December 2023

ПОДЕЛА ОПРЕМЕ ЗА ЕКОНОМСКО ОСНАЖИВАЊЕ ПОРОДИЦА ИЗБЕГЛИХ И РАСЕЉЕНИХ ЛИЦА

Представници Општине Бач на челу са председником Општине Др Стевом Панићем обишли су данас  27.12.2023. четири од укупно 12 породица избеглих и расељених лица, а које су учествовале у програму за економско оснаживање породица избеглих и расељених лица и том приликом им уручили пакете опреме.
Јелица Кондић из Малог Бача, Олгица Драгосавац из Бођана, Сања Велачић из Бођана и Роберт Петровић из Вајске су од данас поносни власници машина које ће им помоћи те допринети економском оснаживању њихових породица.
Укупна  средства у износу од 3.600.000 РСД је за овај програм обезбедио покрајински Фонда за избегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, а вредност сваког појединачног уговора који су корисници потписали је око 300.000 РСД за набавку опреме.
Председник општине Бач Др Стева Панић је приликом данашњих обилазака истакао значај континуиране сарадње са надлежним институцијама.
„Овом приликом се још једанпут у име Општине Бач захваљујем покрајинској Влади и другим релевантним институцијама које су препознале потребе наших суграђана и обезбедили нам средства у износу од 3.600.000 РСД, уз помоћ којих је 12 породица прошло кроз програм економског оснаживања. Данас смо обишли четири породице, остало је још осам њих којима ће њихови пакети опреме бити уручени у наредном периоду. То су средства која ће наши суграђани користити за различите видове економског оснаживања попут отварања различитих занатских радњи, кондиторску производњу, опремање столарских радионица и слично“, истакао је Панић и додао да Општина Бач кроз различите како стамбене тако и друге пројекте, годинама уназад води континуирану бригу о породицама избеглих и расељених лица, а ту борбу ће свакако наставити и у наредном периоду, јер је брига о становницима наше општине од кључне важности.

ПОДЕЛА ОПРЕМЕ ЗА ЕКОНОМСКО ОСНАЖИВАЊЕ ПОРОДИЦА ИЗБЕГЛИХ И РАСЕЉЕНИХ ЛИЦА
ПОДЕЛА ОПРЕМЕ ЗА ЕКОНОМСКО ОСНАЖИВАЊЕ ПОРОДИЦА ИЗБЕГЛИХ И РАСЕЉЕНИХ ЛИЦА
ПОДЕЛА ОПРЕМЕ ЗА ЕКОНОМСКО ОСНАЖИВАЊЕ ПОРОДИЦА ИЗБЕГЛИХ И РАСЕЉЕНИХ ЛИЦА
ПОДЕЛА ОПРЕМЕ ЗА ЕКОНОМСКО ОСНАЖИВАЊЕ ПОРОДИЦА ИЗБЕГЛИХ И РАСЕЉЕНИХ ЛИЦА

ПОНОЋКА У СЕЛЕНЧИ

Представници Општине Бач су синоћ на Бадње вече, а уочи Божића који се прославља по Грегоријанском календару присуствовали поноћки у Селенчи.
Свечана служења како у Евангелистичкој тако и у Римокатоличкој цркви у Селенчи традиционално су окупила велики број наших суграђана.
Верници су уз поруке мира током службе имали прилике да чују поруке да је истинска суштина Божића у љубави.
"Када бисмо сви тражили истински разлог радости зашто се ми Божићу радујемо, вероватно би разних разлога било, али прави разлог је што је Бог који је љубав објавио и даровао своју љубав. Родио се као дете. Он се родио у овој ноћи и заправо је то та љубав која нам се дарује", истакнуто је током поноћке.

 

ПОНОЋКА У СЕЛЕНЧИ
ПОНОЋКА У СЕЛЕНЧИ

БОЖИЋНА ЧЕСТИТКА

Свим грађанима општине Бач који данас прослављају Божић, честитамо уз жеље да исти проведу у кругу својих најмилијих.
Срећан Божић.

БОЖИЋНА ЧЕСТИТКА

НОВИ ВЛАСНИК ФИРМЕ ЗДРАВО ОРГАНИК НА ПРИЈЕМУ У ОПШТИНИ БАЧ

Председник општине Бач Др Стева Панић је са својим сарадницима данас 22.12.2023. године на радном састанку угостио новог власника фирме "Здраво органик" из Селенче Игора Ракушу.
Доо "Здраво органик" је основана 2007. године као мала породична фирма, која се кроз године развијала и расла па данас запошљава велики број људи у модерно опремљеној фабрици за прераду воћа и поврћа, што је иначе и главна делатност ове компаније. 
Господин Ракуша је у пријатном разговору истакао важност даљег улагања у модерну технологију како би се задржао препознатљив квалитет. 
"Ова фирма око 30% посто својих производа извози на тржиште Европе, као и на тржиште Аустралије, САД-а, Јапана и Канаде. Улагање у најновију технологију омогућава континуирано снабдевање и производњу, без обзира на годишње доба", закључио је Ракуша.
Председник општине Бач Др Стева Панић се захвалио новом власнику на планираним будућим улагањима која ће утицати на позитивно пословно окружење и привредни раст, као и проширење капацитета и отварање нових радних места.
"Здраво органик" је акредитована и сертификована од стране водећих националних сертификационих кућа за органску производњу, укључујући и  European Union Council Regulation (EU2092/91).
Од самог оснивања предузеће несебично инвестира у  знање, енергију и капитал у освајању врхунских стандарда. Резултат тих напора јесте добијање бројних стандарда и сертификата: ИСО 9000 –систем квалитета, ИСО 14000- систем заштите животне средине, ИСО 22000- систем управљања безбедношћу хране, ОХСАС- систем заштите здравља и безбедности запослених.
Међу најпознатијим производима по којима је ова фирма препознатљива налазе се: сокови од цвекле, боровнице, јабуке,шаргарепе, компот од шљива, органски сокови, џемови, разне врсте ракија и друго.

НОВИ ВЛАСНИК ФИРМЕ ЗДРАВО ОРГАНИК НА ПРИЈЕМУ У ОПШТИНИ БАЧ
НОВИ ВЛАСНИК ФИРМЕ ЗДРАВО ОРГАНИК НА ПРИЈЕМУ У ОПШТИНИ БАЧ
НОВИ ВЛАСНИК ФИРМЕ ЗДРАВО ОРГАНИК НА ПРИЈЕМУ У ОПШТИНИ БАЧ

ЗАМЕЊЕНИ ПРОЗОРИ И ВРАТА НА ВРТИЋУ НА МАЛОМ БАЧУ

Општина Бач је кроз пројекат текућег одржавања, а по конкурсу Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, упрву и националне мањине - националне заједнице реализовала замену столарије на објекту ПУ "Колибри" Бач на Малом Бачу.
Радови су обухватили замену и постављање четворо ПВЦ врата и четири ПВЦ прозора.
Заменом дотрајалих и старих дрвених врата и прозора, новим ПВЦ столаријом повећана је енергетска ефикасност на згради која је адаптирана за васпитно-образовни рад са децом, а услови за даљи рад су након замене столарије свакако бољи.
Укупна вредност утрошених средстава износила је 422.950,00 динара.

 

ЗАМЕЊЕНИ ПРОЗОРИ И ВРАТА НА ВРТИЋУ НА МАЛОМ БАЧУ

ОБАВЕШТЕЊЕ О ПОТПИСИВАЊУ УГОВОРА О СТИПЕНДИРАЊУ

Обавештавају се родитељи/старатељи ученика средњих школа и студенти који се школују на факултетима на територији Републике Србије, а који су остварили право на стипендију коју додељује Општина Бач за школску 2023./2024. годину, да ће потписивање уговора о стипендирању почети у четвртак, 14. децембра.

Потписивање уговора ће се вршити у четвртак у периоду од 11 до 15 часова и у петак од 7 до 15 часова,  у канцеларији број 9 у згради Општинске управе Бач, Трг др Зорана Ђинђића 2, код референта за ученички и студентски стандард Иване Модић. На потписивање је потребно понети важећу личну карту.
 

ОБАВЕШТЕЊЕ О ПОТПИСИВАЊУ УГОВОРА О СТИПЕНДИРАЊУ

ОПШТИНИ БАЧ И ЦРВЕНОМ КРСТУ БАЧ ОДОБРЕН ПРОЈЕКАТ У ОБЛАСТИ ПРУЖАЊА СОЦИЈАЛНИХ УСЛУГА ЗА НАЈУГРОЖЕНИЈЕ КАТЕГОРИЈЕ СТАНОВНИШТВА

Општини Бач је одобрен пројекат ''Развој ефикасних локалних социјалних услуга са интегративним приступом'' који ће се реализовати и периоду од децембра 2023 до краја фебруара 2025. године. Пројекат се спровди кроз Програм Немачке развојне сарадње „Подршка социјалном укључивању у Србији“, који спроводи немачка организација ГИЗ. Општина Бач ће наведени пројекат реализовати у партнерству са Општинском организацијом Црвеног крста Бач али и у сарадњи са другим локалним актерима, као што су Центар за социјални рад Бач, Национална служба за запошљавање и др.
Општи циљ пројекта је омогућавање већем броју људи из угрожених група, посебно жена, да добију социјалне услуге кроз интегративан приступ укључујући економско оснаживање корисника ових услуга.
Специфични циљ пројекта је развој и одржавање иновативних социјалних услуга у заједници, са интегративним приступом, који омогућавају социјално укључивање и самосталан живот угрожених група. 
Пројекат је посебно фокусиран на успостављање иновативне социјалне услуге са интегративним приступом за локалне најугроженије категорије становништва и то кроз пружање психосоцијалне, здравствено-превентивне и помоћи у кући.
Пројектом је предвиђена додатна подршка у раду вешернице у Бачу и пружању услуге прања, пеглања веша, те отварања кројачке радионице за шивање и ситну поправку одеће за кориснике. Ова социјална услуга биће бесплатна за лица у стању социјалне потребе. У оквиру овог пројекта жене које припадају рањивим групама биће подржане кроз запошљавање код послодаваца који су спремни прилагодити радно место и радно време потребама корисница. Пројекат предвиђа активно укључивање и сарадњу са другим локалним актерима и заинтересованим странама као што су локална удружења грађана, Центар за социјални рад Бач, Дом здравља, Национална служба за запошљавање и др., Пројекат ће резултирати успостављањем нове социјалне услуге коју ће користити минимално 70 корисника и 10 корисница/жена које ће бити подржане кроз запошљавање или радну праксу.
Најважније активности које су предвиђене пројектом односе се на унапређење рада вешернице у Бачу и њено проширење кроз увођење додатне услуге шивења/поправки одевних предмета за кориснике. Такође, кроз пројекат ће бити успостављен мобилни тим за пружање психосоцијалне и здравствено – превентивне неге коју ће корисницима у кућним условима пружати психолог, социјални радник и лекар. Такође, за најстарије суграђане наше општине обезбеђена је подршка помоћи у кући за радове мањег обима, али услуге фризера/бербера који ће корисницима пружати услуге у њиховим кућама. Једна од важних компоненти овог пројекта је и давање субвенција послодавцима за запошљавање или обављање радне праксе за жене које припадају угроженим групама становништва уз услов да радно место или радно време прилагоде потребама запослених жена.
Поред наведених активности које су планиране овим пројектом, Општина Бач ће добити и техничку и стручну помоћ експерата за успостављање ефикаснијих процедура и креирање одрживих локалних политика и механизама за пружање социјалних услуга. 

ОПШТИНИ БАЧ И ЦРВЕНОМ КРСТУ БАЧ ОДОБРЕН ПРОЈЕКАТ У ОБЛАСТИ ПРУЖАЊА СОЦИЈАЛНИХ УСЛУГА ЗА НАЈУГРОЖЕНИЈЕ КАТЕГОРИЈЕ СТАНОВНИШТВА

АРНО ГУЈОН ПОСЕТИО БАЧ И ОБИШАО ПОРОДИЦУ СИЧ

Директор француске невладине организације Солидарност за Косово и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, која је орган управе у саставу Министарства спољних послова Србије Арно Гујон боравио је 09.децмбра 2023.године у посети општини Бач и том приликом обишао породицу Сич у насељу Гувна.
Гујон се домаћинима захвалио на гостопромству и том приликом четворици браће Сич уручио пригодне поклоне.
Он је у разговору истакао како Влада Србије, али и Република на челу са председником Александром Вучићем кроз различите програме пружају подршку породицама са више деце, јер је управо пронаталитетна политика кључ развоја сваког уређеног друштва.
Арно Гујон је имао прилике да посети и Тврђаву Бач најзначајнији споменик културе  у општини Бач који датира из 14.века.

АРНО ГУЈОН  ПОСЕТИО БАЧ И ОБИШАО ПОРОДИЦУ СИЧ

页面