Јун 2022

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ ВУКОВАЦА И ДОДЕЛА НАГРАДА

У свечаној сали општине Бач данас 30. јуна 2022. године у 12 часова председник општине Бач Др Стева Панић приредио је пријем за носиоце Вукове дипломе, њихове одељењске старешине и директоре школа. Ове године је у општини Бач укупно 7 ђака из основних школа и један ученик из средње школе понело ову престижну титулу. На свечаној церемонији најбољим ђацима, разредним старешинама и директорима школе обратила се заменица председника Општине Бач Марина Балабан.

После поздравних речи заменица им је пожелела пуно успеха у даљем школовању, као и да се после даљег школовања врате поносни са највећим признањима у свој град. Вуковцима је председник Општине уручио пригодне поклоне.

Такође су данашњем пријему присуствовали и ученици који су остварили и запажен успех на републичким такмичењима. Овом приликом истичемо ученика 5. разреда основне школе “Вук Караџић”  у Бачу Александра Амиџића за освојено 2. место на 7. Републичком такмичењу у певању традиционалне песме и за освојено 3. место на 7. Републичком фестивалу ризница талената у Нишу и оркетар основне школе „Јан Колар” из Селенче под диригентском палицом професора доктора Јураја Суђија који су са поносом можемо рећи освојили 1. место на Републичком такмичењу школских оркестара, током пријема одсвирали су две композиције.

Међу вуковцима који нам долазе из ОШ "Вук Караџић" Бач су: Настасја Гуслов и Маша Вујасин.
Укупно троје вуковаца је изнедрила и ОШ "Јан Колар" из Селенче и то: Марек Шкалбла, Исидора Шимоњи и Марина Јаворникова.
Основна школа "Моша Пијаде" из Бачког Новог Села ове године има два носиоца вукове дипломе: Харис Емић и Алекса Шијаковић.
Милош Бундало једини је вуковац Средње пољопривредне школе из Бача.

У БАЧУ ОБЕЛЕЖЕН ВИДОВДАН

Данас поводом обележавања Видовдана, једног од најважнији датума у српској историји, али и годишњице постављања споменика борцима и цивилима, становницима општине Бач који су погинули у ратовима од 1990. до 1999. и ове године је уприличена свечана церемонија полагања венаца.

Споменик је подигнут на Видовдан, 28.06.2018. године како би увек сведочио о подвизима бораца и јунака са територије општине Бач.
У присуству припадника Војске Србије, представника локалне самоуправе и породица погинулих, присутнима се обратио председник општине Бач, Др Стева Панић који је овом приликом истакао важност овог датума.

„Данас се прославља Видовдан, велики празник Српске православне цркве и значајан датум у српској историји, који се налази и у календару државних празника, али се празнује радно. Од краја 19. века овај дан се обележава у знак сећања на Кнеза Лазара и јунаке који су погинули у Косовском боју на Видовдан 1389. године. 
Видовдан се обележава као тужан празник, а у црквама се обавља помен за све пострадале у ратовима. Сходно томе и  ми данас овде, пред овим спомен обележјем одајемо почаст нашој браћи, јунацима општине  Бач који су страдали бранећи своју отаџбину, цркву, обичаје, народ, веру, жене, децу и комшије. Општина Бач се дичи оваквим људским величинама, чији подвизи треба да нам буду водиља и показатељ правог пута. Никада нећемо заборавити вашу жртву“, истакао је Панић у свом обраћању. 

Међу погинулим војницима из општине Бач били су: Мандач Ђуро, Бјелогрлић Дејан, Сворцан Обрад, Кеча Миле, Дамјанић Здравко, Милашиновић Ратко, Нинић Ненад, Бундало Раде, Бјелобрк Дарко.

У вечну листу цивила који су страдали у ратним разарањима међу становницма општине Бач заувек ће остати упамћена имена: Варга Јосип, Тот Јосип, Ковач Владимир, Јагодић Александар и  Десница Чедо. 

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ ЗА СПОРТИСТЕ И МЛАДЕ НАДЕ У СПОРТУ

Поводом недавних успеха младих спортиста који су освојили медаље на државним и европским такмичењима у четвртак 23. јуна 2022. године у згради Општине Бач уприличен је пријем за спортисте у Свечаној сали. Председник општине Бач Др Стева Панић, помоћник председника Општине Бач Никола Вулетић  и Бранко Микавица испред Спортског савеза Општине Бач угостили су спортисте.

Дизаче тегова Радмилу Загорац која је  освојила бронзану медаљу на Европском првенству у дизању тегова на јубиларном 100. Европском првенству које се одржало 28. маја у Тирани у категорији до 45 килограма и на тај начин донела прву сениорску медаљу Србији у историји шампионата Старог континента. Такође су пријему присуствовали и Соња Бјелић и Стеван Владисављев репрезентативци и чланови КДТ "Херкулес" који ће представљати Србију на Медитеранским играма које се одржавају у Алжиру од 25. јуна до 5. јула. Репрезентацију Србије предводиће национални тренер и тренер КДТ "Херкулес" из Бача Зоран Пантелић. У историји дизања тегова у Бачу 2021. година ће остати упамћена као година када је Зоран проглашен за националног тренера дизача тегова. Зоран је своје прве кораке у овој спортској дисциплини учио од најбољих које је Клуб дизача тегова „Херкулес“ из Бача икада имао, Ериха Шпајзера и Војислава Крчмара. Састанку су присуствовали и Бранко Чалић заменик председника Савеза дизача тегова Србије и Драгутин Араповић председник клуба дизача тегова "Херкулес" из Бача, који су се захвалили на пријему и помоћи коју општина пружа клубу дизача тегова. Председник општине Бач је у име локалне самоуправе и у своје лично име изразио велико задовољство и захвалност спортистима што су својим резултатима и успесима пронели славу Србије и Бача ван граница наше земље и што на најбољи могући начин, како на теренима тако и ван њих, промовишу општину Бач.

Председник општине Бач угостио је и чланове СТК "Селенча" Сабо Маријана, Кристијана Трусину и Давида Чапанду који нижу последњих година успехе под вођством тренера Наде Бањац и налазе се у врху стонотенисера на државном и покрајинском нивоу. На 9. Спортској олимпијади школске омладине Војводине ученици ОШ „Јан Колар“ који су и чланови СТК „Селенча“ освојили су две медаље. Ово такмичење било је посебно искуство за све учеснике. Маријан Сабо, Кристијан Трусина и Давид Чапанда такмичили су се у екипној категорији и освојили су злато, док се у појединачној категорији такмичио Давид Чапанда и освојио је друго место и сребрну медаљу. 

Пријему су присуствовале и Моња Јошић која годинама тренира фудбал а каријеру је започела у ФК „Тврђава“ Бач одакле је поникла и научила прве потезе. Сада тренира у Првој лиги Србије за ФК „Спартак“ из Суботице, али за ФК „Тврђава“ је вежу успоне и увек се радо присећа тог периода. И Катарина Рајковић која је ове године учествовала на завршном турниру у Старој Пазови за девојчице до 13 год, обе репрезентативке Србије.

Тренер Виктор Генић ФК „Тврђава“ из Бача у коме тренутно тренира Катарина Рајковић истиче да су ове девојчице доказ да предрасуде не постоје да је фудбал само мушки спорт. Резултат дугогодишњег рада две девојчице огледа се у томе што су део репрезентације Србије.

Представници општине Бач нису крили задовољство што су били у прилици да поздраве и угосте успешне спортисте који су будућност не само ове општине, већ и Србије. Локална самоуправа велику пажњу посвећује младима и спортистима, и у њихов развој улаже максимална средства у складу са могућностима. Ово су резултати који захтевају посебну пажњу а локална самоуправа ће се и у наредном периоду трудити да у складу са могућностима изађе у сусрет спортистима и младима, како би и даље бележили врхунске резултате, рекао је између осталог председник општине Бач Стева др Панић.

РЕКОРДНИХ 209 УЧЕСНИКА НА МАНИФЕСТАЦИЈИ „ЦИКЛО БАЧ 8“

Манифестација „Цикло Бач“ настала је 2015. године, као потреба да се промовише здрав начин живота, као и бициклизам, да се пружи подршка љубитељима двоточкаша, а истовремено и да се повеже оно најлепше и најбоље што општина Бач поседује, а то је свакако богато културно-историјско наслеђе. Управо из тог разлога рекреативна рута  манифестације „Цикло Бач 8“, започела је на тврђави у Бачу, да би учесници затим прошли поред остатака хамама, односно турског купатила, поред фрањевачког самостана, манастира Бођани, све до језера Провала. Други део руте обухвата још 25 километара вожње бициклом, до Бачког Новог Села, из разлога што општина Бач припада међународној бициклистичкој рути ЕуроВело 6.

Како је истакао Дарко Војновић, директор Туристичке организације општине Бач, захваљујући разумевању и подршци од стране локалне самоуправе, манифестација „Цикло Бач“ се одржава по осми пут. Поред спорта и културе који су повезани кроз ову манифестацију, ове године манифестацију одликује и хуманитарни карактер, признање је добио Марко Перић из Лаћарка, који је оболео од церебралне парализе и који се рекреативно бави бициклизмом.

Исто тако, награде су између осталог, уручене најмлађем као и најстаријем учеснику. Награђени су и клубови ушесници манифестације, а награда је додељена и у категорији најоригиналнији бицикл, док је учесник из Непала добио признање за такмичара, који долази из најудаљеније дестинације. Награде је учесницима уручио др Стева Панић, председник општине Бач.

Извор: Војводина уживо

 

 

БЕСПОВРАТНА СРЕДСТВА ЗА ПОДРШКУ МАЛИМ ПРЕДУЗЕЋИМА - НАБАВКА ОПРЕМЕ

Канцеларија за локални економски развој обавештава све привреднике у нашој општини да ће Регионална развојна агенција Бачка, 17.06.2022. године у 12,оо часова, у  великој сали Скупштине Града Новог Сада, Жарка Зрењанина 2, у Новом Саду, организовати  Промоцију Јавног позива за доделу бесповратних средстава у оквиру Програма подршке малим предузећима за набавку опреме у 2022. години.
Министарство привреде у сарадњи са Развојном агенцијом Србије и уз подршку пројекта „Србија и ЕУ – Опрема за привреду“ који финансира Европска унија, додељује бесповратна средства микро и малим предузећима, предузетницима и задругама.
На промоцији поменутог  Јавног позива у Новом Саду, поред представница Регионалне развојне агенције Бачка, присутнима ће се обратити  и представник ЕУ делегације у Србији – гдин Мартин Клауцке и  представница Министарства привреде – Анкица Момчиловић.
Заинтересована за више информација или за присуство на поменутој Промоцији могу се обратити директно у Агенцији путем и-мејла: zorana.panic@rda-backa.rs или у сарадници у општинској канцеларији на број тел 0648511922, контакт особа Јелена Ковачевић.

 

Линк Јавног позива - Опрема за привреду 2022

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

Светски дан добровољних давалаца крви обележава се данас 14. јуна, ове године се обележава под слоганом "Давање крви је чин солидарности" с циљем захвалности свим добровољним даваоцима и подизању свести грађана о важности редовног и добровољног давања крви.

Тим поводом у свечаној сали општинске управе у Бачу, данас је одржан пријем добровољних давалаца крви са подручја општине Бач који су ову драгоцену течност дали више пута. Даваоце крви примили су помоћник председика општине Бач Никола Вулетић и секретар Црвеног крста општине Бач Оливера Јелић. Господин Вулетић је поздравио све присусутне и у име општине Бач, као и у своје лично име изразио велику захвалност свим грађанима општине који учествују у акцијама добровољног давања крви и на тај начин спашавају нечије животе.

Захвалнице за 10 пута дату крв су добили Антоние Зовак из Плавне, Емић Касим из Бачког Новог Села и Иван Јурковић из Бача.
За 20 пута дату крв захвалнице су добили Срђан Рајковић из Бача и Фатмир Карић из Бачког Новог Села.
За 35 пута дату крви признања су добили Милан Субић и Дејан Васиљевић из Бођана.
За 50 пута дату крви признања су добили Феро Трусина из Селенче, Иван Бајчи из Вајске и Андрија Суроп из Бача.
Највеће признање за 100 пута дату крв добили су Владимир Каџић из Бача и Душко Пајић из Вајске.
Признање "Широко срце" које се додељује месним организацијама за активно ангажовање у протеклих годину дана у акцијама доброволојног давања крви припало је месној организацији Бач.

Pages