December 2021

ПОКЛОНИ ЗА ЈУНАКЕ ПРИЧА ИЗ СЕГМЕНТА "НАЈБОЉЕ ИЗ СРБИЈЕ"

На сајту председника Републике Србије, се у категорији "НАЈБОЉЕ ИЗ СРБИЈЕ", промовишу позитивне приче, истакнути појединци, успешни ђаци, уметници, колективи, друштвено одговорне компаније...
 
Пригодни поклони за јунаке ових прича које су за категорију "Најбоље из Србије" ове године пристигле из општине Бач, уручени су данас. 
 
Председник општине Бач Др Стева Панић је са својим помоћником Николом Вулетићем обишао фирму "Здраво органик" у Селенчи, Клуб дизача тегова "Херкулес" Бач и дечака Огњена Ранђеловића у Вајској и том приликом им уручио поклоне који су стигли из Кабинета председника Републике Србије.  
 
Сви они су јунаци прича објављених током 2021. године у овом сегменту и то под насловима: "Здраво формула стигла и до Филипина", "Златни момци Херкулеса из Бача", "Одрастање усамљеног виолинисте у срцу бачке равнице". У овој категорији је такође објављена и прича о Др Ервину Гебауеру и најстаријој апотеци на овим просторима, а под насловом "Колекционар бачких успомена". Представницима ове породице пригодан поклон је уручен у Новом Саду

ПРЕДСЕДНИК СО БАЧ У ПОСЕТИ КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Председник Скупштине општине Бач, Драган Амиџић је у периоду од 25.12 до 27. 12. боравио у Лепосавићу у дводневној посети Косову и Метохији.  
 
Повод за посету био је обилазак српских породица на овом простору, а том приликом председник Скупштине општине је у име општине Бач деци и ђацима у овој општини која се налази у Северном делу Косова и и Метохије доделио пригодне пакетиће. 
 
Овом приликом је истакнуто да општина Бач ради на континуираном одржавању добрих односа са српским народом  који живи и ради на Косову и Метохији, те да ће се таква пракса наставити и у наредном периоду.

БОЖИЋНА ЧЕСТИТКА

Свим својим суграђанима који Бадњи дан и Божић прослављају по грегоријанском календару, Општина Бач жели да га проведу у миру и благостању са својим најближима.

ПОДЕЉЕН ПАЖЉИВКО ДЕЦИ У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА

Општина Бач је и ове године захваљујући “Агенцији за безбедност саобраћаја” успешно реализовала поделу едукативних књига и сликовница, везаних за безбедност учесника у саобраћају за наше најмлађе суграђане, а то је “ПАЖЉИВКО”. 
Подела "ПАЖЉИВКА" је организована у свим основним школама на територији Општине Бач - Селенча, Вајска, Бачко Ново Село, Плавна и Бач.
Ову занимљиву и корисну литературу деци су поделили инспектор за друмски саобраћај и путеве у општини Бач Јурај Јаворњик као и помоћник  председника Општине Бач Никола Вулетић. 
Дружење са ђацима првацима је прошло веома добро уз бројна питања, позитивне коментаре и прихватање бојанке „Пажљивко" у редовне наставне методе најмлађих учесника у саобраћају.
Општина Бач се и овај пут захваљује Агенцији за безбедност саобраћаја на вредним поклонима.
 

ПОДАЦИ О БРОЈУ ЗАРАЖЕНИХ И ВАКЦИНИСАНИХ

Према последњем објављеном извештају Института за Јавно здравље Војводине, закључно са 21.12.2021.године, на подручју општине Бач је 30 активних случајева заразе корона вирусом.
 
Закључно са 20. децембром, на подручју општине Бач прву дозу вакцине примило је 4.888  становника општине, друго дозу је примило 4.750 док је трећом дозом вакцинисано њих 2.862.
 
Из Дома здравља Бач обавештавају грађане, уколико желе да приме вакцину Модерна треба да се јаве у Дом здравља лично на вакциналном пункту или телефоном 064/ 8940218 од понедељка до петка у времену од 7 до 13 часова. Пријава је потребна и за вакцинисање Спутњик V и Астра Зенека вакцином, док се вакцине Синофарм и Фајзер могу примити сваког дана без претходног пријављивања.
 

OБАВЕШТЕЊЕ

Канцеларија за пољопривреду општине Бач обавештава све пољопривреднике да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде ( Управа за аграрна плаћања) расписала јавни позив за подношење захтева за остваривање подстицаја за инвестиције у физичку имовину у примарној, биљној и сточарској производњи.

Више информација и сам текст конкурса се налази на линковима:

 http://uap.gov.rs/raspisan-javni-poziv-za-nabavku-masina-i-opreme-u-biljnoj-proizvodnji-rok-za-podnosenje-od-1-januara-do-28-februara-2022-godine/

http://uap.gov.rs/raspisan-javni-poziv-za-nabavku-masina-i-opreme-u-stocarskoj-proizvodnji-rok-za-podnosenje-od-1-januara-do-28-februara-2022-godine/

Сви заинтересовани се за неопходну помоћ приликом аплицирања могу обратити сарадницима у Канцеларији за пољопривреду на бр.тел. 021-6070 075 локал 147 или лично у канцеларији 213 Општинске управе Бач.

 

У БАЧУ ОДРЖАН ДРУГИ САСТАНАК ПАРТНЕРСКОГ ФОРУМА ПОВОДОМ ИЗРАДЕ ПЛАНА РАЗВОЈА

Други састанак Партнерског форума који је одржан на тему израде Плана развоја општине Бач за период од 2022. до 2028. године, уприличен је 16.12.2021. у Малој сали Народне библиотеке "Вук Караџић" у Бачу. 
 
Пројекат је финансиран из бесповратних средстава словачке развојне помоћи (SlovakAid), а спроводи се посредством Програма Уједињених нација за развој у Србији (УНДП), док је СКГО  имплементациони партнер. 
 
Присутнима се прво обратио Невен Добријевић из УНДП-а, који је нагласио значај реализације оваквих пројеката, а уз подршку донатора и имплементационих партнера поготово у мултинационалним и руралним срединама. 
 
Дугогодишњи сарадници општине Бач, представници СКГО-а експерткиња Весна Аврамовић која је претходних месеци директно била укључена у израду Нацрта овог Плана као и Александар Маринковић, шеф Одељења за стратешко планирање и јавне политике такође су похвалили инструменте, методологију и укљученост локалних актера у израду овог стратешки веома важног документа. 
 
Пројекат «Јавне и приватне финансије за развој- обезбеђивање одрживих локалних заједница унапређивањем планирања локалног развоја у Републици Србији» је друга фаза програма локалног развоја у Србији,  који се бави применом координације јавних политика у ЈЛС у складу са Законом о планском систему. 
 
Пројекат се реализује у периоду од 15. октобра 2020. године до краја јуна 2022. године, а крајњи корисници су десет (10) ЈЛС, као и њихови грађани који ће имати користи од унапређеног планирања и услуга које пружају локалне самоуправе. 
 
У оквиру прве компоненте, пет ЈЛС (Прокупље, Блаце, Тутин, Нова Варош и Бач) је подржано да израде Планове развоја у складу са Законом о планском систему, а такође и ојачају капацитете кроз процену своје интерне организације и повећања знања о припреми и спровођењу пројеката по ЕУ процедурама.  
 
Нацрт документа у којем су предложени развојни циљеви и мере које су дефинисане у периоду израде Плана, присутнима је представила заменица председника општине Бач, Марина Балабан која се између осталог захвалила представницима донатора и партнера што су управо општину Бач изабрали те препознали као место у коме припадници словачке националне заједнице на територији Војводине, имају велики значај те утицај, захваљујући чему ће се на обострану корист и задовољство имплементирати целокупан процес који се односи на План развоја општине Бач.   
 
Након представљања Нацрта Плана уприличена је дискусија на изнете теме, а даљи кораци у овом процесу подразумевају упућивање документа на Јавну расправу као и његово усвајање 
од стране Скупштине општине Бач.

页面