Јануар 2020

ОБУКЕ МЛАДИХ У ДВЕ ОПШТИНЕ

У оквиру пројекта „Подстицање запошљавања младих у Дунавском региону јужне Бачке“, који спроводи Општина Бач у партнерству са Општином Бачки Петровац и Центром за проактивно пословање ''БизнисНова'' из Новог Сада, започете су обуке које за циљ имају унапређење положаја младих и стварање услова за њихово запошњавање и самозапошљавање.

Прве обуке намењене младима започете су у Бачком Петровцу по предвиђеном плану и програму, у оквиру којих је 30  омладинаца из ове две општине активно учествовало у раду на теме о предузетништву, покретању сопственог бизниса, законских оквира и финансијског пословања.

Велико интересовање полазника исказано је за област асертивне комуникације и усвајање вештина комуникације, које су као тема обрађиване у наставку.  Фокусирање на циљеве комуникације и усвајање успешних начина комуникације је било препознато од полазника као значајна вештина коју сваки појединац треба да стиче и гради.

Обуке се у наредним данима настављају и у Бачу, где ће се, према усвојеној методологији, обрађивати теме попут пословног планирања, маркетинга и права – и то у делу  који је полазницима значајан у сегменту отпочињања посла.

Више информација и детаља о терминима и току обуке могу се добити у Канцеларију Дунавског ресурсног центра или позивом на број 6070-000 локал 149. Контакт особа - Ивана Вулетић, координатор Центра у Бачу, или путем fb странице DYRC kancelarija.

ОБУКЕ МЛАДИХ У ДВЕ ОПШТИНЕ
ОБУКЕ МЛАДИХ У ДВЕ ОПШТИНЕ
ОБУКЕ МЛАДИХ У ДВЕ ОПШТИНЕ
ОБУКЕ МЛАДИХ У ДВЕ ОПШТИНЕ
ОБУКЕ МЛАДИХ У ДВЕ ОПШТИНЕ

ОДРЖАН САСТАНАК УНДП-А И ПРЕДСТАВНИКА ОЦД

Представници Удружења грађана који раде на територији Општине Бач присуствовали су данас 28.01.2020. године састанку са представницима канцеларије за локални економски развој и представницима Развојног програма Уједињених нација (УНДП) у циљу дефинисања приоритета за суфинансирање програма и пројеката кроз конкурсе у 2020. години.

Консултант УНДП-а, господин Жељко Плавшић је присутне упознао са законским оквиром и начином функционисања програма и управљања пројектним циклусом уз предлог представницима ОЦД да удружени уђу у процес конкурисања за ОЦД, а који ће бити подржан од стране УНДП програма.

Неке од тема којима су се присутни на састанку бавили свакако су и: побољшање разумевања процеса и документације потребне за финансирање ОЦД од стране јединице локалне самоуправе, сагледавање и унапређење постојеће праксе и водич за транспарентно финансирање удружења.

Општина Бач је у конкуренцији 145 градова и општина, заједно са Нишом, Ваљевом Врњачком Бањом и Рашком, одабрана за учешће у овом програму. У новембру месецу 2019. године потписан је Уговор са УНДП-ом, чиме је започела учешће на пројекту "Платформа за одговорно управљање јавним финансијама", а који ће допринети бољој сарадњи са ЕУ фондовима и подизању капацитета саме Општине

 

ОДРЖАН САСТАНАК УНДП-А И ПРЕДСТАВНИКА ОЦД
ОДРЖАН САСТАНАК УНДП-А И ПРЕДСТАВНИКА ОЦД
ОДРЖАН САСТАНАК УНДП-А И ПРЕДСТАВНИКА ОЦД
ОДРЖАН САСТАНАК УНДП-А И ПРЕДСТАВНИКА ОЦД
ОДРЖАН САСТАНАК УНДП-А И ПРЕДСТАВНИКА ОЦД
ОДРЖАН САСТАНАК УНДП-А И ПРЕДСТАВНИКА ОЦД

ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

Поводм обележавања великог празника, дана када се присећамо првог српског Архиепископа заштитника деце и просветних радника, Светог Саве, данас је у 14:00 часова у Плавој сали Дома културе у Бачу, одржана традиционална светосавска академија, којој су присуствовали црквени поглавари, представници локалне самоуправе, али и угледни грађани.

Присутне је поздравио председник Скупштине општине Бач др Зоран Новаковић који је том приликом истакао важност прослављања лика и дела овог српског просветитеља, али и континуирано корачање стазама које је он пре много векова утабао.

Беседу у част Светог Саве као првог српског Архиепископа је одржао Презвитер отац Предраг Делић, парох бачки, док се на Савин рад као првог српског просветитеља осврнула директорица основне школе "Вук Караџић" Бач, госпођа Дајана Максимовић.

Председник Општине Бач, господин Борислав Антонић је доделио признања и светосавске награде најуспешнијим просветним радницима, који су именовани испред својих колектива. Овогодишњи лауреати су: васпитач Наташа Петров испред ПУ "Колибри" Бач, педагог Јасна Гуслов испред ОШ "Вук Караџић" Бач, професорица историје Драгана Обрадовић испред ОШ "Алекса Шантић" из Вајске, директорица ОШ "Моша Пијаде" из Бачког Новог Села Љиљана Нонковић, професорица разредне наставе Марина Врањеш испред ОШ "Иво Лола Рибар" из Плавне, испред ОШ "Јан Колар" из Селенче професорица Зузана Фодор и професорица српског језика Зорица Суботић испред Пољопривредне школе Бач.

Програм су употпунили и: хор основне школе "Вук Караџић" Бач, камерни оркестар основне школе "Јан Колар" из Селенче под управом проф.др Јураја Суђија, хор при храму Светог Јована Богослова, као и чланови и солисти Културно-уметничког друштва "Младост" из Бача.

 

ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА
ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА
ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА
ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА
ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА
ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА
ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА
ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА
ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

ШКОЛСКА СЛАВА СВЕТИ САВА ОБЕЛЕЖЕНА У СЕЛЕНЧИ

У основној школи "Јан Колар" у Селнчи, данас 27. јануара је обележена школска слава Свети Сава.

Свети Сава се слави као први српски Архиепископ и просветитељ, те се сматра заштитником ђака и просветних радника.

Свечаности поводом обележавања овог битног празника у ОШ "Јан Колар" у Селенчи, присуствовао је и председник Општине Бач, господин Борислав Антонић, који је том приликом честитао славу директорици, али и целом колективу и ђацима ове школе, пожелевши им пуно среће у даљем раду.

ШКОЛСКА СЛАВА СВЕТИ САВА ОБЕЛЕЖЕНА У СЕЛЕНЧИ
ШКОЛСКА СЛАВА СВЕТИ САВА ОБЕЛЕЖЕНА У СЕЛЕНЧИ
ШКОЛСКА СЛАВА СВЕТИ САВА ОБЕЛЕЖЕНА У СЕЛЕНЧИ
ШКОЛСКА СЛАВА СВЕТИ САВА ОБЕЛЕЖЕНА У СЕЛЕНЧИ
ШКОЛСКА СЛАВА СВЕТИ САВА ОБЕЛЕЖЕНА У СЕЛЕНЧИ

ОПШТИНСКА УПРАВА БАЧ ПУСТИЛА У РАД ДВА ПОС ТЕРМИНАЛА

Општинска управа Бач у сарадњи са Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије поставила и пустила у рад два  ПОС терминала у згради општине.

Оба ПОС терминала су постављена у Пријемној канцеларији у приземљу зграде општинске управе  Бач.

Постављањем ПОС терминала грађанима је омогућено електронско плаћање платним картицама (DinaCard, Visa и Mastercard), без обзира на банку издаваоца. На тај начин могу се плаћати све врсте такси и накнада како републичке тако и локалне чији је прималац јединица локалне самоуправе, односно порези на имовину правних и физичких лица.

Плаћање платним картицама на ПОС терминалима на шалтерима општинске управе, представља ће уштеду времена чекања у редовима, отклонити потребу одласка до поште или банке и поновни долазак на шалтере локалне самоуправе и повећати ефикасност у пружању услуга грађанима, јер се скраћује процедура подношења захтева.

Једном речју, грађанима се омогућава лакше и брже коришћење услуга локалне самоуправе. Коришћење ПОС терминала за плаћање, обезбедиће и најниже провизије за уплате на шалтерима, 45 динара за износе мање од 4.500 динара, односно један одсто за већа плаћања.

 

 

ОПШТИНСКА УПРАВА БАЧ ПУСТИЛА У РАД ДВА ПОС ТЕРМИНАЛА

НОВИ КОНКУРСИ СЕКРЕТАРИЈАТА

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство објавио је чак седам конкурса, који се односе на финансирање пројеката у области пољопривреде и руралног развоја.

Ради се о конкурсима за доделу средстава за:

-   одржавање традиционалних манифестација у 2020. години на територији АП Војводине

- подршку младима у руралним подручјима кроз инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава, подстицање прераде на газдинству као и подстицање оснивања малих пивара.

суфинансирање набавке опреме и система за наводњавање и опреме за побољшање водног, ваздушног и топлотног режима биљака (постављање цевовода и набавке опреме и система за наводњавање: опремање бунара, набавка пумпи и агрегата за наводњавање, набавка система за наводњавање вештачком кишом, субиригација, материјала за покривање повртарских и воћарско - виноградарских култура и цвећа, у циљу заштите од мраза - агротекстил, малч фолије и др.)

- суфинансирање инвестиција у пчеларство (унапређивање пчеларске производње и производње меда у АПВ кроз доделу бесповратних средстава за набавку нових пчелињих друштава).

- суфинансирање инвестиција у набавку опреме за заштиту од временских непогода и елемената потребних за подизање производних засада воћака,винове лозе и хмеља (набавке елемената система за заштиту од елементарних непогода и набавке елемената потребних за подизање производних засада воћака,винове лозе и хмеља)

- суфинансирање набавке конструкција и опреме за биљну производњу у заштићеном простору (суфинансирање набавке конструкције за објекте заштићеног простора, вишегодишњих, вишеслојних фолија за покривање објеката заштићеног простора, фолија за сенчење и спречавање губитка топлоте, мрежа за сенчење објекта, система за наводњавање „кап по кап”, система за прихрану, система за загревање, столова за производњу расада, инструмената за мерење нивоа ЦО2, температуре супстрата и ваздуха,као и влаге).

- доделу бесповратних средстава за опремање сточарских фарми (суфинансирање: опремања говедарских фарми, опремања свињарских фарми, опремања овчарских фарми, опремања козарских фарми, опремања живинарских фарми, набавке опреме за мужу, набавке опреме за хлађење и складиштење млека, набавке опреме за изђубравање, набавка опреме за припрему, руковање и дистрибуцију концентроване и кабасте сточне хране на газдинству).

За више информација можете се обратити Служби за пољопривреду Општинске управе Бач или извршити увид директно на веб адреси секретаријата:

http://www.psp.vojvodina.gov.rs/VestiCyr.aspx?kat=s

 

НОВИ КОНКУРСИ СЕКРЕТАРИЈАТА

ОБАВЕШТЕЊЕ

Oбавештавамо Вас да је дана 21.децембра 2019.године ступио на снагу Правилник о садржини и начину подношења пријаве за  некатегорисани угоститељски објекат за смештај, некатегорисани објекат за смештај наутичког туризма, некатегорисани објекат за смештај ловног туризма и о садржини и начину вођења евиденције објеката за смештај (,,Сл. гласник РСˮ, бр. 90/2019).

Правилником је прописано да угоститељ који пружа услуге смештаја у некатегорисаном угоститељском објекту за смештај подноси пријаву ЈЛС на чијој територији се објекат налази, која садржи основне податке о угоститељу, угоститељском објекту, као и друге релевантне податке, за шта му се издаје одговарајућа потврда.

Некатегорисани угоститељски објекти за смештај су: хостел, преноћиште, коначиште, ботел, хан, конак, етно кућа, салаш, вила, кампиралиште, кампинг одмориште, кампинг стоп и др.; у некатегорисаном угоститељском објекту за смештај  наутичког туризма; у некатегорисаном објекту за смештај ловног туризма врсте ловачки дом, ловачка кућа и ловачка колиба.

Обавеза угоститеља, који пружа услуге смештаја у некатегорисаном угоститељском објекту, да поднесе пријаву ЈЛС почиње даном ступања на снагу правилника.

Угоститељи могу са сајта Министарства да преузму пријаву – Еxcel табелу (прилог 1), да је попуне и на прописан начин доставе ЈЛС, али могу и да се обрате у Канцеларију за ЛЕР Оптшинске управе, како би добили додатна појашњења и образац.

Више о овоме, заинтересовани се могу информисати преко https://www.eturista.gov.rs/, у делу „Упутство“, као и https://mtt.gov.rs/info-o-evidencijama-za-lok/ где можете преузети Правилник са прописаним прилозима али и препоручен образац уверења о евидентирању, који се издаје угоститељу.

Контакт особа и телефон: Антонио Шумић, 021/6070-075 лок.149

Контакт  e-mail: antonio.sumic@bac.rs.

Пријава угоститеља за некатегорисани објекат

НА ПРОВАЛИ ОДРЖАНО ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ

Туристичка организаја Општине Бач је данас 19.01.2020. на Богојављење реализовала пету по реду манифестацију „ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ“ на језеру „Провала“ у Вајској са почетком у 12:00 часова.

Ова сада веч традиционалона манифестација сваке године окупља велики број верника и учесника који се овим чином надмећу и показују свој витешки подвиг, а нас остале подсећају на поруке празника: саборност, јединство у вери и ширење мира и љубави које је Исус слао и отпочео мисију успостављања хришћанства, вере која нас уједињује.

Од укупно 15 учесника на данашњој манифесатцији, симболичну раздаљину од 33 метра први је препливао Драган Наумов из Бођана, али непосредно пред почетак такмичења сви учесници су се договорили да крст предају најмлађим учесницима браћи Алекси и Сергеју Сичу који су наши данашњи духовни победници.

Захвалнице и пригодне поклоне нашим пливачима је уручио председник Општине Бач, господин Борислав Антонић који се том приликом захвалио свим учесницима који показују храброст и сећају нас на традицију и верске обичаје.

За Часни богојављенски крст 2020. на језеру „Провала“ у Вајској, данас су пливали: Бранислав Павловић, Недељко Павловић и Жарко Беатовић из Бачког Новог Села, Звездан Сич, Срђан Ковачевић и Радован Ћулибрк из Бача, Драган Наумов из Бођана, Срђан Бабић и Милован Грубљешић из Плавне, Лука Копања из Младенова, Јован Иванчић и Дарио Мудринић из Бачке Паланке и једина дама Драгица Баруџија из Новог Сада, као и наши учесници који су се само сквасили у води Алекса и Сергеј Сич.

Туристичка организацијиа Општине Бач се захваљује свима који су помогли у реализацији ове манифестације.

ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ
ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ
ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ
ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ
ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ
ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ
ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ
ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ

ПОКЛОН ЗА ПРВОРОЂЕНУ БЕБУ У 2020. ГОДИНИ

Председник Општине Бач, господин Борислав Антонић је данас 17.01.2020. заједно са својим сарадницима обишао и уручио колица и опрему за бебу породици Живков, чији је син Немања прворођена беба у општини Бач у 2020. години.

Он је овом приликом истакао да су мере популационе политике и подршке младим брачним паровима, самохраним мајкама и породицама са више деце, већ годинама на врху лествице приоритета у свакодневном раду, те да ће се такви примери добре праксе наставити и у будућности, честитајући и пожелевши младим родитељима Александри и Александру сву срећу у одрастању Немање који је рођен на велики хришћански празник, Бадњи дан 06.јануара ове године.

ПОКЛОН ЗА ПРВОРОЂЕНУ БЕБУ У 2020. ГОДИНИ

УПРАВЉАЊЕ ЉУДСКИМ РЕСУРСИМА - ФАЗА 2

Данас је у општини Бач одржан уводни састанак који се односи на пројекат 'Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи' - Фаза 2.  Овај пројекат се реализује у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе и Сталном конференцијом градова и општина, финансиран је од стране Европске уније и Савет Европе. Ово у суштини представља наставак пројекта (Управљање људским ресурсима – Фаза 1) који је у општини Бач реализован у периоду од марта 2016 - децембра 2017.г.

Данашњем састанку су поред руководоства општинске управе и сарадника задужених за кадровска питања, присуствовала и квалификована лица изабрана од стране донатора - која ће током трајања пројекта, Општини Бач, пружити експертску подршку и стручно знање у кључним областима управљања људским ресурсима у локалној управи, у складу са Законом о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе и подзаконским актима релевантним за ову област.

Пројектом је иначе предвиђен низ активности које ће допринети изградњи и унапређењу управљања људским ресурсима и успостављања система за стручно усавршавање запослених, чиме ће се, према пројектном плану, подићи и свеукупан капацитет локалне самоураве за пружање квалитетних услуга према грађанству и привреди.

Друга фаза пројекта биће реализована до децембра 2021.г.

УПРАВЉАЊЕ ЉУДСКИМ РЕСУРСИМА - ФАЗА 2
УПРАВЉАЊЕ ЉУДСКИМ РЕСУРСИМА - ФАЗА 2
УПРАВЉАЊЕ ЉУДСКИМ РЕСУРСИМА - ФАЗА 2
УПРАВЉАЊЕ ЉУДСКИМ РЕСУРСИМА - ФАЗА 2

Pages