно признање општине Бач за музичко стваралаштво отишло је у руке професора Др Јураја Суђија.
Спортско признање за врхунске резултате у области спорта додељено је дизачу тегова Стевану Владисављеву. Општина Бач доделила је Спортско признање Клубу дизача тегова "Херкулес" за запажене резултате тренера Зорана Пантелића. Награде су уручили председник општине Бач Др Стева Панић и председник Скупштине општине Бач Драган Амиџић.
Пригодним програмом који су уприличили чланови Културно-уметничког друштва "Младост" Бач, основне школе "Вук Караџић" Бач и Литерарно-музичког удружења "Свети Сава" из Вајске обележено је 77 година од победе над фашизмом.
Свечаности су осим представника локалне самоуправе у Бачу, одборника СО Бач и представника установа и институција, присуствовали и гости из: Новог Града, Бачке Паланке, Града Новог Сада, Бачког Петровца и Беочина.
 

ПОЛАГАЊЕМ ВЕНАЦА ПАЛИМ БОРЦИМА ЗАПОЧЕЛО ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ОСЛОБОЂЕЊА БАЧА

Дан ослобођења Бача, традиционално се обележава 22.октобра сваке године. Тим поводом се низом различитих активности сећамо наших предака и јунака коју су допринели ослобађању нашег народа од фашизма.
Председник општине Бач Др Стева Панић је данас заједно са председником Скупштине општине Бач Драганом Амиџићем и представником СУБНОР-а, Ђорђем Чалошевићем положио венац на спомен обележје борцима из Другог светског рата, а које се налази на Православном гробљу у Бачу.
Поводом обележавања овог битног и важног датума у нашој историји, данас се се Свечаном седницом СО Бач, пригодним програмом и доделом Октобарских награда лауреатима тачно у подне у Великој сали зграде Народне библиотеке "Вук Караџић"обележити Дан ослобођења Бача.
 

РАСПИСАН КОНКУРС ЗА УЧЕНИЧКЕ И СТУДЕНТСКЕ СТИПЕНДИЈЕ У ОПШТИНИ БАЧ

Општина Бач је данас 21.10.2021. године објавила Конкурс за доделу стипендија студентима и ученицима средњих школа са пребивалиштем на територији општине Бач у школској 2021/2022. години.
Стипендије ће се додељивати студентима и ученицима који остваре највећи број бодова на основу одличног успеха у основној и средњој школи, као и успеха на студијама  са просечном оценом од 9,00 до 10,00.
Ученици средњих школа коју постигну успех 4.50-5.00 добиће стипендију у износу од 4.000,00 рсд, док ће ђаци средње Пољопривредне школе у Бачу за исти успех бити стипендирани износом од 6.000,00 рсд, колико ће добијати и студенти који постигну просечну оцену 9,00 – 10,00. 

Пријаве и конкурсна документација се подносе:

Поштом на адресу : Општинска управа Бач, Комисија за доделу стипендија, Трг др Зорана Ђинђића број 2.
Лично, у пријемну канцеларију Општинске управе Бач.
Лично у Месним канцеларијама (Бачко Ново Село, Бођани, Вајска, Плавна ,Селенча),  у времену од 7,00 до 15,00 часова.
Непотпуне и неблаговремене пријаве се неће разматрати.
Конкурс ће бити објављен на огласној табли у Општинској управи Бач,на огласним таблама  свих месних канцеларија (Бачко Ново Село, Бођани, Вајска, Плавна ,Селенча), као и на интернет страници општине Бач www.bac.rs
Рок за пријаву на конкурс је  21. октобра  - 10. новембра 2021. године

Pages