Март 2021

НОВИ КОНКУРСИ ПОКРАЈИНСКОГ СЕКРЕТАРИЈАТА ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ,ВОДОПРИВРЕДУ И ШУМАРСТВО

Одељење за пољопривреду ОУ Бач обавештава све заинтересоване да је Покрајински секретаријат за  пољопривреду,водопривреду и шумарство расписао два нова конкурса за:
Конкурс за доделу подстицајних средстава за побољшање сточарске производње на пољопривредним газдинствима и економске активности у циљу подизања конкурентности у смислу додавања вредности кроз прераду млека и меса на газдинствима у АП Војводини у 2021. години.

Конкурс за доделу средстава за суфинансирање инвестиција у физичка средства пољопривредних газдинстава у сектору воће, поврће (укључујући И печурке), цвеће и остали усеви у АП Војводини у 2021. години.

Опште услове за остваривање права на ове конкурсе можете видети на:
http://www.psp.vojvodina.gov.rs

Покрајински секретаријат за  пољопривреду,водопривреду и шумарство

OД СУТРА НА СНАЗИ НОВЕ МЕРЕ ЗА СУЗБИЈАЊЕ ЕПИДЕМИЈЕ

Београд, 21. март 2021.
Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 предложио је данас нове мере за сузбијање епидемије, које ће важити од сутра, 22. марта, од 6 часова ујутру.
Од сутра, због опасности ширења заразне болести COVID-19, остају затворени угоститељски објекти – кафићи, ресторани, ноћни клубови и барови, као и тржни центри.
Сви објекти продаје хране и установе културе (биоскопи, позоришта, галерије и библиотеке) могу да раде до 21 час, a сви остали објекти до 20 часова, по следећим условима:
Сви објекти који буду отворени морају обезбедити поштовање мере од минимум девет квадратних метара по особи или посетиоцу. Изузетак су фитнес клубови, спа центри, теретане и слично где мора бити обезбеђено шеснаест квадратних метара по особи.
Ово значи да уколико продавница или на пример фризерски салон има 90 квадратних метара, унутар тог објекта може боравити истовремено највише 10 особа.
Исто правило се примењује на теретане – унутар фитнес центрa од 160 квадратних метара не сме боравити више од 10 особа. У број присутних особа у објекту улазе и запослени (фризер, продавац, фитнес инструктор).
Влада Србије напомиње да ће од сутра ујутру бити појачан инспекцијски надзор поштовања управо ове мере – поштовања дозвољеног простора по особи унутар објекта, као и постојања ковид редара у датом објекту.
Битна напомена је да је угоститељским објектима дозвољена шалтерска продаја хране и пића, као и да се достава може вршити 24 сата дневно.
Хотелски ресторани и кафеи могу услуживати само и искључиво госте хотела са пријављеним боравком до 21 сат.
Влада Србије и овим путем још једном позива на поштовање свих епидемиолошких мера и апелује на личну одговорност свих грађана. Све мере уводе се ради заштите здравља становништва и свођења социјалних контаката на минимум, али до коначне победе над пандемијом потребан је допринос свих појединаца у друштву.
Вакцинација против заразне болести COVID-19 одвијаће се без прекида по унапред утврђеном плану и у наредним данима.

 

Извор: https://www.srbija.gov.rs

 

ОБАВЕШТЕЊЕ О ДОНЕТОМ РЕШЕЊУ

Одељење за урбанизам, заштиту животне средине, имовинско правне послове и комунално стамбене послове Општинске Управе Бач, на основу члана 69 Закона о управљању отпадом ( „Сл. гласник РС“ бр.36/09 и 88/10, 14/2016 и  95/2018 – др.закон)

 

ОБЈАВЉУЈЕ
Обавештење о донетом решењу- дозволи за складиштење, третман и одлагање отпада

 

Заинтересована јавност може извршити увид у решење о издавању дозволе за складиштење и третман неопасног отпада на локацији оператера  ДОО „ЈГП ПЕТОРОВИЋ ОТПАД“, сваког радног дана од 10:00-14:00 часова у просторјама ОУ Бач , улица Трг Др Зорана Ђинђића бр. 2, канцеларија бр. 13.

Мишљења и предлоге, у писаној форми можете доставити на адресу надлежног органа,  Одељење за  урбанизам,  заштиту  животне  средине,  имовинско  правне    послове   и комунално стамбене послове ОУ Бач, улица Трг Др Зорана Ђинђића бр. 2, канцеларија бр. 13, до 08.03.2021. године.

 

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због квара на свим телефонским линијама, дежурна служба Дома здравља Бач може се добити на број 064/8940225

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

ОБАВЕШТЕЊЕ О РАСПИСАНИМ КОНКУРСИМА ПОКРАЈИНСКОГ ФОНДА ЗА РАЗВОЈ ПОЉОПРИВРЕДЕ

Одељење за пољопривреду ОУ Бач обавештава све заинтересоване да је Покрајински фонд за развој пољопривреде расписао конкурсе за:

КОНКУРС за доделу кредита за набавку нове пољопривредне механизације (погонске, прикључне) у пољопривреди у 2021. Години
КОНКУРС за доделу кредита за набавку нових система и опреме за наводњавање и бушење бунара у 2021. Години
КОНКУРС за доделу кредита за набавку опреме за сточарске фарме у 2021. Години
КОНКУРС за доделу кредита за набавку пчелињих ројева, кошница и опреме за пчеларство у 2021. Години
КОНКУРС за доделу кредита за набавку нових заштићених башта (пластеници, стакленици) и опреме у њима у 2021. Г
КОНКУРС за доделу кредита за финансирање инвестиција у физичка средства пољопривредних газдинстава у сектору прераде воћа, грожђа и поврћа у 2021. Години
КОНКУРС за доделу кредита за набавку нових система противградних мрежа у вишегодишњим засадима воћа и винограда у 2021 години
КОНКУРС за доделу кредита за изградњу објеката и набавку опреме намењене складиштењу житарица, воћа и поврћа (силоса, подних складишта, хладњача) у 2021. Години
КОНКУРС за доделу кредита за набавку квалитетне телади и прасади за тов у 2021. Години
КОНКУРС за доделу кредита за набавку квалитетних приплодних грла у говедарству, овчарству, козарству и свињарству у 2021 години
КОНКУРС за доделу кредита за подизање вишегодишњих засада воћа и винограда у 2021. Години

Опште услове за остваривање права на ове кредите из ових конкурса можете видети на:
http://www.fondpolj.vojvodina.gov.rs/

ОБАВЕШТЕЊЕ О РАСПИСАНИМ КОНКУРСИМА ПОКРАЈИНСКОГ ФОНДА ЗА РАЗВОЈ ПОЉОПРИВРЕДЕ

НАРЕДНИХ ПЕТ ДАНА НА СНАЗИ МЕРЕ КАО ПРОТЕКЛОГ ВИКЕНДА

Кризни штаб за заштиту здравља становништва Републике Србије од заразне болести COVID-19 предложио је данас нове мере за сузбијање епидемије, које ће важити од сутра, 17. марта, до недеље, 21. марта.

Од вечерас у 20 часова, односно 21 час, биће затворени сви угоститељски објекти (кафићи, ресторани, барови), тржни центри, све продавнице (осим продавница прехрамбене делатности), биоскопи, музеји, галерије, козметички и фризерски салони, салони лепоте, кладионице, коцкарнице, дечје играонице, теретане, вежбаонице, фитнес центри, базени, балони за спорт.

Такорећи, током наредних дана на снази ће бити епидемиолошке мере као и претходног викенда.

Како је викенд уобичајено нерадан, битно је нагласити да се мере затварања не односе на предузећа, фабрике и њихове интерне организације рада и пословне активности. Такође, у уобичајеном радном времену биће отворени сви шалтери државне управе, поште, банке, осигуравајућа друштва, мењачнице.

Идентично као и за викенд, објекти на које се ово ограничење рада у наредним данима не односи и којима је дозвољено да раде и током викенда:

Апотеке, ординације, лабораторије, стоматолошке и ветеринарске ординације, ветеринарске апотеке;
Трговински објекти у којима се врши продаја прехрамбених производа, пијаце, зелене пијаце, продавнице сточне хране, пет шопови;
Самостални малопродајни објекти у којима се куповина обавља без уласка у објекат – киосци и трафике;
Објекти и радње у којима се пружају услуге које не захтевају дуготрајно присуство корисника и у којима је контакт ограниченог трајања, попут обућара, стаклорезаца, кројачких радњи, столарских радњи, вулканизери, технички прегледи, ауто-перионице, хемијска чишћења;
Бензинске пумпе у обављању делатности продаје горива;
Ресторани и барови у оквиру хотелских и других категоризованих смештаја искључиво за госте који имају пријављен боравак у том хотелу;
Спортски објекти за припрему и одржавање регистрованих такмичења у оквиру надлежних националних спортских савеза.
Битне напомене су да шалтер продаје хране у ресторанима, као ни шалтер продаја кафе и пића у локалима на шеталиштима није дозвољена.

Надлежни органи, инспекцијске службе и комунална полиција вршиће строгу контролу поштовања епидемиолошких мера у наредним данима и Влада и овим путем још једном позива на поштовање свих епидемиолошких мера и апелује на личну одговорност свих грађана.

Све мере уводе се ради заштите здравља становништва и свођења социјалних контаката на минимум, али до коначне победе над пандемијом потребан је допринос свих појединаца у друштву.

Вакцинација против заразне болести COVID-19 одвијаће се без прекида по унапред утврђеном плану и у наредним данима, тако да нове мере ни на који начин не угрожавају процес имунизације.

Извор: https://www.srbija.gov.rs

ОШТРИЈЕ МЕРЕ У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНАВИРУСА ДО ПОНЕДЕЉКА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић саопштила је да ће у циљу спречавања ширења коронавируса од сутра до понедељка, 22. марта, у нашој земљи све бити затворено, осим прехрамбених објеката, апотека и пумпи.

Брнабић је, након седнице Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19, нагласила да неће бити уведен полицијски час, нити потпуна забрана кретања.

Oна је навела да вртићи настављају да раде, док ће ученици нижих разреда основних школа вероватно од понедељка бар на недељу дана прећи на онлајн наставу.

Вртиће не можемо да затворимо, тако да они настављају да раде, али је потребан максималан опрез и поштовање мера. Ако постоје васпитачи и васпитачице који још нису вакцинисани, позивам их да нам се обрате како би примили цепива што пре, поручила је премијерка.

Потребно је да додатно успоримо живот у Србији како бисмо видели да бројеви новозаражених стагнирају. Ово је пре свега као подршка нашим здравственим радницима и нашем здравственом сектору, објаснила је она.

Према њеним речима, ово је компромисно решење јер ће мере важити пет дана, иако је медицински део Кризног штаба тражио да буду најмање 14 дана.

Да ли ће се мере од понедељка продужити или не зависи од свих нас. Апелујем на максималну дисциплину, разумевање ситуације у којој се налази наш здравствени сектор који ради у овако тешким околностима већ годину дана, истакла је премијерка.

Дуго смо и жустро разговарали о мерама, покушавамо и даље да нађемо најбољи могући баланс између заштите здравствених радника, заштите радних места, подршке привреди и менталног здравља нације, навела је Брнабић.

Премијерка је најавила да ће бити удесетостручени капацитети ПЦР тестирања у Србији, као и да ће до почетка следеће недеље бити донет конкретан план о тестирању свих који улазе у нашу земљу и на који начин ће се то спроводити.

Намеравамо да повећамо капацитете, посебно на границама, како би сви који улазе били тестирани, објаснила је она и напоменула да се тренутно прави план о томе, а јавност ће бити благовремено обавештена.

Према њеним речима, разматра се да ли ће то бити о трошку државе или тих људи, као и да ли ће се правити разлика између наших и страних држављана.

Истовремено, Брнабић је саопштила да ће на скијалиштима сви ресторани и кафићи бити затворени, изузев у хотелима, где ће бити отворени само за госте, наводећи да ће бити појачане инспекцијске контроле.

Скијалишта раде иако је Кризни штаб захтевао да се у потпуности затворе. Мислим да није реално да се неко зарази на стази, већ се то догађа у кафићима и ресторанима, које ћемо сада затворити, предочила је она.

Премијерка је поновила да је реч о компромису, али и да верује да ће Кризни штаб инсистирати на томе да се скијалишта затворе у потпуности.

Истовремено, Брнабић је додала да се очекује да масовна вакцинација почне да даје озбиљне резултате и да бројеви заражених почну да стагнирају, и у складу са тим апеловала још једном на све грађане да се вакцинишу.

Оштрије мере у борби против коронавируса до понедељка
Она је пренела новинарима да је једна од тема седнице Кризног штаба била и раздвајање по питању мера грађана који су вакцинисани од оних који то нису, наводећи да још не постоје услови за то јер има много грађана који нису пријављени, а желе да се вакцинишу, као и оних који не могу да се вакцинишу из здравствених разлога.

Покушавамо да балансирамо и не правимо разлику између вакцинисаних и оних који нису, како не бисмо дискриминисали грађане који нису вакцинисани, објаснила је Брнабић и напоменула да још није обезбеђена вакцина за све који би желели да се вакцинишу.

Председница Владе је апеловала још једном на све људе који могу да приме вакцину да се пријаве за имунизацију, јер тако штитимо и оне који не могу да се вакцинишу.

Она је изразила задовољство тиме како тај процес протиче у Србији, будући да сваког дана имамо између 10.000 и 12.000 новопријављених за вакцинацију, али и има оних који се не пријављују, тако да смо почели са отварањем пунктова за оне који се нису пријавили.

Брнабић је пренела да је  упутила молбу председнику Републике Александру Вучићу да поново искористи свој утицај и замоли партнере из Кине да нам раније пошаљу додатне количине вакцине.

Према њеним речима, додатни контингент од 500.000 вакцина требало је да дође почетком априла, али ћемо дати све од себе да стигне до краја марта како би се тренд вакцинације наставио.

Она је подсетила на то да је јуче у Србију допремљено 16.380 вакцина компаније "Фајзер", у понедељак ће стићи нови контингент од 60.000 доза овог произвођача, а до краја недеље и нове количине "Спутњик В" вакцине.

Премијерка је најавила да ће данас бити обављени разговори са онима који су у привреди погођени мерама, додатни разговори са угоститељима, али и са музичарима, фотографима који изузетно трпе због неопходних мера како би се заштитило здравље.

Брнабић је пренела да је синоћ разговарала са председником Вучићем и министром финансија Синишом Малим око додатних мера подршке угоститељима, музичарима, власницима биоскопа.

Извор: https://www.srbija.gov.rs

ПОЗИВ НА РАДИОНИЦУ - УДРУЖЕЊЕ БИЗНИСНОВА

Општина Бач информише све заинтересоване да ће Бизниснова – центар за проактивно пословање 22.3.2021. године са почетком у 18 часова реализовати онлајн обуку "Како постати content writer и copywriter".
Циљна група за коју се обука изводи јесу жене и девојке из општине Бач које се интересују за ова занимања као и жене које имају сопствени посао и желе да се што успешније промовишу путем Интернета и друштвених мрежа.
У оквиру поменуте обуке планирано је да се полазнице обуке упознају са два честа занимања у ИТ индустрији – copywriter и content writer, која су иначе једна од  најтраженијих занимања данашњице и могућностима запошљавања у оквиру ових занимања.
Такође, планирано је да учеснице добију смернице како да напишу што бољи онлајн чланак за различите потребе (комерцијалне, информативне, едукативне и сл.) односно да унапреде промоцију свог посла на Интернету и друштвеним мрежама.
Обуку ће водити експерткиња Јована Перковић која има дугогодишње искуство у журналистици и дигиталном маркетингу.
Обука се реализује у оквиру пројекта "Жене у Информационим технологијама" који је део ширег пројекта „Платформа за одговорно управљање јавним финансијама“ који спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП), а финансира Влада Шведске.
Линк за пријављивање на обуку је:  

https://docs.google.com/.../1FAIpQLSdxRu.../viewform

ПОЗИВ НА РАДИОНИЦУ - УДРУЖЕЊЕ БИЗНИСНОВА

ДОДАТНО ПООШТРАВАЊЕ АНТИЕПИДЕМИЈСКИХ МЕРА ЗА ВИКЕНД

Члан Кризног штаба за заштиту здравља становништва Републике Србије од заразне болести COVID-19 и покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић саопштио је данас да ће за викенд на територији Србије све бити затворено, осим прехрамбених објеката, апотека и бензинских пумпи.
Гојковић је на конференцији за новинаре након седнице Кризног штаба истакао да је епидемијска ситуација ванредна и да ће мере бити исте као и прошлог викенда, с тим што су отказане и све манифестације.
Он је прецизираио да се током викенда неће одржавати културни догађаји, а да ће се поједине спортске манифестације одржати ако отказивање не дозвољава систем такмичења, али без публике.
Према његовим речима, следеће недеље наставља се онлајн настава у средњим школама, при чему ће на тај вид одржавања наставе прећи и старији разреди основних школа, док ће нижи разреди наставити као и до сада.
Покрајински секретар за здравство је указао на то да ће током викенда пунктови за вакцинацију радити несметано, додавши да ће у наредна два дана бити одржане додатне консултације, а да ће се у понедељак одлучити на који начин ће се наставити с мерама.
Гојковић је указао на то да је већ неко време присутно благо повећање броја заражених коронавирусом, при чему је упутио апел грађанима да поштују мере и да се вакцинишу.
Он је пренео да медицински део Кризног штаба очекује да број заражених расте у наредном периоду, али да је добро да тај раст није експоненцијалан, што је последица вакцинације и поштовања мера највећег броја људи.
Вакцинација се, како је истакао, спроводи контунуирано, при чему је приближно 700.000 грађана примило обе дозе вакцине, а укупно је дато 1,85 милиона доза до сада.
Покрајински секретар за здравство је навео да се отварају нови пунктови како би се омогућило што већем броју грађана да се вакцинише.
Истовремено, он је поновио да и након вакцинације треба бити опрезан, јер нисмо безбедни све док немамо довољну количину антитела, истакавши да није било ниједног смртног исхода међу онима који су примили другу дозу вакцине.
Гојковић је, говорећи о мањем броју вакцинисаних у мањим срединама, рекао да се вакцине дистрибуирају свуда у довољним количинама, али да је проблем у отежаном транспорту људи у тим местима.
Према његовим речима, на решењу тог проблема се ради отварањем нових пунктова и тако што ће се надлежни трудити да што је могуће више медицинских радника изађе на терен.
Он је, одговарајући на питање о томе да ли у Србији има нових сојева вируса, навео да су британски, а вероватно и други сојеви присутни у нашој земљи, додавши да су за овакву ситуацију криви коронавирус и његове мутације, али још више они грађани који се не придржавају мера.
Морамо да схватимо да бијемо временску битку, читав свет. Ако се у најкраћем временском року највећи део света вакцинише, уз стриктне мере, успећемо да изађемо на крај са проблемом мутације, поручио је Гојковић.

 

Извор: https://www.srbija.gov.rs

Pages