ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ - ДАНИ БАЧА

Општина Бач  већ 16 година обележава манифестацију Дани Европске баштине и једна је од ретких општина у Србији која је задржала ову манифестацију као једну од најзачајнијих културно-туристичких догађаја.

С обзиром на богато културно наслеђе којим наша општина располаже, ова манифестација представља идеалну  прилику да се домаћа и међународна јавност упозна са културно-историјском баштином не само општине Бач већ и Србије. Кроз њу се бачко културно наслеђе представља као део заједничке културне баштине европских народа и показује све богатство фолклора, традиције и обичаја. Централни програм се сваке године реализује на средњевековној тврђави у Бачу, јер је овај простор идеалан за многобројне учеснике, излагаче, госте и средњевековну причу коју желимо да испричамо кроз овогодишњи програм манифестације. Циљ нам је да  кроз разне активности и радионице деци и омладини омогућимо да развију сопствену креативност и спретност, као и да схвате лепоту културне разноликости средине у којој живе.

Позивамо све да у суботу 15. Септембра дођу на свечано отварање манифестације Дани eвропске баштине – Дани Бача која ће се одржати на платоу Тврђави Бач са почетком у 14:00 часова. Из програма који смо ове године припремили за све посетиоце  издвајамо Витешко село које ће бити отворено већ од пола један на тврђави, затим Витешке борбе и радионице за децу и омладину, са витезовима „Бели орлови“, које обухватају средњовековне игре, стреличарство, школу мачевања и хералдике, док ће оквиру „Средњовековног села“ бити организоване  изложбе оклопа, оружја и старих заната.

Током дана биће организован музичко забавни програм са фолклорним гала концертима, ликовна колонија наших уметника као и стручна вођења у донжон кули, Фрањевачком самостану и манастиру Бођани, незаобилазни излагачки штандови сувенира, пчелара, винарија, пољопривредних производа, стари заната, традиоционалних јела,али и малишана из наших школа  предшколске установе.

Од 19: 00 часова у Фрањевачком самостану биће организован такође традиционалан концерт духовне музике, када ће градски хор „Невен „ са својим гостима обележити јубилеј- 20 година свог рада и постојања.

У вечерњим сатима од 21:00 нас очекује музички програм и то наступ Градског оркестра „Споменар“ из Сомбора а од 22:00 часа концерт  Гоце Тржан уз незаобилазни ватромет.

За недељу су најављена два меморијлна турнира и то МТ у фудбалу Здравко и Звонко на стадиону ФК Тврђава у Бачу са почетком у 10:00 ћасова , а у 13:00 МТ у одбојци Златко и Миле, у организацији ОК Партизан  у Спортској хали у Бачу

ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ - ДАНИ БАЧА