САОПШТЕЊЕ НА ОСНОВУ РЕАГОВАЊА УПРАВЕ ЗА КАПИТАЛНА УЛАГАЊА АПВ

Поводом Реаговања Управе за капитална улагања АПВ, Општинска управа Бач саопштава следеће:
Наводи Управе за капитална улагања АПВ су нетачни и неистинити те усмерени ка пребацивању одговорности на локалну самоуправу.  Наиме, Општини Бач су додељења средства на основу Уговора са Управом за капитална улагања те је као коначни рок за реализацију пројекта предвиђен 31. децембар 2015. године.

Истим уговором у чл. 12. је уређен поступак спровођења јавне набавке у смислу добијања сагласности за покретање предметног поступка. Сагласност је у Општини Бач запримљена 31. августа 2015.године те је одмах по добијању сагласности приступљено изради конкурсне документације. У сагласности за покретање поступка јавне набавке Општина Бач као наручилац посла је обавезана да обезбеди активно учешће члановима комисије именованим од стране Управе за капитална улагања и то нарочито у припреми конкурсне документације као и да пре објављивања, добије њихову писану сагласност на текст исте.
Чланови комисије испред Управе за капитална улагања АПВ су наложили да се у конкурсној документацији захтева банкарска гаранција за озбиљност понуде као услов за учешће на јавној набавци као и да се захтева троструко већа вредност од процењене вредности набавке у погледу финансијског капацитета. Важећим законом о јавним набавкама чл. 77 став 2 тачка 1 предвиђено је да максимално захтевани износ финансијског капацитета не сме бити већи од двоструке вредности као и да у пракси јавних набаки није предвиђено да се банкарска гаранција захтева за учешће у поступцима јавне набавке мале вредности. Надаље, 18. септембра 2015. г уредно је послат предлог текста конкурсне документације у електронском облику на адресе чланова комисије именованим испред управе а ради давања писане сагласности на исту. Како у разумном року нису одговарали контактирани су у неколико наврата а текст конкурса су потврдили тек 29. октобра 2015. године те је истог дана објављена јавна набавка на порталу јавних набавки. Општини Бач је 03. новембра 2015. г. достављен Споразум о раскиду уговора са Управом за капитална улагања АПВ.
Како у свом допису Управа за капитална улагања АПВ наводи да „непоступање Општине Бач, небрига и ћутање администрације у року од 113 дана“, закључујемо да на основу свега горе наведеног, терет никако не иде на општинску управу Бач.
Управа за капитална улагања АПВ даље наводи да „они који знају и умеју да искористе средства данас у својим срединама имају градилишта и инфраструктуру која се гради и имају школе које су опремљене са новом спортском опремом“. Наглашавам да општинска управа Бач није упозната ни са једним другим начином за добијање средстава на конкурсима, осим са законом предвиђеним те у складу са уговореним обавезама.