КОНТИНУИРАНА БРИГА О ЗАПОШЉАВАЊУ УГРОЖЕНИХ ГРУПА

Општина Бач већ неколико година у континуитету значајну пажњу посвећује пројектима који у фокус стављају подршку при запошљавању лица која припадају категоријама теже запошљивих. Неколико успешних пројеката са различитим партнерима до сада је реализовано, а из Канцеларије за локални економски развој у Општини Бач истичу да у том ритму настављају даље.
„У четвртак 21. септембра су организовани састанци између послодаваца који трагају за радницима и лица која су на евиденцији Националне службе за запошљавање у Општини Бач, а све према профилима које су заинтересовани послодавци тражили“, истиче Јелена Ковачевић из КЛЕР-а и додаје да целокупном процесу посредује Национална служба за запошљавање као и организација „ХЕЛП“, која спроводи овај програм у заједничком суфинансирању са Општином Бач.
„На овај начин ће се 14 незапослених лица обучити код локалних послодаваца, с тим што постоји могућност наставка пројекта, односно додатних средстава, уколико се тај радник задржи на радном месту“, закључила је Ковачевић.
Сарадња између Општине Бач и организације „Хелп“ се спроводи у оквиру пројекта „Помоћ при запошљавању и самозапошљавању угрожених група“. Пројекат финансирају Шведска влада, преко Шведске агенције за међународни развој и сарадњу – Сида и општине и градови у којима се пројекат спроводи.
Пројекат доприноси смањењу сиромаштва, социјалној инклузији, инклузивном и одрживом економском развоју, пуној и продуктивној запослености, као и остваривању задовољавајућих услова рада за све, путем обезбеђивања побољшаног приступа тржишту рада и запошљавању. Економско оснаживање, нарочито у оквиру поменутих угрожених група, пресудан је фактор за њихову социјалну укљученост и активно учешће у друштву. Запошљавање и укључивање у тржиште рада су главни услови за социо-економску независност и способност да се преузме одговорност за сопствене услове живота. Приступ тржишту рада ће се омогућити повећањем учешћа у мерама активног запошљавања, остваривањем партнерстава са заинтересованим странама и повећањем могућности запошљавања циљне групе, било кроз самозапошљавање или запошљавање у постојећим фирмама.
Укупно време трајања пројекта је 48 месеци, а у оквиру пројекта на територији Општине Бач биће подржано 14 радних пракси вредности од 3.360 евра по полазнику, те запослено 7 обучених полазника на период од најмање 12 месеци уз бесповратну помоћ послодавцу у опреми у износу од 3.000 евра.

КОНТИНУИРАНА БРИГА  О ЗАПОШЉАВАЊУ УГРОЖЕНИХ ГРУПА
КОНТИНУИРАНА БРИГА  О ЗАПОШЉАВАЊУ УГРОЖЕНИХ ГРУПА
КОНТИНУИРАНА БРИГА  О ЗАПОШЉАВАЊУ УГРОЖЕНИХ ГРУПА