ОШТРИЈЕ МЕРЕ У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНАВИРУСА ДО ПОНЕДЕЉКА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић саопштила је да ће у циљу спречавања ширења коронавируса од сутра до понедељка, 22. марта, у нашој земљи све бити затворено, осим прехрамбених објеката, апотека и пумпи.

Брнабић је, након седнице Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19, нагласила да неће бити уведен полицијски час, нити потпуна забрана кретања.

Oна је навела да вртићи настављају да раде, док ће ученици нижих разреда основних школа вероватно од понедељка бар на недељу дана прећи на онлајн наставу.

Вртиће не можемо да затворимо, тако да они настављају да раде, али је потребан максималан опрез и поштовање мера. Ако постоје васпитачи и васпитачице који још нису вакцинисани, позивам их да нам се обрате како би примили цепива што пре, поручила је премијерка.

Потребно је да додатно успоримо живот у Србији како бисмо видели да бројеви новозаражених стагнирају. Ово је пре свега као подршка нашим здравственим радницима и нашем здравственом сектору, објаснила је она.

Према њеним речима, ово је компромисно решење јер ће мере важити пет дана, иако је медицински део Кризног штаба тражио да буду најмање 14 дана.

Да ли ће се мере од понедељка продужити или не зависи од свих нас. Апелујем на максималну дисциплину, разумевање ситуације у којој се налази наш здравствени сектор који ради у овако тешким околностима већ годину дана, истакла је премијерка.

Дуго смо и жустро разговарали о мерама, покушавамо и даље да нађемо најбољи могући баланс између заштите здравствених радника, заштите радних места, подршке привреди и менталног здравља нације, навела је Брнабић.

Премијерка је најавила да ће бити удесетостручени капацитети ПЦР тестирања у Србији, као и да ће до почетка следеће недеље бити донет конкретан план о тестирању свих који улазе у нашу земљу и на који начин ће се то спроводити.

Намеравамо да повећамо капацитете, посебно на границама, како би сви који улазе били тестирани, објаснила је она и напоменула да се тренутно прави план о томе, а јавност ће бити благовремено обавештена.

Према њеним речима, разматра се да ли ће то бити о трошку државе или тих људи, као и да ли ће се правити разлика између наших и страних држављана.

Истовремено, Брнабић је саопштила да ће на скијалиштима сви ресторани и кафићи бити затворени, изузев у хотелима, где ће бити отворени само за госте, наводећи да ће бити појачане инспекцијске контроле.

Скијалишта раде иако је Кризни штаб захтевао да се у потпуности затворе. Мислим да није реално да се неко зарази на стази, већ се то догађа у кафићима и ресторанима, које ћемо сада затворити, предочила је она.

Премијерка је поновила да је реч о компромису, али и да верује да ће Кризни штаб инсистирати на томе да се скијалишта затворе у потпуности.

Истовремено, Брнабић је додала да се очекује да масовна вакцинација почне да даје озбиљне резултате и да бројеви заражених почну да стагнирају, и у складу са тим апеловала још једном на све грађане да се вакцинишу.

Оштрије мере у борби против коронавируса до понедељка
Она је пренела новинарима да је једна од тема седнице Кризног штаба била и раздвајање по питању мера грађана који су вакцинисани од оних који то нису, наводећи да још не постоје услови за то јер има много грађана који нису пријављени, а желе да се вакцинишу, као и оних који не могу да се вакцинишу из здравствених разлога.

Покушавамо да балансирамо и не правимо разлику између вакцинисаних и оних који нису, како не бисмо дискриминисали грађане који нису вакцинисани, објаснила је Брнабић и напоменула да још није обезбеђена вакцина за све који би желели да се вакцинишу.

Председница Владе је апеловала још једном на све људе који могу да приме вакцину да се пријаве за имунизацију, јер тако штитимо и оне који не могу да се вакцинишу.

Она је изразила задовољство тиме како тај процес протиче у Србији, будући да сваког дана имамо између 10.000 и 12.000 новопријављених за вакцинацију, али и има оних који се не пријављују, тако да смо почели са отварањем пунктова за оне који се нису пријавили.

Брнабић је пренела да је  упутила молбу председнику Републике Александру Вучићу да поново искористи свој утицај и замоли партнере из Кине да нам раније пошаљу додатне количине вакцине.

Према њеним речима, додатни контингент од 500.000 вакцина требало је да дође почетком априла, али ћемо дати све од себе да стигне до краја марта како би се тренд вакцинације наставио.

Она је подсетила на то да је јуче у Србију допремљено 16.380 вакцина компаније "Фајзер", у понедељак ће стићи нови контингент од 60.000 доза овог произвођача, а до краја недеље и нове количине "Спутњик В" вакцине.

Премијерка је најавила да ће данас бити обављени разговори са онима који су у привреди погођени мерама, додатни разговори са угоститељима, али и са музичарима, фотографима који изузетно трпе због неопходних мера како би се заштитило здравље.

Брнабић је пренела да је синоћ разговарала са председником Вучићем и министром финансија Синишом Малим око додатних мера подршке угоститељима, музичарима, власницима биоскопа.

Извор: https://www.srbija.gov.rs