September 2021

ОБАВЕШТЕЊЕ О ВАКЦИНАЦИЈИ

Обавештавају се сви грађани да је од почетка пандемије у општини Бач оболело укупно 1.046 лица, док је закључно са данашњим даном 109 активних случајева.
 
Једну дозу вакцине примило је укупно 4.542 грађана, другу дозу 4.392, док је трећом дозом вакцинисано укупно њих 1.076.
 
Највише грађана вакцинисано је Синофарм вакцином.

 

ЕВРОПСКО ЗЛАТО И БРОНЗА ЗА ДИЗАЧЕ ТЕГОВА

Радмила Загорац из Ирига и Стеван Владисављев из Клуба дизача тегова „Херкулес“ Бач освојили су златну односно бронзану медаљу на првенству Европе за јуниоре и млађе сениоре до 23 године које се одржава у Финској у периоду од 23.09. до 03.10.2021. године.
 
Стеван Владисављев се такмичио у категорији до 61 килограма, а Радмила Загорац у категорији дама до 45 килограма. Тренер Националног тима Зоран Пантелић рекао је да су се очекивања испунила те медаље нису изостале.
 
“Јако сам поносан на моје такмичаре Раду и Стеву који су остварили невероватне резултате на овом такмичењу. Екипа Србије је успешно завршила наступ на европском првенству у Рованијемију. Наша Рада је првак Европе у категорији до 45 килограма, док је наш Стева заузео треће место у дисциплини избачај, а укупан скор наших такмичара је четири медаље са којима се враћамо у Србију”, истакао је Зоран Пантелић, национални и тренер Клуба дизача тегова “Херкулес” Бач.
 
После дисциплине трзај у конкуренцији шест такмичарки, Радмила је водила са подигнутих 65 килограма, а пратиле су је највеће ривалке, Туркиња Асуман Ајхан (63 кг) и Рускиња Алина Гузикова (62 кг). У избачају је виђена права драма, пошто је Радмила после успешног покушаја на 76 килограма, „кикснула“ на 79 кг, па је имала још само једну прилику за поправни.
 
Загорчева је ипак успела и одслушала химну Србије „Боже правде“, која се први пут чула на Европским првенствима у дизању тегова.
 
Стеван је у конкуренцији сениора до 23 године имао трећи пријављени резултат и на срећу целокупног тима Србије у Финској освојио је бронзану медаљу на овом битном и важном такмичењу.
 
С обзиорм да чланови Клуба дизача тегова „Херкулес“ из Бача који је један од најтрофејнијих спортских удружења бачке општине, сада тренеирају у згради и просторијама које су реновиране у склопу европског пројекта прекограничне сарадње Србије и Хрватске и услови су се поправили, па су сходно томе, између осталог, остварени овако добри резултати.

 

ОПШТИНСКИ ВАТРОГАСНИ САВЕЗ БАЧ НА СУСРЕТУ ДВД ВАТРОГАСАЦА У НОВОМ САДУ

Поводом примопредаје опреме, коју је Министарство унутрашњих послова донирало Добровољним ватрогасним друштвима Србије, на Тргу слободе у Новом Саду, одржана је презентација историјата развоја Добровољних ватрогасних друштава, приказ вежби и представљена је набављена опрема.
 
Чланови општинског ватрогасног савеза Бач су такође присуствовали овој смотри која се организује по први пут, а окупила је око 200 ватрогасних друштава из целе Србије.
 
Чланови општинског ватрогасног савеза Бач су нагласили како су овакви догађаји од кључне важности за популаризацију добровољног ватрогаства у Србији, те да управо таква начела треба преносити и на све будуће генерације.
 
Управо зато су се на манифестацији у Новом Саду осим сениора представила и деца општинског ватрогасног савеза Бач који су приказали рад на такозваним брентачама, док су сениори презентовали рад на моторној ватрогасној пумпи.
 
Око 100 чланова општинског ватрогансог савеза Бач, међу којим су и чланови: ДВД Бач, ДВД Бачко Ново Село, ДВД Бођани и ДВД Селенча су учествовали на овој паради ватрогасне опреме и возила која је током викенда одржана на Тргу у Новом Саду.
 
Историјат развоја добровољног ватрогаства у Србији од 1852. до 2021. године, представљен је поставком ватрогасних возила, поређаних по старости, од најстаријег из 1857. године, па до оног из 2015. године, уз пратећу посаду у оделима из тих периода. Такође представљена су возила која се користе у оперативном саставу ДВД, а нека од тих возила су донација МУП-а. МУП је иначе донирао и 44 расходована возила Добровољним ватрогасним друштвима у Србији, док је Град Нови Сад обезбедио 57 комплета униформи за добровољне ватрогасце, а општина Бач је финансирала поправку и санацију једног камиона из возног парка ДВД Бач.
 
Овом приликом такође честитамо деци из ДВД Бач и Селенча освојено четврто место на Државном ватрогасном такмичењу одржаном 25.09.2021. године у Новом Саду.

 

ОБАВЕШТЕЊЕ О ВАКЦИНАЦИЈИ И БРОЈУ ЗАРАЖЕНИХ

Према последњем извештају Института за Јавно здравље Војводине, на подручју општине Бач је закључно са 23. септембром 2021. године активно 99 случајева заразе вирусом COVID 19.
На подручју општине Бач прву дозе вакцине је примило 4.522 становника, две дозе њих 4.372 док је трећу дозу вакцине примило њих 1.015.
Вакцинација се и даље наставља у Дому здравља Бач ( главни улаз, на спрату), радним данима у времену од 8 до 13 часова.
Из Дома здравља напомињу да је за прву и трећу дозу вакцине "СПУТЊИК В" потребно да се грађани пријаве преко портала Е-управа. Поред тога сви који долазе на вакцинацију другом и трећом дозом морају понети са собом личну карту и потврду о претходно обављеној вакцинацији.

 

ОБАВЕШТЕЊЕ О РАСПИСАНИМ КОНКУРСИМА ПОКРАЈИНСКОГ ФОНДА ЗА РАЗВОЈ ПОЉОПРИВРЕДЕ

Канцеларија за пољопривреду општине Бач обавештава све пољопривреднике да је Покрајински  фонд за развој пољопривреде расписао конкурсе везане за кредитирање пољопривредних газдинстава.
Више информација и сам текст конкурса се налази на линку: http://www.fondpolj.vojvodina.gov.rs/konkursi.html
Сви заинтересовани се за неопходну помоћ приликом аплицирања могу обратити сарадницима у Канцеларији за пољопривреду на бр. тел. 021 6070 075 локал 147 или лично у канцеларији 213 Општинске управе Бач.
 
Кредити се односе на КОНКУРС за доделу кредита за набавку нове пољопривредне механизације (погонске, прикључне) у пољопривреди у 2021. години.
 
Расписани су следећи конкурси: 
КОНКУРС за доделу кредита за набавку нових система и опреме за наводњавање и бушење бунара у 2021. години
КОНКУРС за доделу кредита за набавку опреме за сточарске фарме у 2021. години
КОНКУРС за доделу кредита за набавку пчелињих ројева, кошница и опреме за пчеларство у 2021. години
КОНКУРС за доделу кредита за набавку нових заштићених башта (пластеници, стакленици) и опреме у њима у 2021. години
КОНКУРС за доделу кредита за финансирање инвестиција у физичка средства пољопривредних газдинстава у сектору прераде воћа, грожђа и поврћа у 2021. години
КОНКУРС за доделу кредита за набавку нових система противградних мрежа у вишегодишњим засадима воћа и винограда у 2021 години   
КОНКУРС за доделу кредита за изградњу објеката и набавку опреме намењене складиштењу житарица, воћа и поврћа (силоса, подних складишта, хладњача) у 2021. години   
КОНКУРС за доделу кредита за набавку квалитетне телади и прасади за тов у 2021. години
КОНКУРС за доделу кредита за набавку квалитетних приплодних грла у говедарству, овчарству, козарству и свињарству у 2021 години   
КОНКУРС за доделу кредита за подизање вишегодишњих засада воћа и винограда у 2021. години
 
Ради се о краткорочним кредитима са 1 % камате.
 
 

 

ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРЕКИДУ СНАБДЕВАЊА ЕЛЕКТРИЧНОМ ЕНЕРГИЈОМ

Обавештавају се грађани општине Бач, да ће због радова на одржавању електроенергетске мреже у насељу Бач доћи до искључења струје у следећим деловима Бача:
 
У среду 22.09.2021.год - трафо станице Војвођанских Бригада ( водовод код школе, спортска хала) , трафо станице Маршала Тита - Б.Јединства, центар и општина.
 
У четвртак 22.09.2021.год - трафо станице Б.Јединста - ЈНА; Б.Јединства - Виноградска; Грмечка, трафо М.Тита - Парк ( Трг Др Зорана Ђинђића) и у насељу Гувна улице Иве Лоле Рибара, Моше Пијаде и Доже Ђерђа.
 
У петак 24.09.2021.год - ТС 22.октобар - Младена Стојановића; Козарачка; М.Тита - Вашарска; М.Тита ( машински парк, Пољопс, пречистач вода).
 
До прекида у снабдевању струјом по овом распореду улица у насељу Бач доћи ће у времену од 9 до 14 часова.

 

ОБАВЕШТЕЊЕ О ТРЕЋОЈ ДОЗИ ВАКЦИНЕ

Општина Бач у сарадњи са Домом здравља Бач обавештава све своје суграђане који су пре шест месеци односно 180 дана (или више од тога) примили другу дозу вакцине, да слободно без чекања на обавештења од Е-управе, сваког радног дана у периоду од 08:00 до 13:00 часова могу да дођу у Дом здравља Бач да приме трећу дозу вакцине.
У општини Бач је закључно са даном 13.09.2021. године две дозе вакцине примило укупно 4.312 људи, док је њих 765 вакцинисано и трећом дозом.
Највише датих доза је од произвођача вакцине "Синофарм", док је на другом месту вакцина произвођача "Фајзер"

 

БАЧАНИ У СУБОТИЦИ ОБОРИЛИ СВЕ РЕКОРДЕ

Свим заљубљеницима у спортску дисциплину дизање тегова која у Бачу има изузетно успешну и дугогодишњу традицију, још од времена када су државне, светске и олимпијске рекорде обарали чувени Ерих Шпајзер и Матија Бујак, више није ни непознаница нити изненађење када се њихови суграђани предвођени тренером Зораном Пантелићем са неког такмичења врате овенчани најсјајнијим медаљама.
 
Тако је било и овог пута на такмичењима одржаним овог викенда у Суботици. Златни момци Клуба дизача тегова „Херкулес“ из Бача, Стеван Владисављев, Филип Бертран и њихови саборци из Клуба су уз вођство националног тренера Зорана Пантелића у Суботици оборили све државне рекорде у дизању тегова у својим тежинским категоријама.
 
Стеван Владисављев је у категорији до 67 килограма освојио прво место и оборио државни рекорд за млађе сениоре, тако што је у дисциплини трзај подигао 115 килограма, а избацио 141. Филип Бертран је у категорији до 96 килограма оборио државни рекорд за јуниоре, млађе сениоре и сениоре, јер је у дисциплини трзај подигао 137 килограма, а избацио 162 и тиме освојио прво место. Марио Николић је у категорији до 61 килограма оборио држани рекорд за младе до 15 година, освојивши друго место, док је Кристијан Бертран у категорији +109 килограма освојио прво место. Бранислав Ђурковић је је у категорији до 109 килограма освојио друго место, док је Јован Крњајац у тежинској категорији до 61 килограм освојио прво место. У екипној конкуренцији Клуб дизача тегова „Херкулес“ из Бача такође је освојио прво место, док је на другом био домаћин „Спартак“ из Суботице, а трећи „Раднички“ из Сомбора.
 
Момцима из Бача ово је још један доказ квалитета, а Стевану Владисављеву и тренеру Пантелићу одлична припрема и финални испит пред Европско првенство за такмичаре и такмичарке до 20 и 23 године, које се у периоду од 24.09. до 03.10. одржава у Финској, на којима они уз Радмилу Загорац бране боје Републике Србије.
 
Фото: Рита Шпајзер

 

页面