ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ДРУГЕ ФАЗЕ ПРОГРАМА РОМАКТЕД У СРБИЈИ

Заједничка конференција поводом званичног покретања фазе 2 заједничког програма Европске уније и Савета Европе РОМАКТЕД у Србији, одржана је у Клубу посланика у Београду. Том приликом потписан је Протокол о сарадњи између Савета Европе, Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог и Општине Бач, а у оквиру ове фазе која је заједничка иницијатива Европске комисије и Савета Европе, а која се реализује на подручју Западног Балкана и Турске.

Сврха Протокола о сарадњи је у обезбеђивању оквира за сарадњу наведених страна у релизацији фазе 2 програма РОМАКТЕД, у циљу доброг управљања и оснаживања Рома и Ромкиња на локалном нивоу. Општина Бач ће у смислу овог Протокола, између осталог, промовисати социјално укључивање Рома и Ромкиња на локалном нивоу на основу принципа доброг управљања формулисаног унутар оквира рада Савета Европе, укључити локалне структуре управљања као подршку локалне самоуправе у остваривању циљева на локалном нивоу током читавог трајања програма, гарантовати учешће овлашћене особе на радионицама које ће се одржавати на националном нивоу, настојати да интегрише, колико је то могуће, локални акциони план за социјално укључивање Рома и Ромкиња у свеукупне развојне стратешке документе и планове локалне самоуправе и сл.

Приликом уводних обраћања присутне су поздравили Тобијас Флесенкемпер Шеф мисије Савета Европе у Београду, министарка Гордана Чомић испред Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Емануеле Жиофре Шеф Делегације Европке уније у Србији, Стеван Глигорин државни Секретар у Министарству државне управе и локлане самоуправе, Далибор Накић председник Националног савета ромске националне мањине, Соња Лихт председница Фондације БФПЕ за одговорно друштво и Марина Васић програмска менаџерка РОМАКТЕД програма.

Укупно 14 општина и градова је у оквиру Церемоније потписало Протокол о сарадњи и то: Алексинац, Апатин, Бач, Костолац, Крагујевац, Крушевац, Лебане, Ниш, Пирот, Прокупље, Суботица, Врњачка Бања, Зајечар и Градска општина Звездара. У име општине Бач, потписивању је присуствовала заменица председника општине Бач, Марина Балабан.