Новембар 2016

ОПШТИНА БАЧ ЈЕ ПОЧЕЛА ДА ИСПЛАЋУЈЕ СУБВЕНЦИЈЕ ПО ОСНОВУ ЗАКЉУЧЕНИХ УГОВОРА ЗА ИНВЕСТИЦИЈЕ У ФИЗИЧКА СРЕДСТВА ПОЉОПРИВРЕДНИХ ГАЗДИНСТАВА И ОСИГУРАЊЕ УСЕВА, ПЛОДОВА, ВИШЕГОДИШЊИХ ЗАСАДА И РАСАДНИКА

Општина Бач је данас почела са исплатом субвенција корисницима којима су одобрена средства по основу Конкурса за доделу субвенција за инвестиције у физичка средства пољопривредних газдинстава и Конкурса за доделу субвенција за суфинансирање осигурања усева, плодова, вишегодишњих засада и расадника.

Како је истакао председник Општине Бач Драган Сташевић, Општина је исплатом субвенција, у развој пољопривреде уложила 3.077.116,29 динара и наставља да субвенционише пољопривреде произвођаче обзиром да су ови Конкурси отворени до 1. децембра 2016. године. Овим путем користим прилику да позовем пољопривредне произвођаче који још увек нису поднели пријаве по основу ова два Конкурса да то учине до 1. децембра 2016. године и тако остваре право на субвенцију у висини од 80% вредности инвестиције или пак 50% када је у питању осигурање усева и плодова, истакао је Сташевић.

Осигурање усева

РАСПИСАН КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ СУБВЕНЦИЈА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ИНВЕСТИЦИЈА У ФИЗИЧКА СРЕДСТВА ПОЉОПРИВРЕДНИХ ГАЗДИНСТАВА - НАБАВКА КОШНИЦА И ОПРЕМЕ ЗА ПЧЕЛАРСТВО

Општина Бач наставља са реализацијом Програма руралног развоја за 2016. годину и с тим у вези је Комисија за реализацију мера програма за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја за подручје општине Бач за 2016.годину, расписала

КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ СУБВЕНЦИЈА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ИНВЕСТИЦИЈА У ФИЗИЧКА СРЕДСТВА ПОЉОПРИВРЕДНИХ ГАЗДИНСТАВА - НАБАВКА КОШНИЦА И ОПРЕМЕ ЗА ПЧЕЛАРСТВО

Право на коришћење субвенција имају:

- физичка лица – уписани у Регистар пољопривредних газдинстава у складу са Правилником о начину и условима уписа и вођења регистра пољопривредних газдинстава,

- правна лица, регистрована у Регистру пољопривредних газдинстава у складу са Законом о пољопривреди и руралном развоју, која испуњавају и остале услове прописане конкурсом.

За набавку кошница и опреме за пчеларство прихватљиве према условима конкурса, Општина Бач субвенционише 80% од плаћеног износа без ПДВ-а, односно максималан износ подршке по кориснику износи 130.000 динара.

Конкурс је отворен до утрошка средстава а најкасније д 20. децембра 2016. године.

Текст конкурса може се пронаћи на огласним таблама Општинске управе Бач и на сајту општине www.bac.rs.

За више информација обратити се у Одељење за привреду, пољопривреду и економски развој, канцеларија 208, контакт тел: 770-075, локал 149. Са циљем повећања и унапређења производње меда, Општина настоји да пружи сваки вид подршке пчеларима, о чему сведочи и чињеница да је у оквиру Програма руралног развоја за 2016. годину определила средства за унапређење и развој пчеларства и производњу меда тј. средства за субвенционисање пчелара за набавку кошница и опреме за производњу меда, истакао је председник општине Бач, Драган Сташевић. Он је такође навео, да ће Општина са имплементацијом ове мере наставити и током 2017. године, а све са циљем даљег повећања и унапређења производње меда и других производа од меда.

Пчеларство

„16 ДАНА АКТИВИЗМА БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА“ - ТРИБИНА

Покрајински завод за равноправност полова уз максималну подршку Покрајинске Владе и председника Покрајинске Владе господина Игора Мировића, као и организације EU WOMEN у општини Бач организује трибину у склопу међународне кампање "16 дана активизма борбе против насиља над женама". Трибина ће бити посвећена информисању жена о начинима заштите од насиља, као и јачању локалних капацитета за пружање адекватније подршке женама које трпе насиље.

Трибина ће се одржати 01.12. у Малој сали Дома Културе Бач, Трг др Зорана Ђинђића 4, И спрат са почетком у 18:00 часова.

Позивамо све заинтересоване да присуствују.

„16 ДАНА АКТИВИЗМА БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА“ - ТРИБИНА

ДАГМАР РЕПЧЕКОВА ПОСЕТИЛА ОПШТИНУ БАЧ

Амбасадор Словачке Републике Дагмар Репчекова у петак је посетила општину Бач. Том приликом састала се са председником општине Бач Драганом Сташевићем како би разговарали о будућој сарадњи општине и Амбасаде. Како је рекао председник општине Бач Драган Сташевић, досадашња сарадња је била врло коректна и у плану је да се тако и настави а првенствено у области привреде и пољопривреде а затим и у области туризма, културе и културног наслеђа али и другог. Такође, председник је изразио задовољство након одржаног састанка током кога је, како је навео, поред разматрања неколико ствари од заједничког интереса за Републику Словачку и општину Бач, закључено да Бач располаже потенцијалима којима би могла да привуче словачке инвеститоре.

ДАГМАР РЕПЧЕКОВА ПОСЕТИЛА ОПШТИНУ БАЧ

СУФИНАНСИРАЊЕ КАМАТНЕ СТОПЕ ЗА КРЕДИТЕ ПОЉОПРИВРЕДНИХ ГАЗДИНСТАВА

Општина Бач је објавила Јавни позив за пријављивање пољопривредних газдинстава заинтересованих за суфинансирање камата на краткорочне кредите за набавку репроматеријала, сточне хране, нове пољопривредне механизације, машина и опреме  код пословних банака.

Општина Бач је закључила Уговор о пословно техничкој сарадњи  са четири банке (Opportunity банка, Credit agricole банка, Банка Intesa и OTP банка)  за субвенционисање каматних стопа на краткорочне кредите које узимају пољопривредна газдинства код ових банака. Пријаве се подносе пословним банкама, а рок за одобравање кредита је 20.12.2016. године.

Банке ће одобравати кредите у распону од минимум 100.000 динара до максимум 1.000.000 динара, а Општина Бач ће субвенционисати 80% каматне стопе на одобрени кредит.

У прилогу се налази текст Јавног позива, а све додатне информације могу се добити у пословним банкама, као и у Одељењу за привреду, пољопривреду и економски развој Општинске управе Бач (тел. 021/770-075, локал 146 и 147).

 

Текст јавног позива

СУФИНАНСИРАЊЕ КАМАТНЕ СТОПЕ ЗА КРЕДИТЕ ПОЉОПРИВРЕДНИХ ГАЗДИНСТАВА

98 ГОДИНА ОД ДАНА ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ СРБИЈИ

Војводина је од 1918. део Краљевине Србије, о чему је одлучила Народна скупштина и у Новом Саду 25. новембра те године и прогласила присаједињење Војводине, односно Баната, Бачке и Барање, Краљевини Србији. Општина Бач је годишњицу присаједињења обележила постављањем и освештавањем крста испред Бачке Тврђаве која је симбол општине. Крст су освештали отац Марко и отац Горан уз присуство председника општине Бач Драгана Сташевића, председника СО Бач Борислава Антонића и других грађана. Након освештавања крста подигнуте су заставе на уласку у Бач и у центру Бача код семафора. Заставу на уласку у Бач је подигао председник СО Бач Борислав Антонић а у центру Бача председник општине Драган Сташевић уз присуство председника општине Бачки Петровац Срђана Симића и других грађана. Како је рекао председник општине, ово је пригодан начин да обележимо овај значајан датум у нашој историји који симболизује заједништво, слободу, равноправност и напредак.

98 ГОДИНА ОД ДАНА ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ СРБИЈИ
98 ГОДИНА ОД ДАНА ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ СРБИЈИ
98 ГОДИНА ОД ДАНА ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ СРБИЈИ
98 ГОДИНА ОД ДАНА ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ СРБИЈИ
98 ГОДИНА ОД ДАНА ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ СРБИЈИ
98 ГОДИНА ОД ДАНА ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ СРБИЈИ
98 ГОДИНА ОД ДАНА ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ СРБИЈИ
98 ГОДИНА ОД ДАНА ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ СРБИЈИ
98 ГОДИНА ОД ДАНА ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ СРБИЈИ
98 ГОДИНА ОД ДАНА ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ СРБИЈИ
98 ГОДИНА ОД ДАНА ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ СРБИЈИ
98 ГОДИНА ОД ДАНА ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ СРБИЈИ
98 ГОДИНА ОД ДАНА ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ СРБИЈИ
98 ГОДИНА ОД ДАНА ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ СРБИЈИ

98 ГОДИНА ОД ДАНА ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ СРБИЈИ

Војводина је од 1918. део Краљевине Србије, о чему је одлучила Народна скупштина и у Новом Саду 25, новембра те године прогласила присаједињење Војводине, односно Баната, Бачке и Барање, Краљевини Србији. Претходног дана исту одлуку донела је Скупштине Срема у Руми.

Одлуку о прикључењу Краљевини Србији као јединственој држави прочитао новинар, политичар, публициста Јаша Томић, један од првака Срба негдашње Аустроугарске. "Прикључујемо се Краљевини Србији која својим досадашњим радом и развитком ујемчава слободу, равноправност и напредак у сваком правцу, не само нама, него и свим, па и несловенским народима који с нама живе", изговорио је тада Томић.

Скупштини која је одлучила о присаједињењу присуствовало је 757 посланика, и то 578 Срба, 84 Буњевца, 62 Словака, 21 Русин, шест Немаца, три Шокца, два Хрвата и један Мађар. Неколико дана потом 1. децембра 1918. у палати Крсмановић, на Теразијама у Београду, регент Александар Карадордевић прогласио стварање Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (првобитни назив био је Краљевство С.Х.С.).

Захваљујући визионарству српских првака из негдашње Јужне Угарске, меду којима су били: Јоца Лалошевић, Петар Коњовић, Јован Храниловић, Славко Милетић, и многи други, па и Јаша Томић, у нову заједницу, образовану те 1918. Војводина је ступила као саставни део Србије.

Изводи из одлука Скупштине:

  • Молимо владу братске Србије, да на Конгресу мира заступа наше интересе.
  • Прикључујемо се Краљевини Србији, која својим досадашњим радом и развитком ујемчава слободу, равноправност, напредак у сваком правцу, не само нама, него и свима словенским па и несловенским народима, који с нама заједно живе.
  • Несрпским и несловенским народима, који остају у нашим границама, обезбеђује се свако право, којим желе да као мањина очувају и развијају своје народно биће.
  • Банат, Бачка и Барања у границама, које повуче Антантина балканска војска, проглашује се данас 12. (25) новембра 1918. на Великој народној скупштини на основу узвишеног начела народног самоодређивања отцепљеним, како у државно-правном, тако и у политичком и привредном погледу од Угарске.

Војводина је Србија!

98 ГОДИНА ОД ДАНА ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ СРБИЈИ

ПОТПИСАН УГОВОР О ГРАНТУ ЗА СТАМБЕНО ЗБРИЊАВАЊЕ ИЗБЕГЛИЦА

Председник општине Бач је данас потписао Уговор о гранту у оквиру четвртог потпројекта (проширење листе) Регионалног програма стамбеног збрињавања избеглица у Републици Србији. Општини Бач су овим уговором одобрена средства у укупном износу 90.000,00 Еура а односе се на доделу бесповратне помоћи (донација) за решавање стамбених потреба избеглица доделом пакета грађевинског материјала за адаптацију неусловних стамбених објеката или завршетак започете градње. Општина Бач ће на овај начин наставити да пружа подршку нашим суграђанима као што је то чинила и претходном периоду.

ПОТПИСАН УГОВОР О ГРАНТУ ЗА СТАМБЕНО ЗБРИЊАВАЊЕ ИЗБЕГЛИЦА

Pages