Фебруар 2022

ОПШТИНА БАЧ ПОТПИСАЛА МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ СА РХМ

Представници општине Бач су данас 25.02.2022. године у Свечаној сали потписали Меморандум о сарадњи са независном непрофитном организацијом за подршку хуманитарним програмима „Руска Хуманитарна Мисија“.   
Предмет Меморандума је сарадња страна приликом реализације хуманитарних и добротворних програма у циљу подршке јачања и развоја пријатељства, науке и солидарности. 
Сарадња страна остварује се при реализацији пројеката у Републици Србији у областима здравства, образовања и побољшавања квалитета живота становништва. 
На састанку се разговарало о начинима могуће сарадље кроз пројектне активности у различитим областима друштва. 
Меморандум је у име општине Бач поптисала заменица председника Марина Балабан, а у име РХМ Извршни директор Регионалног представништва "Руске Хуманитарне Мисије" на Балкану Бранимир Нешић.

ОБАВЕШТЕЊЕ О ВАКЦИНАЦИЈИ

Према последњем извештају из Дома здравља у Бачу, закључно са 25. фебруаром, на подручју општине Бач прву дозу вакцине примило је 4.943 становника општине, другу дозу је примило 4.852 док је трећом дозом вакцинисано њих 3.124.
У Дому здравља у Бачу вакцинација се обавља радним данима у времену од 12 до 14 часова. Грађани који желе да се вакцинишу неком од доступних вакцина - Синофарм, Фајзер, Спутњик V, Астразенека или Модерна, треба да се јаве на вакциналном пункту у Дому здравља лично или телефоном 064/ 8940218.
Приликом доласка на вакцинацију потребно је понети личну карту, а приликом ревакцинације другом и трећом дозом и потврду о претходно обављеној вакцинацији.

 

РАСПИСАН НОВИ СЕДМИ ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ИПАРД ПОДСТИЦАЈЕ

Канцеларија за пољопривреду општине Бач обавештава јавност да je расписан нови Седми јавни позив за ИПАРД подстицаје за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава – за инвестиције у набавку новог трактора. Расписан је и рок за подношење захтева за одобравање права на подстицаје је од 17.фебруара 2022. године до 22. априла 2022. године.

Детаљан текст Јавног позива, правилник и пратећи прилози, доступни су на интернет страници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде http://www.minpolj.gov.rs, као и интернет страници Управе за аграрна плаћања http://uap.gov.rs/javni-pozivi-ipard/

 

ТРАКТОРИ

ПЧЕЛАРИ ИЗ БАЧА НА САЈМУ У БЕОГРАДУ

Тринаести Државни пчеларски сајам, у организацији Савеза пчеларских организација Србије, који је одржан 12. и 13. фебруара 2022. и ове године је привукао велику пажњу посетилаца.  
И ове године су пчелари и чланови општинског удружења "Мостонга" Бач у организације општине Бач посетили овај за њих веома значајан догађај, на којем су могли да се упознају са најновијим иновацијама у области пчеларства и пчеларске производње.  У хали 2 Београдског сајма посетиоцима је на располагању био изузетно богат продајни, изложбени, образовни, промотивни, привредни и туристички садржај и програм. Поред меда и других пчелињих производа, имали су прилику да по најповољнијим условима набаве и комплетну пчеларску опрему и репроматеријале. 
О великом интересовању за ову угледну сајамску манифестацију говори и чињеница да из многих градова у Србији гости и посетиоци долазе организовано, а поред домаћих учесника представили су се и они из више европских земаља.
У склопу оваквог вида едукације пољопривредника, пчелари из наше општине су могли да присуствују и стручном предавању на тему: "Нега и припрема пчела за прву пашу".

ЈАВНИ ПОЗИВ ПОСЛОДАВЦИМА СА ТЕРИТОРИЈЕ ОПШТИНЕ БАЧ, НАСЕЉА ТОВАРИШЕВО И ДЕРОЊЕ ЗА ДОДЕЛУ СУБВЕНЦИЈА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ НЕЗАПОСЛЕНИХ ЛИЦА ИЗ КАТЕГОРИЈЕ ТЕЖЕ ЗАПОШЉИВИХ У 2022 ГОДИНИ

Општина Бач, као координатор пројекта, у партнерству са Регионалном развојном агенцијом Бачка из Новог Сада и Удружење Рома и Румуна ''Младост'' из Вајске, спроводи локални пројекат ''''Развој могућности за запошљавање и унапређење запошљивости маргинализованих група у Бачкој – шанса за бољу будућност'' у оквиру програма немачке развојне сарадње, који спроводи ГИЗ: ''Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији - Иницијатива за инклузију – фаза 3''.
 
У oквиру пројекта је предвиђена подршка послодавцима за запошљвање лица са територије општине Бач, Товаришева у општини Бачка Паланка и Дероња у општини Оџаци која припадају категорији теже запошљивих (Повратници тражиоци азила, Роми, радно способни корисници новчане социјалне помоћи, лица без квалификација/са ниским квалификацијама (највише 2 степен стручне спреме), вишкови запослених, млади до 30 година који су имали/имају статус детета без родитељског старања, без квалификација/са ниским квалификацијама (највише 2 степен стручне спреме), млади у домском смештају, хранитељским и старатељским породицама, oсобе са инвалидитетом, жртве трговине људима, жртве породичног насиља, дугорочно незапослени (незапослени дуже од 1 године), жене старије од 50 година.
 
Овим путем обавештавамо све заинтересоване субјекте: сектор малих и средњих предузећа, предузетника, пољопривредних газдинстава као потенцијалне кориснике субвенција, а који послују на територији општине Бач, Товаришева у општини Бачка Паланка и Дероња у општини Оџаци, да је јавни позив послодавцима са територије општине Бач, насеља Товаришево и насеља Дероње за доделу субвенција за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих у 2022 години расписан и да је отворен до 15.03.2022 године.
 
Текст конкурса и документацију за пријаву можете преузети ОВДЕ
 

ПРЕДАТ НОМИНАЦИОНИ ДОСИЈЕ "КУЛТУРНИ ПРЕДЕО БАЧА"

Република Србија предала је данас номинациони досије „Културни предео Бача” за упис на Унескову листу светског културног и природног наслеђа Центру за светско наслеђе УНЕСКА у Паризу.
Предајом досијеа званично је започета процедура номинације „Културног предела Бача”, што је од изузетног значаја за Републику Србију, посебно имајући у виду да први пут номинује нову категорију културног добра – културни предео, као и да наша земља није реализовала самосталну номинацију од 2007. године.
На овај начин „Културни предео Бача”, који је део јужног ободног простора Панонске низије, природно омеђен пређашњим и садашњим током Дунава, биће препознат као први културни предео у Србији, али и региону, чија изузетна универзална вредност превазилази националне оквире и који ће добити посебан вид међународне заштите у оквиру Конвенције о заштити светске културне и природне баштине.
Србија је веома посвећена заштити културног наслеђа и упис сваког локалитета на Унескову листу за нашу земљу представља посебну част и признање.