Април 2016

ПОТПИСАН УГОВОР СА ИЗВОЂАЧЕМ РАДОВА НА ПОСЛОВИМА НАСТАВКА РЕКОНСТРУКЦИЈЕ ВОДОВОДНЕ МРЕЖЕ У БАЧУ

Данас је у Свечаној сали општине Бач потписан уговор о наставку реконструкције водоводне мреже у насељу Бач. Уговор је за општину Бач потписао председник општине Драган Сташевић а за извођача радова господин Милован Чалија. Фирма Калдо инсталације доо је изабрана као најповољнији понуђач а укупна вредност радова је 12.744.795,12 динара. Рок за завршетак радова је 180 дана од дана закључења уговора а према важећим техничким прописима, нормативима и стандардима.
 

ПОТПИСАН УГОВОР СА ИЗВОЂАЧЕМ РАДОВА НА ПОСЛОВИМА НАСТАВКА РЕКОНСТРУКЦИЈЕ ВОДОВОДНЕ МРЕЖЕ У БАЧУ

ИСПЛАТА УЧЕНИЧКИХ И СТУДЕНТСКИХ СТИПЕНДИЈА

Општина Бач је данас, 22. априла 2016. године исплатила укупно 511 стипендија за месец фебруар, односно шесту по реду од планираних осам стипендија за школску 2015/2016. годину у укупном износу од 1.855.000,00 динара. Исплаћено је 318 ученичких стипендија у укупном износу од 1.070.000,00 динара и 193 студентских стипендија у укупном износу од 785.000,00 динара.

НАСТАВАК ИЗГРАДЊЕ КАНАЛИЗАЦИОНЕ МРЕЖЕ У СЕЛЕНЧИ

Председник општине Бач Драган Сташевић потписао је данас уговор о додели средстава за суфинансирање иградње и реконструкције објеката фекалне канализације. За овај посао предвиђено је 20 милиона динара (без ПДВ-а) од чега је учешће општине Бач 4 милиона динара као и још 4 милиона за целокупан ПДВ  . Ово је друга фаза изградње главног колектора фекалне канализације са три релејне станице у Селенчи а општина Бач ће у најкраћем могућем року покренути поступак избора извођача.
 

ПОТПИСАН УГОВОР О УРЕЂЕЊУ КАНАЛСКЕ МРЕЖЕ

Председник општине Бач Драган Сташевић потписао је данас уговор о уређењу каналске мреже у финкцији одводњавања пољопривредног земљишта на територији наше општине. Учешће општине Бач у овом пројекту износи 22,5 милиона динара, укупна вредност  пројекта је 50 милиона  а радови ће бити извођени у катастарским општинама Бач, Бођани, Бачко Ново Село, Плавна, Селенча и Вајска.
Како је прецизирано уговором ЈВП Воде Војводине ће одмах покренути поступак јавне набавке за избор извођача радова како би се што пре започело са реализацијом предмета уговора.
У претходне две године за уређење каналске мреже у општини Бач уложено је преко 90 милиона динара.
 

ФИРМА СА СЛОВЕНАЧКИМ КАПИТАЛОМ КУПИЛА ТРИ ПАРЦЕЛЕ У БАЧУ РАДИ ИЗГРАДЊЕ ПОСТРОЈЕЊА

Данас је у Свечаној сали општине Бач потписана документација о отуђењу грађевинског земљишта из јавне својине и то три везане парцеле у потесу „Пескара“ укупне површине преко 40 ари. Како је прецизирано у Писму о намерама  које је привредно друштво ДОО „Мигнон“ из Новог Сада упутило општини Бач на овим парцелама се планира инвестирање у висини од око 500.000 евра за изградњу постројења ради производње и прераде безопасног органског отпада: компоста,  биодизела и обновљивог горива за биогасне електране, запошљавање око 20 радника и обрт од око 20.000 тона органске масе годишње.
 Како је рекао господин Јака Цанкар, власник фирме Мигнон и већински власник фирме Ганга из Словеније, прерадом и сакупљањем органског отпада се баве од 2005. године. Након доброг пословања у Словенији одлучили су се за проширење делатности у Републици Србији и зауставили су се баш у Бачу где су се куповином парцела створили сви услови.
Председник општине Бач Драган Сташевић исказао је задовољство што је ова фирма препознала потенцијал општине Бач за поменуту делатност јер осим повољног пословног амбијента у индустријској зони је у току изградња електране на биомасу а такође је велики број ораничног пољопривредног земљишта погодан за узгој житарица и уљарица чијом производњом се може створити органска биомаса.
Парцеле су купљене за износ од  427.533 динара а рок за привођење предметног земљишта планираној намени је две године.
 

ФИРМА СА СЛОВЕНАЧКИМ КАПИТАЛОМ КУПИЛА ТРИ ПАРЦЕЛЕ У БАЧУ РАДИ ИЗГРАДЊЕ ПОСТРОЈЕЊА
ФИРМА СА СЛОВЕНАЧКИМ КАПИТАЛОМ КУПИЛА ТРИ ПАРЦЕЛЕ У БАЧУ РАДИ ИЗГРАДЊЕ ПОСТРОЈЕЊА
ФИРМА СА СЛОВЕНАЧКИМ КАПИТАЛОМ КУПИЛА ТРИ ПАРЦЕЛЕ У БАЧУ РАДИ ИЗГРАДЊЕ ПОСТРОЈЕЊА
ФИРМА СА СЛОВЕНАЧКИМ КАПИТАЛОМ КУПИЛА ТРИ ПАРЦЕЛЕ У БАЧУ РАДИ ИЗГРАДЊЕ ПОСТРОЈЕЊА

НАПРЕДУЈУ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ ПАРКИНГА

Да радови на изградњи паркинга у улици Војвођанских бригада у Бачу теку предвиђеном динамиком имао је данас прилику да се увери председник општине Бач Драган Сташевић који је са сарадницима обишао локацију. Како је истакао председник општине средстава за изградњу паркинга обезбедила је локална самоуправа у буџету како би се задовољиле потребе становника општине за паркинг местима у једној од најпрометнијих улица. Прва фаза је завршена крајем прошле године а очекује се да ускоро буде завршена и друга фаза.
 

НАПРЕДУЈУ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ ПАРКИНГА

ПОМОЋНИК МИНИСТРА ПОЉОПРИВРЕДЕ ПОСЕТИО ОПШТИНУ БАЧ

Општину Бач је протекле недеље посетио помоћник  министра пољопривреде Драган Мирковић.
На састанку одржаном у ЗЗ Низине Плавна присуствовали су председник општине Драган Сташевић са сарадницима и  угледни пољопривредници са територије општине Бач а домаћин је био директор задруге Јаника Месарош.
Циљ овог састанка био је извештавање о програму мера Министарства пољопривреде за 2016. годину, као и извештај о извршеним програмима у овој години.
Тема је био и IPARD програм, који почиње од јула 2016. године, а Мирковић је упутио пољопривреднике на начине функционисања овог европског програма. Сличан програм, односно компатибилан IPARD-u, постојаће и у нашем Министарству пољопривреде, који ће носити назив Национални програм помоћи руралном развоју.
У следећој години се очекује 75% средстава од IPARD-а и 25% средстава од домаћег програма за потенцијалне кориснике, а Србија ће до 2020. године добити за развој пољопривреде 230 милиона евра, речено је на одржаном састанку. Средства ће се давати за набавку механизације чак у висини до 70%, за изградњу хладњача и штала, за изградњу погона за био гас, за производњу енергије, као и за пречистаче, стандардизацију и стварање коператива, боље наступање на тржишту, али и маркетинг у пољопривреди.
Министарство ће наставити са пружањем свих врста помоћи како кроз обуке за конкурисање за ова средства тако и у другим видовима.
 

ПОМОЋНИК МИНИСТРА ПОЉОПРИВРЕДЕ ПОСЕТИО ОПШТИНУ БАЧ

ДОДЕЉЕНА АУТОСЕДИШТА ЗА ДЕЦУ

Јуче, 19 априла родитељима деце рођене 2015. И 2016. године уручена су дечија аутоседишта. 
Ово је друга по реду испорука седишта, а одмах по њиховом пристизању, председник општине Бач Драган Сташевић уручио их је свим родитељима који су остварили право према поднетом захтеву како би превоз деце вршили у безбедним условима.
У првој транши додељено је 49 седишта а у другој 43 које је општина Бач купила од средстава од наплате казни у саобраћају. Како је истакао председник општине Бач Драган Сташевић, општина ће наставити са овом праксом али и са другим пројектима који се тичу безбедности деце у саобраћају и њихове безбедности за време боравка у школама како што је урађено постављањем ограде око вртића у Бачу и школе у Селенчи и са постављањем видео надзора у школама.
 

ДОДЕЉЕНА АУТОСЕДИШТА ЗА ДЕЦУ
ДОДЕЉЕНА АУТОСЕДИШТА ЗА ДЕЦУ
ДОДЕЉЕНА АУТОСЕДИШТА ЗА ДЕЦУ
ДОДЕЉЕНА АУТОСЕДИШТА ЗА ДЕЦУ
ДОДЕЉЕНА АУТОСЕДИШТА ЗА ДЕЦУ
ДОДЕЉЕНА АУТОСЕДИШТА ЗА ДЕЦУ

ПРЕДСЕДНИЦИ ОПШТИНА БАЧ И БАЧБОРШОД ПОСЕТИЛИ ТВРЂАВУ У БАЧУ

Председници општина Бач и Бачборшод, Драган Сташевић и Ласло Чомор, посетили су прошле недеље Тврђаву у Бачу, како би обишли радове на постављању видео надзора на овом споменику културе. Разлог посете био је и састанак пројектног тима пројекта FRESCO у оквиру којег се и поставља видео надзор на Тврђави.
Постављање видео надзора је веома битно за заштиту и очување поноса наше општине. Поред постављања камера, ускоро ћемо поставити и бесплатну WI-FI  зону као и обезбедити да се поглед са камера може видети и на било ком рачунару било где у свету. Надамо се да ћемо на тај начин додатно моћи да привучемо туристе и заинтересујемо их да посете нашу општину“, изјавио је Сташевић приликом обиласка радова.
Са друге стране радови на капели Латиновић се полако приводе крају, док је припрема изложбеног материјала у току. „Капела Латиновић представља понос наше вароши. Иако смо дуго чекали на средства, веома смо срећни што смо добили прилику да је реновирамо, и што за партнере имамо општину са којом смо остварили овакву сарадњу“, изјавио је Чомор приликом интервјуа за Радио Бачку. „Свака посета Бачу била је веома пријатна, тако да сада имамо осећај да долазимо у посету пријатељима а не пословним партнерима“, закључио је Чомор.
Састанак се завршио договором око организације вашара традиционалних заната у Бачу и Бачборшоду, где је договорено да представници обе општине присуствују овим догађајима, заједно са Културно-уметничким друштвима која ће пререзентовати културу и традицију Бача, односно Бачборшода грађанима ових општина.
 

ПРЕДСЕДНИЦИ ОПШТИНА БАЧ И БАЧБОРШОД ПОСЕТИЛИ ТВРЂАВУ У БАЧУ

ПАРТНЕРСТВО ЗА ТЕРИТОРИЈАЛНИ РУРАЛНИ РАЗВОЈ

Данас је у згради општине Бач одржана конференција за новинаре на тему пројекта „Локалне иницијативе за рурални развој Бачке“. Тим поводом новинарима су се обратили, председник општине Бач, Драган Сташевић, координатор пројекта, мр Ивана Пајић и директор Регионалне развојне агенције Бачка, Немања Старовић.

Пројекат „Локалне иницијативе за рурални развој Бачке“ финансира Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Швајцарска агенција за развој и сарадњу.

Пројекат реализује Еврорски покрет Нови Сад у сарадњи са Општином Бач са циљем формирања Партнерства за територијални рурални развој између јавног, цивилног и приватног сектора и израде Стратегије руралног развоја за територију коју ово партнерство обухвата. Сарадник на пројекту је Регионална развојна агенција Бачка, а пројекат се реализује у још 7 бачких орштина.

Очекујемо да што пре усвојимо Стратегију руралног развоја и да то буде административна платформа за даљи развој наше општине, рекао је данас председник општине Драган Сташевић. На основу ове Стратегије, наше одељење за пољопривреду у сарадњи са осталим партнерима и Локално акционом групом имаће административни капацитет да конкурише за средства IPARD фондова Европске уније, рекао је Сташевић.

Општина Бач као представник јавног сектора узела је активно учешће у овом пројекту те изразила жељу да Стратегију коју ово партнерство дефинише усвоји и као Стратегију саме општине.

Ово је од изузетног значаја за нашу општину, јер смо ми пољопривредна средина. Пољопривреди морамо приступити на другачији начин, како то време у којем живимо тражи, и мислим да су ово добри кораци за бољу будућност, нагласио је Сташевић. И додао да је сигуран да ће пољопривредници уз помоћ општине, али партнера на пројекту имати капацитет да привуку значајна бесповратна средства из европских фондова.

Регионална развојна агенција Бачка, као партнер на пројекту, усмериће ресурсе ка развоју пољопривреде у региону Бачке, јер је то једна од растућих привредних грана.

Пољопривреда представља стратешку грану привреде у целој Војводини, а поготово имајућу у виду чињеницу, да нам се отварају IPARD фондови, то представља развојну шансу нашег региона. Наша мисија је да помогнемо општинама и са њима ћемо у наредном периоду радити на стратешким пројектима развоја, рекао је на конференцији за медије, Немања Старовић, директор Регионалне развојне агенције Бачка.

Након конференције за новинаре, одржани су други по реду састанци радних група за израду Стратегије руралног развоја.

Радне груре су разматрале приоритете развоја у сеоским срединама, и то ће бити први велики корак ка припреми становништва за коришћење фондова ЕУ намењених Србији у периоду пристурања, с обзиром на то да ово Партнерство има амбицију да се након након акредитације мере број 5 ИПАРД II Програма -„Спровођење локалних стратегија руралног развоја - LEADER“ и отварања позива од стране Министарства пољопривреде и заштите животне средине региструје као Локално-акциона група и кандидује своју Стратегију руралног развоја за коришћење бесповратних средстава намењених реализацији поменуте мере у износу од око 5 000 000 евра за период од 2017-2020. Године.

Данас смо актерима руралног развоја из јавног, приватног и цивилног сектора, разговарали о SWOT анализи која је урађена за потребе овог значајног пројекта. Таква врста анализе је преко потребна, ради дефинисања основних мера које ће се спроводити у оквиру Стратегије. На основу тога ће општина, као и Локална акциона група тражити потребна средства из фондова који се отварају Србији на путу интеграције у ЕУ, рекла координаторка пројекта, мр Ивана Пајић.

Европски покрет Нови Сад ће кроз пројекат Локалне иницијативе за рурални развој Бачке пружати сву неопходну техничку подршку новоформираном Партнерству за територијални рурални развој у Бачу, те ромоћ локалним актерима из сеоских средина при изради Стратегије руралног развоја за дефинисано подручје, како би по акредитацији мере број 5 IPARD II Програма било спремно да самостално конкурише за поменута средства.

ПАРТНЕРСТВО ЗА ТЕРИТОРИЈАЛНИ РУРАЛНИ РАЗВОЈ

Pages