September 2016

ОТВОРЕН 10. ФОРУМ О ОРГАНСКОЈ ПРОИЗВОДЊИ

Данас, 30. септембра у просторијама Центра за органску производњу Селенча отворен је јубиларни, 10. Форум о органској производњи. Част да поздрави присутне и да се први обрати припала је председнику општине Бач Драгану Сташевићу који је изразио задовољство што се већ неколико година уназад општина Бач препознаје као лидер у региону по производњи органске хране али и да као подршка развоју органске производње у буџету постоје обезбеђена средства а да су конкурси за субвенције у току.

Одржавање Форума подржала је Влада АП Војводине, Пољопривредни Унивезитет у Нитри, Европска предузетничка мрежа и други. Међународном скупу присуствовало је преко 250 пољопривредника, произвођача органске и конвенционалне хране, представника научних и образовних установа, финансијских установа али и представници Министарства пољопривреде, Покрајинског фонда за развој пољопривреде, Организације УН за храну и пољопривреду, и Амбасадорка Републике Словачке Дагмар Репчекова која је и отворила Форум.

Тема овогодишњег Форума је „Приступ изворима финансирања за органске произвођаче – препреке и могућности“ а важни сегменти  су и међународни пословни сусрети AgroOrganic B2B 2016, фестивал хране припремљене по традиционалним рецептурама и изложба ружа.

ОТВОРЕН 10. ФОРУМ О ОРГАНСКОЈ ПРОИЗВОДЊИ
ОТВОРЕН 10. ФОРУМ О ОРГАНСКОЈ ПРОИЗВОДЊИ

ОПШТИНА БАЧ СЕ ПРЕДСТАВИЛА НА САЈМУ ТУРИЗМА

На Новосадском сајму отворен је 49. међународни сајам туризма на ком се представља туристичка понуда Србије, земље партнера Црне Горе, Словеније, Хрватске, Републике Српске и Грчке. Прилику да се посетиоцима сајма са својом туристичком понудом и потенцијалима за развој туризма представи искористила је и општина Бач. Председник општине Бач Драган Сташевић обишао је јуче штандове Туристичке организације и изразио задовољство што општина Бач као једна мала општина има много тога да покаже и понуди посетиоцима а пре свега ту су културно историјски споменици, цикло туризам и ловни туризам али и језеро Провала и прелепа обала Дунава.

ОПШТИНА БАЧ СЕ ПРЕДСТАВИЛА НА САЈМУ ТУРИЗМА

ФИРМИ КРИБОР 021 ДОО ПОТРЕБНИ РАДНИЦИ

Обавештавају се грађани општине Бач да је новоотворена фирма КРИБОР 021 ДОО из Селенче започела са прикупљањем пријава заинтересованих лица за посао. За нови погон у Индустријској зони Бач неопходно им је од 50 до 70 радника разних профила. Осим примарном прерадом дрвета фирма ће се бавити и производњом дрвне амбалаже а планирано је да се до краја године започне са производњом.
Заинтересовани за посао се за више информација могу обратити на телефон 021/773-387 или на адресу Маршала Тита 185 селенча, радним данима од 12 до 13 часова.
Биографија

ИЗВРШЕНА ИСПЛАТА ЈЕДНОКРАТНЕ ПОМОЋИ ПОРОДИЦАМА ИЗБЕГЛИЦА

Данас, 26. септембра општина Бач извршила је исплату једнократне помоћи за 16 социјално угрожених породица избеглица. Помоћ је исплаћена у износу од 15.000,00 динара по породичном домаћинству а средства за ове намене општина Бач је обезбедила у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције.

У току 2016. године породицама избеглица помогнуто је економским оснаживањем кроз доходовне активности (у роби и материјалу) као и кроз набавку грађевинског материјала. Општина Бач ће наставити да помаже избегла лица а о свим видовима помоћи суграђани ће бити на време обавештени.

РАСПИСАН ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ДОДЕЛУ ЈЕДНОКРАТНЕ ФИНАНСИЈСКЕ ПОМОЋИ УЧЕНИЦИМА СРЕДЊИХ ШКОЛА ИЗ ИЗБЕГЛИЧКИХ И РАСЕЉЕНИЧКИХ ПОРОДИЦА НА ТЕРИТОРИЈИ АП ВОЈВОДИНЕ

Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима расписао је Јавни позив за доделу једнократне финансијске помоћи ученицима средњих школа из избегличких и расељеничких породица на територији АП Војводине.

Право на учешће по овом позиву имају лица која имају у складу са законом статус избеглих или расељених лица са боравиштем односно пребивалиштем на територији АП Војводине на дан ступања на снагу Одлуке о оснивању фонда (21.децембар 2006. године) и која имају дете које похађа други, трећи или четврти разред средње школе.

Јавни позив је отворен од 15. септембра до 15. октобра 2016.године а објављен је на сајту Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима а све додатне информације могу се добити и у Општинској управи Бач, трг Др Зорана Ђинђића 2 канцеларија бр.12 или на тел.770-075 лок.119.

Пријаве на Јавни позив се подносе непосредно Фонду или путем поште препоручено на адресу Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима , Булевар Михајла Пупина 25, 21000 НОВИ САД.

РАДНИ САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА РАЗВОЈНОГ ФОНДА АП ВОЈВОДИНЕ

Данас је у Општини Бач одржан радни састанак са представницима Развојног фонда Аутономне покрајине Војводине. Састанак је одржан у циљу успостављања интензивније сарадње између Фонда и Општине Бач као и повећања информисаности о услугама и кредитним линијама које пружа Фонд.  
Горан Савић, директор Фонда, са сарадницима, представио је план рада Фонда у наредном периоду и начин и вид могуће сарадње са Општиним Бач у области презентовања и пласмана повољних кредитних линија за пољопривреднике и привреднике. На састанку је договорено да се у најкраћем року организује презентација и инфо трибина за пољопривреднике и привреднике како би им се приближили услови и предности повољних кредитних линија са ниском каматном стопом и повољним условима отплате, који ће допринети унапређењу њиховог пословања.
Председник Општине Бач, Драган Сташевић, говорио је о значају овакве сарадње са Фондом и истакао да Општина активно ради у свим областима и сарађује са свим партнерима који потенцијално доводе до унапређења локалног економског развоја. Председник општине Бач је истакао да су кредити које пласира Фонд приступачнији и далеко повољнији од сличних кредитних линија које пласирају пословне банке те да су добра прилика за унапређење пословања локалних пољопривредника и привредника. 
 Развојни фонд АПВ тренутно има отворено неколико јавних конкурса намењених за дугорочно и краткорочно кредитирање пољопривреде, правних лица и предузетника, и то: 
• Kонкурс у дугорочне кредите за инвестициона улагања,
• Kонкурс за дугорочне кредите за трајна обртна средства,
• Koнкурс за дугорочне кредите за веће инвестиционе пројекте,
• Koнкурс за краткорочне кредите за обртна средства,
• Конкурс за краткорочне кредите за финансирање извоза,
• Koнкурс за краткорочне кредите за тов,
• Koнкурс за доделу дугорочних кредита за пољопривреду,
• Koнкурс за доделу дугорочних кредита за куповину пољопривредног земљишта,
• Конкурс за доделу краткорочних револвинг кредита за пољопривреду,
• Конкурс за доделу краткорочних кредита за подршку реализацији инвестиционих активности у области пољопривреде суфинансираних подстицајним средствима АП Војводине.
 
У свим распосложивим Конкурсима постоје расположива средства и Развојни фонд АПВ прима пријаве.
Више информација о Развојном фонду, јавним конкурсима, пратећој документацији можете добити на сајту Развојног фонда АПВ, www.rfapv.rs , као и у Канцеларији за Локални економски рсзвој Општине Бач на телефон 021/770-075 локал 147 или лично у Општинској управи Бач, у канцеларији бр. 213.  
 
ПРОМОТИВНИ МАТЕРИЈАЛ:
 
 
РАДНИ САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА РАЗВОЈНОГ ФОНДА АП ВОЈВОДИНЕ
РАДНИ САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА РАЗВОЈНОГ ФОНДА АП ВОЈВОДИНЕ

ОБНАВЉА СЕ КАПЕЛА СВЕТОГ АНТУНА

У току су радови на обнови цркве Светог Антуна у Бачу. Ова црква је задњи пут била обновљена пре скоро 200 година, давне 1817. с тим да је 1960. године Шерфези Адрија урадио лимарске радове и обнову торња.

Радове на обнови капеле обишао је председник општине Бач Драган Сташевић и изразио задовољство у вези до сада извршених радова и истакао да ће општина Бач у наредном периоду пружити подрушку а у складу са буџетом општине. Планирано је да црква добије нови кров, да се зидови омалтеришу, изолују и окрече како би црква засијала пуним сјајем.

Капела Светог Антуна налази се у шуми са десне стране некадашње реке Мостонге. Саграђена је у готском стилу , крајем 15. века, а припада Суботичкој бискупији, као и сви друге католичке цркве у општини Бач. Има само главни олтар, а слика Св. Антуна Пустињака потиче из 1850. Занимљиво је да у време Турака није срушена и паљена (што није био случај са другим бачким грађевинама и светињама). Недавно су и у њој обновљена верослужења.

КАПЕЛА СВЕТОГ АНТУНА
КАПЕЛА СВЕТОГ АНТУНА
КАПЕЛА СВЕТОГ АНТУНА
КАПЕЛА СВЕТОГ АНТУНА
КАПЕЛА СВЕТОГ АНТУНА
КАПЕЛА СВЕТОГ АНТУНА
КАПЕЛА СВЕТОГ АНТУНА

НАСТАВЉА СЕ ДОДЕЛА АУТО-СЕДИШТА ЗА БЕБЕ

На предлог председника општине Бач Драгана Сташевића као председника Савета за безбедност саобраћаја а након окончања неопходних радњи почетком 2016. започело се са доделом ауто-седишта за бебе родитељима чија деца су рођена 2015. И 2016. године са пребивалиштем у општини Бач.

На овај начин до сада је додељено 142 ауто-седишта а родитељи деце који до сада нису поднели захтеве то могу учинити у просторијама Општинске Управе, канц број 214.

Испорука седишта се врши периодично, према поднетим захтевима, а како је истакао председник општине Бач Драган Сташевић родитељска и законска обавеза је да се превоз деце обавља у условима који гарантују њихову безбедност а локална самоуправа на овај начин пружа подршку родитељима И самим тим скрећемо пажњу на законске обавезе при превозу деце.

АУТО-СЕДИШТА ЗА БЕБЕ

ДАНИ БАЧА - ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2016.

У централном парку испред Општине Бач у суботу 17. септембра свечано је отворена манифестација „Дани Бача - Дани европске баштине“. Тема овогодишње манифестације, која се 13. годину за редом одржава у 50 градова Европе, па и у Бачу је „културно наслеђе и заједнице“. По свом садржају ова манифестација једна је од најзначајнијих културно - туристичких догађаја не само општине Бач, већ и целе Србије, јер је то прилика да се јавност упозна са културно- историјском баштином на нашим просторима.
Тим поводом испред Скупштине Србије и као председница Одбора за културу републичке Скупштине присутне је поздавила Маја Гојковић.
Она је нагласила да је ово догађај са традицијом, који слави културу посебна је култура у сваком смислу јесте нешто што у својој различитости спаја.
Александар Вулин министар за рад, борачка и социјална питања је у свом обраћању нагласио да је данас европски дан баштине, што значи дан пуних права , па је тако и ова општина данас европски центар догађања, нечега што чини нашу културну баштину.
Покрајински секретар за науку и виоско образовање професор Зоран Милошевић обратио се испред Покрајинске владе уз напомену да јесмо на месту богатом различитостима народа, вероисповести и образовања.
„Бач јесте место за дивљење, где је Фрањевачки самостан, тврђава у Бачу и манастир Бођани и то је оно што је лепо и што нас обавезује да чувамо генерацијама после нас, негујући бољу, лепшу и срећнију Србију“ рекао је секретар Милошевић. 
Манифестацију је званично отворио председник Општине Бач Драган Сташевић истакавши да је поносан на своје суграђане који веома сложно живе уважавајући све различитости а притом негујући традицију и чувајући културно наслеђе.
Догађају су присутвовали и покрајински секретар за демографију и социјалну заштиту Предраг Вулетић, испред Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама подсекретар Зоран Лазин и други уважени гости. Присутни су имали прилику да уживају у наступу културноуметничког друштва, програму за децу, забавном програму, такмичењу домаћица у припреми традиционалних јела, изложбним штандовима, ликовној колонији, програму за младе, рок концерту и концерту групе ОК бенд уз традиционални ватромет.
 
ДАНИ БАЧА - ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2016.
ДАНИ БАЧА - ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2016.
ДАНИ БАЧА - ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2016.
ДАНИ БАЧА - ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2016.
ДАНИ БАЧА - ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2016.
ДАНИ БАЧА - ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2016.
ДАНИ БАЧА - ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2016.
ДАНИ БАЧА - ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2016.
ДАНИ БАЧА - ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2016.
ДАНИ БАЧА - ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2016.
ДАНИ БАЧА - ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2016.
ДАНИ БАЧА - ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2016.
ДАНИ БАЧА - ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2016.
ДАНИ БАЧА - ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2016.
ДАНИ БАЧА - ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2016.
ДАНИ БАЧА - ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2016.
ДАНИ БАЧА - ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2016.
ДАНИ БАЧА - ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2016.
ДАНИ БАЧА - ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2016.
ДАНИ БАЧА - ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2016.
ДАНИ БАЧА - ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2016.
ДАНИ БАЧА - ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2016.
ДАНИ БАЧА - ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2016.
ДАНИ БАЧА - ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2016.

ЗАКАЗАНА ЛИЦИТАЦИЈА ДРЖАВНОГ ПОЉОПРИВРЕДНОГ ЗЕМЉИШТА

Надлежни орган Општине Бач је дана 14. 09. 2016.г., након прибављене сагласности Министарства пољопривреде и заштите животне средине, донео Одлуку у расписивању Јавног огласа за давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини. Јавна лицитација за ово земљиште, а све према Годишњем програму заштите уређења  и коришћења пољопривредног земљишта у државној својини у општини Бач за 2016. годину одржаће се  3., 4., и 5. октобра  у сали КПЦ-Бач, са почетком у 9,00 часова. Лицитација за пољопривредно земљиште у државној својини је предвиђена у свих  шест катастарских општина у општини Бач, док ће на јавном надметању бити   понуђено укупно 5.174,1169 ха државне земље.

Сви заинтересовани понуђачи за учешће у лицитацији могу се пријавити најкасније до 13,00 часова дана 30.09.2016. године.

Оглас за јавну лицитацију и формулар пријаве може се преузети са званичног сајта општинске управе Бач www.bac.rs.

Пољопривредно земљиште на територији општине Бач даје се у закуп на период од једне године, односно за агроекономску 2016/2017 годину, а лицитациони корак износи 1.000,00 динара. За све ближе информације можете се обратити на телефон 021/770-075, лок 149.

Пољопривредно земљиште

页面