ДИДИНА КУЋА

У СРЦУ ЛЕПОГ И ПИТОМОГ СРЕДЊЕВЕКОВНОГ ГРАДА Бача, између Фрањевачког самостана и Жупне цркве, сместила се Етно кућа „Дидина кућа“. У самом центру града са једне стране, а у питомој тишини са друге стране пружа посетиоцима идилачан призор речице Мостонге и средњевековне Тврђаве. Темељи куће датирају још с почетка XИX века. Дограђивана и обнављана , данашњи изглед је добила првих година XX века. Опремљена и уређена намештајем и покућством из тог доба, враћа посетиоце у доба топлине зидане пећи и мириса мајкине кујне. Уз стара и већ заборављена јела, пића и посластице, гости ће провести угодне и романтичне тренутке крај чардака испод ђерме у правом сеоском амбијенту.

Дидина кућа“ располаже са око 100 места на летњој тераси и у башти испод трске. У летњем периоду уз посету организованих група, кућа је погодна за организовање прослава, семинара, ликовних колонија, књижевних вечери. У хладним зимским вечерима, седећи на банку уз топлу зидану пећ, гости „Дидине куће“ могу се прикључити разним радионицама старих заната, од ткања, грнчарије, златовеза па до сликања на свили и стаклу.

Задњи део дворишта предвиђен је за организовање разних такмичења – од кувања котлића па до старих спортова: скакање у џаку, натезање конопца, бацање потковице у даљ, карике на марике – и за децу и одрасле – а деца до 11 година могу да доживе незаборавне тренутке уз путујуће луткарско позоришете , где ће их увесељавати ликови из познатих бајки и басни, и то све на отвореном.

Викенд у „Дидиној кући“ можете провести припремајући зимницу и обавити традиционалну бачку свињокољу, а на располагању вам стоји посебан комплекс намењен баш за овакве пригоде. Но, викенд можете провести и у шетњи и разгледању општине Бач, уз гастрономску понуду „Дидине куће“ и добру тамбурашку музику.

http://www.etnodidinakuca.com/