ОДРЖАНА ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА ''ШАНСА ЗА БОЉУ БУДУЋНОСТ''

Завршна конференција пројекта „Развој могућности за запошљавање и унапређење запошљивости маргинализованих група у Бачкој – шанса за бољу будућност“, одржана је 20. октобра у Бачу. Пројекат се спроводиo у оквиру Иницијативе за инклузију 3 програма “Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији” Немачке развојне сарадње који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ. Носилац овог пројекта била је Општина Бач, а партнери на пројекту били су Регионална развојна агенција Бачка из Новог Сада и Удружење Рома и Румуна ’’Младост’’ из Вајске.
Пројекат допринео стварању предуслова за интеграцију маргинализованих друштвених група у општини Бач и насељима суседних општина кроз активно укључивање на тржиште рада, унапређење њиховог социо-економског положаја и квалитета живота.
Конференцију је отворила заменица председника општине Бач Марина Балабан која је честитала пројектном тиму на успешној реализацији те истакла да се општина Бач поноси што је и у овој области пример добре праксе.  На самом почетку присутниам се обратила и виша менаџерка шројекта испред Немачке развојне сарадње, госпођа Весна Видојевић која је истакла да је Бач до сада успешно реализовао прве две фазе, те да је у овој трећој понудио једну „нову вредност“ и отишао корак даље, а то је чињеница да је овај пут понуђена и сарадња са суседним општинама Оџаци и Бачка Паланка, тачније са насељеним местима Товаришево и Дероње. 
Александар Поповић менаџер пројекта испред Сталне конференције градова и општина је истакао да се овај пројекта реализује у 10 локалних самоуправа и да је Бач једна од најмањих, али уједно и једна од најбољих и најодговорнијих општина у којој се спроводе пројектне активности, те да је увек задовољство чути кориснике и њихова искуства.
Присутнима су се такође обратли и предсавници партнера Регионалне развојне Агенције „Бачка“ и Весна Петровић коорнидатор на пројекту за Ромска питања.
Након церемоније доделе уговора, сви заједно су могли да чују искуства овогодишњих корисника од којих су некима одобрене субвенције за самозапошљавање, односно одржавање радних места или набавку опреме за генерисање прихода.
Међу корисницима, као припадницима теже запошљивих група, највише је било Рома, али и лица са ниском односно без квалификације, дугоорчно незапослених, жена старијих од 50 година, особа са инвалидитетом, млађих од 30 година без радног искуства и сл. 
Пројекат је омогућио набавку 27 пакета опреме за отпочињање сопственог посла. Већина оних који су се одлучили за набавку опреме веома су задовољни радионицама и менторском помоћи коју су имали и захваљујући којој су успели да припреме конкретне бизнис планове за покретање својих бизниса.  Велико интересовање је владало за набавку опреме за најразличитије делатности од пољопривредне, преко посластичарске и кројачке, до производње природних сокова и вина те браварског и столарског заната.
Кроз укупно пет модула обука успешно је прошло 39 корисника, који су добили и сертификате признате од стране Националне службе за запошљавање за неке даље конурсе за самозапошљавање. Такође, кроз овај пројекат је запослено 10 лица код послодаваца на новим радним местима кроз меру давања субвенција послодавцима.
Укупна вредност овог пројекта је износила 99.963 евра од чега је 60.000 евра пласирано корисницима, а исти је реализован од 01.11.2021. до 31.10.2022. 

ОДРЖАНА ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА ''ШАНСА ЗА БОЉУ БУДУЋНОСТ''
ОДРЖАНА ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА ''ШАНСА ЗА БОЉУ БУДУЋНОСТ''
ОДРЖАНА ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА ''ШАНСА ЗА БОЉУ БУДУЋНОСТ''
ОДРЖАНА ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА ''ШАНСА ЗА БОЉУ БУДУЋНОСТ''