Новембар 2022

ПОТПИСИВАЊЕ УГОВОРА О СУФИНАНСИРАЊУ МЕРА ЕНЕРГЕТСКЕ САНАЦИЈЕ

У Општини Бач данас су потписани уговори са корисницима изабраним на јавном конкурсу за енергетску санацију породичних кућа и станова. Потписани су тројни уговори о суфинансирању мера енергетске санације између Општине Бач, извођача радова и грађана, у оквиру Програма енергетске санације стамбених зграда, станова и породичних кућа.

Присутнима се обратила заменица председник Општине Бач Марина Балабан и истакла је колико су ове мере које је јединица локалне самоуправе спровела уз директну помоћ и сарадњу са државом битне и важне, говори и чињеница да је Општина Бач поред ресорног Министарства определила додатних 2,5 милиона динара из буџета општине Бач.

Том приликом је честитала свима који су данас потписали уговоре.

РАДИОНИЦА НА ТЕМУ: ИНТЕРНЕТ АЛАТИ

У петак 25. новембра, у просторијама Центра пословних компетенција у Бачу, улица Николе Тесле 17, одржаће се тренинг радионица на тему: ИНТЕРНЕТ АЛАТИ.
Радионица је намењена женама са територије општине Бач, које припадају групи теже запошљивих категорија (жене на селу, Ромкиње, незапослене жене преко 45 година старости, жене повратнице из иностранства, самохране мајке, младе жене до 30 година И друге категорије теже запошљивих групација).

Радионица се организује у сарадњи са Удружењем пословних жена Србије, а део је ширег пројекта које ово удружење реализује под називом „Економско оснаживање рањивих група жена кроз обуке за занате“, финансираног од стране Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ у оквиру програма „Миграције за развој“.

Почетак радионице је заказан за 13h, у главној учионици Центра.
Сви који желе да присуствују заказаној радионици могу да се пријаве у Канцеларији за локални економски развој, на телефон 064/8511922, или путем мејла јelena.kovacevic@bac.rs.

О РАДИОНИЦИ “ИНТЕРНЕТ АЛАТИ”:
Радионица „Интернет алати“ пружа информације о коришћењу друштвених мрежа, алата и веб сајтова који могу да помогну у (само)запошљавању. У оквиру радионице приказаће се могућности употребе друштвених мрежа, интернет алата И сајтова у пословне сврхе (Facebook, ИInstagram, ТikTok, Linkendin и других) и полазнице ће се упознати са значајем умрежавања за лакше долажење до посла или покретање сопственог бизниса.
Након радионице, полазницама је на располагању двомесечни период менторинга, за даље продубљивање знања и питања која нису била у довољној мери развијена током радионице, а испостави се да је потребна за даљу примену код полазница.
 

ПОМОЋ УЗГАЈИВАЧИМА МЛЕЧНИХ КРАВА - ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВА ЗА БЕСПОВРАТНУ ИСПОРУКУ МЕРКАНТИЛНОГ КУКУРУЗА

Канцеларија за пољопривреду општине Бач обавештава све заинтересоване да је расписан Јавни позив који се односи на бесповратну испоруку меркантилног кукуруза као помоћ пољопривредним произвођачима - узгајивачима млечних крава.

Бесповратна испорука се односи на примарну производњу млека. У питању је помоћ за регистрована пољопривредна газдинства која се баве узгојем млечних крава. Под млечном кравом се подразумева свако женско грло говеда старије од 24 месеца у тренутку објављивања јавног позива.
Узгајивач млечних крава који може остварити право на помоћ на бесповратну испоруку меркантилног кукуруза је физичко лице – носилац комерцијалног породичног пољопривредног газдинства, који:
1. је уписан у Регистар пољопривредних газдинстава и налази се у активном статусу за текућу годину;
2. је уписан у Централну базу података о обележавању животиња и у овој бази има од 1 до 50 млечних крава, у свом власништву или у власништву члана пољопривредног газдинства;
3. није у закупу пољопривредног земљишта у државној својини;
4. је остварио право на премију за кравље млеко за 2021. годину.

Лица са територије општине Бач која испуњавају горе наведене услове, пријаву подносе Пољопривредној саветодавној и стручној служби Нови Сад. 

Уз образац Пријаве доставља се и следећа документација:
1) извод из Регистра пољопривредних газдинстава са подацима о активном статусу, члановима породичног пољопривредног газдинства и врсти животиња и броју газдинства (ХИД) на којима се држе или узгајају (сточни фонд). Овај Извод издаје подручна јединица Управе за трезор у којој је регистровано пољопривредно газдинство;
2) списак млечних крава на газдинству уписаних у Централну базу података о обележавању животиња који издаје надлежна ветеринарска служба.
Сва документа морају да гласе на подносиоца захтева и прилаже се у оригиналу или овереној копији. Документи не могу бити старији од 15 дана од дана подношења пријаве.
Рок за подношење пријаве је 23. новембар 2022. године.

Образац пријаве са целокупном документацијом доставља се ПССС Нови Сад у затвореној коверти са назнаком имена И презимена, адреса пребивалишта подносиоца пријаве, контакт телефоном И напоменом: “ Пријава за остваривање права на помоћ узгајивачима млечних крава”, препорученом пошиљком.
Поступак рангирања, паритет за остваривање права на доделу меркантилног кукуруза и пријава на јавни позив -  садржани су у тексту Јавног позива који се може преузети на следећем линку:

https://www.rdrr.gov.rs/uploads/aktuelnosti/Javni-poziv-za-podnosenje-prijava-za-bespovratnu-isporuku-kukuruza.pdf

ПОМОЋ УЗГАЈИВАЧИМА МЛЕЧНИХ КРАВА

СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ТРАКТОРИСТЕ

Агенција за безбедност саобраћаја покренула је кампању за трактористе коју прати субвенционисана додела заштитног рама за употребљавани трактор, за коју се сва заинтересована правна и физичка лица могу пријавити путем сајта Агенције.

ФАНТАСТИЧНИ РЕЗУЛТАТИ НАШИХ СПОРТИСТА

Поводом фантастичних спортских резултата дизача тегова „Херкулес“  и каратиста  КК„Славија“ из Бача, најбоље спортисте на свечаном пријему су угостили Марина Балабан заменица председника општине Бач и Бранко Микавица заменик председника Скупштине општине Бач и председник спортског Савеза општине Бач.

Поздрављајући присутне госпођа Балабан захвалила се младим спортистима што као амбасадори нашу општину представљају на најбољи могући начин а својим успесима, трудом и радом младима из наше општине показују које су праве вредности и значај спорта за правила развој младих људи. Општина Бач ће и даље у складу са својим могућностима подржавати све спортисте а посебно истицати и наградити најбоље међу њима. Представници клубова Бранко Чалић и Хелга Борчић сагласили су се , да се труд  и рад  итекако исплате и да су ово резултати напорног рада спортиста и њихових тренера, који су препознали квалитет у овим младим људима.

У Суботици је 13.новембра 2022.год одржано екипно првенство Србије и Гала Куп Србије за такмичарке и такмичаре  у дизању тегова. Екипа КДТ „Херкулес“ из Бача остварила  је историјских успех у раду клуба освојивши прво место у мушкој конкуренцији. У женској конкуренцији екипа КДТ „Херкулес“ освојила је друго место. Предвођени тренером Зораном Пантелићем овај изузетан резултат остварили су Стеван Владисављев, Филип Бертран, Јован Крњајац, Кристијан Бертран, Соња Бјелић и Радмила Загорац. Поред тога, четворочлана репрезентација Србије у дизању тегова на протеклом шампионату Европе за јуниоре и млађе сениоре које је одржано у албанском Драчу остварила је невероватан и историјских успех, освојивши седам медаља, од којих су два сребрна и пет бронзаних одличја. На челу са сјајним селектором наше репрезентације Зораном Пантелићем дизачи тегова најавили су нову еру српских дизача на међународној сцени.

На 14. SKDUN WORLD COHAI  KUP у Чешкој у Карловим Варима,  за репрезентацију Србије, наступале су и 4 такмичарке из карате клуба „Славија“ из Бача. На првом великом и међународном такмичењу Ивана Мошмондор, ученица четвртог разреда основне школе, остварила је фантастичан успех освојивши друго место и сребрну медаљу.

АКЦИЈА ПРИКУПЉАЊА СТАРОГ ПАПИРА ЗА РЕЦИКЛАЖУ

Пословни центар компетенција из Бача обавештава јавност да ће у месецу новембру на територији општине Бач бити организована акција прикупљања старог папира за рециклажу. 
Позивају се сви грађани и институције са територије општине да се одазову акцији прикупљања и да на тај начин дају допринос очувању животне средине. 
Прикупљене количине се (уз претходну најаву на телефон 063/8864098, контакт особа Далибор Гајић) могу донети сваки радни дан у просторије Центра у Бачу, улица Никле Тесле бр. 17 (зграда Херкулеса) или се могу пријавити за евентуално преузимање старе хартије на терену.
Акција се спроводи у сарадњи са средњом Пољопривредном школом Бач, а све у циљу подизања свести код грађана и наших најмлађих о значају рециклаже и борби за очување шумског екосистема.
Средства прикупљена у акцији биће уложена у даље активности на пољу заштите животне средине на локалу.
У наредном месецу (децембар) планира се спровођење акције прикупљања и одвожења електронског отпада (рачунари, штампачи, фиксни и мобилни телефони, монитори, радио и TV апарати и сл.).

 

АКЦИЈА ПРИКУПЉАЊА СТАРОГ ПАПИРА ЗА РЕЦИКЛАЖУ

Pages